Ahad, 10 Februari 2013

~~CHOCOLATE INDULGENCEC ~~kek Hari Lahirku....Alhamdulillah....

Alhamdulillah...9/2/2013 Syukur keHadrat ilah yg masih dipinjamkan umur utk terus bernafas dan menikmati hari2 yg mendatang dgn family tercinta ,orang2 yang tersayang dan kekawan yg budiman ..dipanjatkan doa restu juga semoga kebahagiaan sentiasa menjadi milik ku hingga ke Mahligai syurga dan mendapat berkat dan rahmat dariNYA selamanya.....terima kasih dan muahhhh2 wat semua yg sama2 mendoakan kesejehteraan Aida dan family....semoga kita semua akan berjaya DI DUNIA DAN DI AKHIRAT HENDAKNYA....dan g.luck !!...aminnnn

"SEJAMBAK KEMESRAAN DAN SALAM SAYANG DARI AIDA DI SENTUHAN RASA KASIH MAMA"...


Chocolate Indulgence


Alhamdulillah....Experiment Chocolate Indulgence....berakhir 4th step: Topping Ganache baru selesai.....syukur Alhamdulillah... nampak sempurna....kek yg memerlukan kesabaran yg tinggi untuk mendapatkan hasil yg sempurna....terima kasih kepada kekawan yg sudi berkongsi resepi ini terutama pada puteri manja , kak Azlita dan kak zuraini....sumber inperasi ku menjadi kenyataan....Dan dpt Aida menadaptasikannya di blog SRKM ini ....Jom kita tgk experimentnya....experimentnya agak panjang ...study betul2 ....Jom cuba operasi dan Jom layan ..... 

Jom kita Berexperiment  dengan kek Chocolate Indulgence ...sungguh nikmatt !!...Wallah...:)

INFO PENTING YERR...MULA2 SEKALI KITA BUAT FILLING MOUSSE COKLAT PUTIH SEHARI SEBELUM KITA BUAT KEKNYA....SBB COKLAT PUTIH KENA SIMPAN LAM PETI SEJUK SEKURANG2NYA SEHARI LAH LEBIH BAIK....PLS TAKE NOTE YERR....




1st step :
Filling Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air


cara : Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. 

 ** Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.


ehem2...Operasi Chocolate Indulgence ....1st step: Mousse Coklat Putih dah siap....bertapa dulu dlm i/box sehari...sabar je leee...sambil menanti aida godak2 le dulu tepung nak wat kek span @ chiffon ke namanya ....Alhamdulillah..menjadi dgn sempurna....Operasi bersambung esok..tunggu step selanjutnya......heheh :)


2nd step: kita wat Chocolate Chiffon pula... 
sumber resepi dari JOM MASAK 10q.....:) (aida guna resepi ni sbb guna telur kecil...hasilnya pun memuaskan....



Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
6 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
190gm tepung naik sendiri *
1 tsp baking powder *
1 tsp soda bicarbonate *
 ** ayak bahan yg bertanda...

150gm gula kastor
90ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
6 biji putih telur
65g gula kastor 
1/4 tsp cream of tartar- aida tak letak ...

Cara-cara:)
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak... ( aida guna loyang 7'' )
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.



sementara menanti kita potong dulu kek chiffon  kepada 4 keping.....Standby  kek untuk di make-up pula .. A'hah :)



3rd step :Filling  Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Cara-cara :1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan

2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.

3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

4. mousse yg dah siap...simpan dlm peti sejuk 15min...sblm layer pada kek






 Mousse Coklat Hitam dah ready ...bertapakan dulu ianya dlm i/box lebih kurang 15-20 minit....sabar je lah.....


4 th step :Topping Coklat Ganache:)


150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

5th Step:Cara-cara melapis dan make-up kek :

. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.




Alhamdulillah....Experiment Chocolate Indulgence....berakhir ..make-up dan  Topping Ganache baru selesai.....syukur Alhamdulillah....luarnya nampak sempurna...bertapakan dlm i/box lagi untuk beberapa jam baru dibedah ,kita  tgk keadaan dlmnya apa kabar??....Sabar lagi ....



kek Chocolate Indulgence....berbaloi experimentnya... sabar menanti hampir 3 hari operasinya..baru dapat menikmatinya  ....nyot2 rasanya dan sungguh nikmatttt !!..perahhh !!




sepotong kek Chocolate Indulgence.. makan hingga menjilat jari....kayo dgn coklat berkrim....:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan