Alhamdulillah....Hari ini aida cuba berexperiment Karipap pusing sumber resepi dan ikut step by step dari Ustazah Ani..INi Aida wat 1/2 adunan jee...10q tazah ani menjadi nampak karipapnya pun ranguppp....walaupun tak secantik tazah punya karipap dan tak berapa nak pusing corak2 nya ..Alhamdulillah ini le adonan tepung yang terbaik aida rasakan .... dulu2 pernah juga cuba operasi tp tak berapa nak menjadi....my be tak mahir lagi ...cuma lebih mahir dgn karipap kampung jee....Jom layan sejuk2 ni sedapnyaaaa... — diTaman Saujana Seksyen 2.
kata tazah Ani klu seadunan ni nanti kita akan dpt 70 biji giyu le.....
aida wat 1/2 adunan ni pun dah dpt dlm 28 biji.....Alhamdulillah hilang mengences dan teruja nak operasi lagi nanti ....
~~Karipap Pusing ~~ pastrynya saja....inti operasi seperti biasa ok... Aida wat 1/2 adunan je dari resepi ni...
sumber resepi dari tazah Ani .....mohon aida adaptasikan di SRKM ya....sebagai tanda terima kasih kerana aida telah mencubanya .....
2 cwn tepung gandum.
2 sudu besar Tepung jagung,
4 sudu besar Veg shortening,
5 sudu besar margerin..
gaul rata dan bulat2 kan mcm ni.
Rehatkan sbntar dlm 15 minit.
Bahan B. ( yg putih )
4 cwn tepung gandum ,
2/4 cwn minyak ,
2 sudu kecil garam,
1 cwn air dan lebihkan 1/4 cwn air (air msukkan sdk2 air yg 1/4 cwn tu takut terlembik)..
uli sdkt jd kan bulat2 mcm ni.
rehatkan sbntar dlm 15 minit
Biarkan 15 minit....
ambil seketul adunan (B) putih dan canai sapu sikit papan dan pencanai dgn tepung gandum supaya tak melekat....
canaikan
Masukkan adunan bahan A ke dlm bhan B
bulatkan dan kemaskan kedua2nya... wat semua nya jadilah 4 ketul besar (1/2 adunan jee ni )
ambil satu dan canaikan memanjang...jd mcm ni...
lipatkan
pusingkan yg lipat itu memanjang. dan canai memanjang jugak...pusingkan melebar dan ulang semula lipat dan canai...kalau rajin ulang lagi sehingga 3x...
Jadi le macma ni .....dpt 4 gulungan 1/2 adunan dahhhhh siap...
macma comel jeeee...kihkihkih....
ambil satu yg dah dipotong dan canai nipis dan apa lagi ....
Masukkan inti dan mula mengentel dan mengelim dgn kemas supaya inti tak terkeluar ya
...
kelimkan mengikut kreativiti anda...dah siap punnnn kipap pusing mama Aida
macam kemas jeeee...macam comel jeeeee,,,kihkih jgn mareeee .....
siap sedia utk di goreng ....
Ada lebih sikit kita frozennkan dia ....sebelum tu kita bakar sekejap ... klu nak makan lagi nanti dah senang dah boleh goreng....klu ada tetamu lagi besttt dpt rasakan hasil gentelan dan air tangan kita yang tak seberapa ni wallah....seronokkkkknya bila experiment kita menjadi dgn sempurna.....Alhamdulillah.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan