Rabu, 6 Jun 2012

Tempahan Kek Sarang Semut..Alhamdulillah....




Alhamdulillah 2 loyang segi4 9x9' kek Sarang Semut utk cik Siti Ruzaini dah siap ..harap2 cik siti suka nanti....:) ...harap2 menjadi cantik didalamnya...tak ada nak deko2....bogel je..hehe harap2 keseniannya terserlah di dalam kek ....InsyAllah Aminnn.....dan Tuannya suka dan berpuas hati nanti...






Hari2 terakhir cuti sek yg agak sibuk nak siapkan 2 loyang kek sarang semut untuk cik Siti Ruzaini .....kek sarang semut dlm oven..moga2 semuanya berjalan dgn sempurna.....di sebabkan aida nak kan keknya besar dan guna loyang 9 x 9' aida gandakan bahan2nya dari resepi di bawah....resepi asal ni guna loyang  7 x 7' keknya pun kecil je...




~~Kek Sarang Semut~~ 


bahan2: Resepi asal guna loyang 7 x7 '
1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air panas
2 sudu mkn butter/ majerin
-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...JGN sampai hangus pulak nanti pahit kang keknya hehehe
-pastu masukkan air panas perlahan2...AWAS dan hati2 ....
masukkan butter....tutup api. ..sejukkan...

bahan kek:
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
4 bj telor
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

cara:
1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...ketepikan
2) pukul telor hingga kembang...
3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan vanilla...
4) masukkan bahan ayak td...kacau rata kaup balikkan aida guna senduk kayu je......
5) masukkan gula hangus td.....kacau sebati...ada org perah dulu..aida tak perap pun ....
6) Panaskan oven terlebih dahulu
7) Gris loyang dengan butter , lapikan dgn aluminium foil dan sapu juga butter supaya senang nanti nak keluarkan adunan dari loyang..tapis adunan klu berketul2 dan  tuang adunan dlm loyang ...
8) bakar 50- 60 minit suhu 160c @ sehingga masak ikut kesesuai oven masing2 ...Aida guna api atas dan bawah sbb oven aida ada kipas....
9) dh msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...
10) kuarkan kek dan restkan 10 minit, buangkan lapik a/ foil dan boleh di potong...


** psstttt dah masak tak dapat nak potong harap dlmnya bersarang macam kat dlm tu.....ni org punya....kita dpt tgk yg kecil2 je tu..heheh jadilah ..
** selain kek Sarang semut ...kek coklat moist juga ....10q siti dan cik adek....
Alhamdulillah masih ada rezeki kami sefamily......





Tiada ulasan:

Catat Ulasan