Jumaat, 30 September 2011

~MUFFI / APAM COKLAT MEKAR~~


Assalamulaikum pada pengemar2 MUFFIN ...Ini satu lagi muffin coklat mekar wat semua kekawan yg aida sayangggggi... muffin ni sebenarnya aida wat dah lama cuma baru kini saja aida adaptasikannya di sini hampir terlupa .. aida wat sebelum bercuti ke KL ... tahun lepas lah....dah sibuk2 nak pi bercuti..dan bawa ke KL hehhehe...dia ni adik - beradik apam juga di kukus..tadi selak2 kat ablum terpandang pic muffin yang sungguh mengancam in....dah terlanjur ada tu aida tepekan juga lah resepinya di sini supaya senang nanti kekawan nak cuba operasi.... sungguh yummiiiii ..muahhhh :) ♥.....



~MUFFI / APAM COKLAT MEKAR~~

BAHAN (A) :
2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1 CAWAN SERBUK KOKO
1 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
1 SUDU TEH BAKING POWDER

BAHAN (B)
1 CAWAN SUSU CAIR
1 CAWAN AIR PANAS
1 CAWAN MINYAK MASAK
1 SUDU KECIL GARAM

BAHAN (C)
2 BIJI TELUR
1 SUDU TEH ESEN VANILA
2 CAWAN GULA PASIR

CARA
-BAHAN (A) DI AYAK DAN GAUL RATA...DALAM SATU BEKAS
-BAHAN (B) DICAMPUR SEMUANYA DLM BEKAS LAIN , KACAU RATA.
-BAHAN (C).. TELUR DIPUKUL DENGAN ESEN VANILA + GULA HINGGA KEMBANG.
-MASUKKAN BAHAN (B) KE DALAM BAHAN (A) KACAU RATA
-KEMUDIAN MASUKKAN DLM BAHAN (C) DAN PUTAR/ GAUL RATA DAH SIAP ADUNAN ...
-MASUKKAN DALAM PAPER CUP DAN MASUKKAN DLM BEKAS KECIL SEMASA MENGUKUS.
- PASTIKAN AIR KUKUSAN DAH MENDIDIH DAN KUKUS SAMPAI MASAK. KIRA2 DLM 20- 25 MINIT.


- pastikan masukankan adunana 3/4 penuh dlm cupcake / bekas ...jgn penuh2 sangat nanti muffin ini akan kembang dan mekar.....

- dah siap boleh mamam panas pun sodap.....Jom operasi dan Jom layan MUFFI / APAM COKLAT MEKAR ...semekar sayang juga dari Aida di SRKM wat semuaaa....:))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan