Khamis, 7 November 2013

Karipap Pusing berintikan kentang ....Alhamdulillah menjadi nampaknya....

Assalamualikum dan salam sejehtera wat semua kekawan aida yg disayangi...
Alhamdulillah....Hari ini aida cuba berexperiment Karipap pusing sumber resepi dan ikut step by step dari Ustazah Ani..INi Aida wat 1/2 adunan jee...10q tazah ani menjadi nampak karipapnya pun ranguppp....walaupun tak secantik tazah punya karipap dan tak berapa nak pusing corak2 nya ..Alhamdulillah ini le adonan tepung yang terbaik aida rasakan .... dulu2 pernah juga cuba operasi tp tak berapa nak menjadi....my be tak mahir lagi ...cuma lebih mahir dgn karipap kampung jee....Jom layan sejuk2 ni sedapnyaaaa... 
 — diTaman Saujana Seksyen 2.




 Jom kita cuba2 operasi ....JOm kita Nikmati dan Jom Layannnn......
kata tazah Ani klu seadunan ni nanti kita akan dpt 70 biji giyu le.....
aida wat 1/2 adunan ni pun dah dpt dlm 28 biji.....Alhamdulillah hilang mengences dan teruja  nak operasi lagi nanti ....

~~Karipap Pusing ~~  pastrynya saja....inti operasi seperti biasa ok... Aida wat 1/2 adunan je dari resepi ni...

sumber resepi dari tazah Ani .....mohon aida adaptasikan di SRKM ya....sebagai tanda terima kasih kerana aida telah  mencubanya  .....



 Bahan (A)... (Yg magerin/ kuning  )

 2 cwn tepung gandum.
 2 sudu besar Tepung jagung,
4 sudu besar Veg shortening,
5 sudu besar margerin..
gaul rata dan bulat2 kan mcm ni.
Rehatkan sbntar dlm 15 minit.
 



  Bahan B. ( yg putih )

 4 cwn tepung gandum ,
2/4 cwn minyak ,
2 sudu kecil garam,
1 cwn air dan lebihkan 1/4 cwn air (air msukkan sdk2 air yg 1/4 cwn tu takut terlembik)..
uli sdkt jd kan bulat2 mcm ni.
rehatkan sbntar dlm 15 m
init


 Biarkan 15 minit....
 ambil seketul adunan  (B) putih dan canai  sapu sikit papan dan pencanai dgn tepung  gandum supaya tak melekat....


 canaikan 
Masukkan adunan bahan A ke dlm bhan B


 bulatkan dan kemaskan kedua2nya... wat semua nya jadilah 4 ketul besar (1/2 adunan jee ni  )



ambil satu dan  canaikan memanjang...jd mcm ni...


 lipatkan
 pusingkan yg lipat itu memanjang. dan canai memanjang jugak...pusingkan melebar dan ulang semula lipat dan canai...kalau rajin ulang lagi sehingga 3x...



 dah puas hati dgn lipat dan canai lepas tu kita gulungkan


 Jadi le macma ni .....dpt 4 gulungan 1/2 adunan dahhhhh siap...


 macma comel jeeee...kihkihkih....


 lepas tu potong tebal2 sebegini


 ambil satu yg dah dipotong dan canai nipis dan apa lagi ....
 Masukkan inti dan mula mengentel dan mengelim dgn kemas supaya inti tak terkeluar ya
...

 kelimkan mengikut kreativiti anda...dah siap punnnn kipap pusing mama Aida 


 macam kemas  jeeee...macam comel jeeeee,,,kihkih jgn mareeee .....


 siap sedia utk di goreng ....


 Ada lebih sikit kita frozennkan dia ....sebelum tu kita bakar sekejap ... klu nak makan lagi nanti dah senang dah boleh goreng....klu ada tetamu lagi besttt dpt rasakan hasil gentelan dan air tangan kita yang tak seberapa ni wallah....seronokkkkknya  bila experiment kita menjadi dgn sempurna.....Alhamdulillah.....


 Inilah HASILNYA!!!!!! sedap dan rangup....
Selamat mencuba dan sambutlah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di dapur  "Sentuhan Rasakasih Mama Aida " muahhhh2x hingga berjuma lagi kita dilain  entry....  Dan selamat Menikmati karipapapusing utk juadah sarapan pagi @ minum petang .....layannnnn pastinya sedap dan tidak menghampakannnn.....dahhhhh :)  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan