Khamis, 14 Jun 2012

Chocolate Mousse Brownise ....Nyot2...Nyum2...sedappp....

Assalamulaikum dan salam sejehtera aida ucapkan kepada pengunjung2 setia SRKM..semoga semuanya di bawah rahmat ilahi dan di berkati selalu hendaknya ..ceria dan berbahagia di samping yg tersayang.....
Semlm lepas berkemas2 sempat juga lah aida operasi Chocolate Mouse....Nyot2...Nyum2...sedappp macam makan ais krim tau .....keknya tak tebal sangat  ..tp moussenya tu yg tebal..sebab tu le rasanya seolah2 macam makan ais krim....




watnya senang dan kejap je ..tp nak tunggu masuk mulut tu yg tak berapa nak sabar..heheh kena bertapa dulu dlm i/box..tp nakkan rasany sodap kena sabor2 sikit leee  heheh... JOm le kita tengok resepinya ..Jom operasi dan jom nikmatnya......






~~Chocolate Mousse Brownise ~~


Bahan Untuk Brownise :-)
-45 g mentega
-1 biji telur gred A
-65 g gula kastor
-1/2 camca teh esen vanilla
-50 g tepung gandum*
-1/2 camca teh baking powder*
-1 camca besar serbuk koko*(*digaul rata dan diayak)

Bahan Untuk Mousse :-)
-140 g coklat masakan
-1 camca besar halal gelatin
-100 ml air panas mendidih
- 2 putih telur
-2oog whipping cream
-40 g gula kastor

Cara membuatnya :-)

pic 1) UNTUK BROWNISE :- Panaskan oven pada suhu 190C. Lenser springform pan berukuran 18 cm (aida acuan bentuk love) dengan mentega. Ketepikan. Pukul mentega, gula dan vanila  hingga putih. Masukkan telur dan terus memukul hingga kembang. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sediki hingga habis, gaul rata. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga 12 - 15 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek sepenuhnya (aida tak kelurkan kek dari acuan).





klu guna loyang springform macam ni senang sikit nak keluarkan bila dah keras nanti ....




pic 2) hingga 7) UNTUK MOUSSE :- 
-Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga kental dan bertanduk ...ketepikan  

-Masukkan gelatin ke dalam 100 ml air, kacau rata dan biar 5 minit. ( lupa pulak nak tgk picnya heheh) .
-Cairkan coklat masakan secara "double-boiler". Kacau hingga cair. Angkat dari periuk dan masukkan gelatin tadi, kacau rata (guna garfu untuk lebih senang). Biarkan sejuk. .
-Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream hingga berkrim (jgn terlebih pukul, nanti jadi cair!).
-Satukan coklat tadi bersama whipping cream dan putih telur, gaul rata.


pic 8) hingga10) PENYEDIAAN CHOCO MOUSSE BROWNISE :-
-Tuang adunan 2 tadi ke dalam tin kek yang berisi kek. Simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam atau hingga mousse keras. Keluarkan dari acuan dan ayak serbuk koko (jika suka) sebelum dihidangkan.




2 ulasan:

  1. Assalammualaikum Aida, nmpk sedap dan senang nak buat tp akak belum katam abis baca entry ni. Nanti akak dtg balik baca, ada keje. Bye.

    BalasPadam
  2. A'ahah..pi wat keja dulu...dah siap semaunya...study plan2 baca ya...dah ok semunya cuba lah wat kak~~zana@pb~~.....senang je...hehe

    BalasPadam