Ahad, 13 Januari 2013

"Cheesy Fair Lady Cake" .... Operasi sempena Bithday my Hubby pada 9/1/2013 .

"Cheesy Fair Lady Cake" .... Operasi sempena Bithday my Hubby pada 9/1/2013 . ....semoga kita dirahmati dan diberkati selalu...di iringi doa selalu moga2 kita sefamily berbahagia hingga ke mahligai syurga hendaknya....InsyAllah..


Cheesy Fair Lady Cake sempena bithday hubby kita dah selamat dibedah...ini le hasilnya..setelah seharian ku berexperiment.....wallah memang mablessss.... 

Aida pasti ada kekawna yg dah tergoda dan tertaan kan...apa kata jom kita telek2 resepinya ..nak watnya pun agak mudah....bahan2 pun tak bnayak..tp rasanya memang sedappp dan keknya lembut sekali sbb di bakar cara steam bath...


~~Cheesy Fair Lady Cake~~
Bahan utk Kek Span :
125 gm tepung penaik - diayak 
5 biji telur 
120 gn gula castor
2 sudu susu segar / cair 
1 sudu besar ovalate
1 st esen vanilla
75ml minyak jagung 

caranya :
- Pukul telur sampai kembang putih 
- Masukkan gula + ovalate  pukul sampai kembang 
- Masukkan tepung + susu+ esen vanila sedekit demi sedekit sampai abis dan sebatikan 
- Masukan minyak jagung dan gaul sebati 
- Lapikkan loyang 10' dgn raping paper 
- Panaskan oven 180 c
- Masukan adunan , masak secara keadah steam Bath..
- Guna api bawah sahaja..bila kek dah kuning buka api atas sekejap ..bagi kek keras sikit dan buka semula api bawah..masak sampai kek masak kekuningan .... saya masak dlm 1 jam 15 minit .
** Aida  - guna api bawah dlm 30 minit 
              - guna api atas dlm  5 minit saja 
              - api bawah balik dlm 40 minit 


Bila kek sejuk potong 3 lapisan ....

Untuk Inti lapisan layer:
100 gm butter
250gm krim cheese - aida guna tatura cheese
100gm gula icing - diayak
100gm  Fresh cream 
JUs lemon 

caranya 
- Pukul butter + crem cheese sehinga sebati 
- Kemudian baru masukan gula icing yg telah diayak
-kemudian baru masukan fresh cream dan pukul hinggak kembang adan kental....
- dah kental ratakan pada setiap lapisan kek ......

utk hiasan 
150 gm fresh cream 
coklat putih secukupnya diparut 

-pukul fresh cream  sampai kembang dan kental 
ratakan pada permukaan kek sampai rata dan salutkan dgn parutan coklat putih + hiasan lah ikut kreativiti masing2,,,,,,


 ~~Cheesy Fair Lady Cake ..... 3 layer ...cara pembakaran steam bath...



Selamat menikmati Cheesy Fair Lady Cake ... dan sambut sejambak kemesraan dari Aida di SRKM...hingga jumpa lagi.....

2 ulasan:

  1. wah nampak sedap kek harijadi ni

    BalasPadam
  2. memang sedappp...kakinakl.com

    BalasPadam