Isnin, 26 September 2011

~~Donut Lembut ~~


Assalamulaikum dan selamat pagi..Hari ini Aida baru berkesempatan nak mengadaptasikan resepi Donut Lembut dari resepi Sasha Rahmat ini di SRKM ...Apa kata Jom kita "Mengdonut" ianya sungguh lembut dan gebu w/p dah sejuk hingga ke petang .....sebenarnya dah 2,3 ari lepas ni operasinya ...tp baru ari ni Aida sempat tepekan resepinya maaf ya ...sbb agak sibuk diakhir2 syawal ni pegi rumah kekawan yang banyak wat open house dan jemputan kawin ....


Sebenarnya Aida juga terpanggil utk operasi donat wat yang dah memang lama tak mendonut utk sarapan pagi pada 23/9/2011 yang lalu....sempat juga anak2 makan dan bawa pi sekolah.....lembut dan gebus sekali ...operasinya pun cepat dan mudah....10q Sasha Rahmat...atas resepinya dan kk Sherry Dzul, Sha Hafizi atas godaannya .....Jom layannnnnn ...:))



BHN A
3 sdB marjerin (planta/daisy)
2 3/4 cwn tepung gandum
1/4 cwn susu tepung
satukan serata bhn2 A

BHN B
1 packet yis (11gm)
3/4 cwn air suam
1 sdB gula
1 sdB tepung gandum
*satukan semua, dn tggu hingga yis naik

Satukan Bhn B ke dlm Bhn A

Uli hingga serata. Tak perlu tggu doh naik
Terus canai & terap dgn acuan donut

Biarkan sebentar sehingga donut yg telah di terap naik.

Bila donut dah naik bolehlah terus di goreng.
Goreng dgn kuantiti yg sikit dlm 2 ke 3 ketul sahaja dengan menggunakan api sederhana..
Dan blh lah ditaburkan gula icing atau celup dgn coklat atau apa2 saje yg digemari...

~~ JOm operasi ....jom makan dan jom layannnn Donut dgn minuman kegemaran elok utk sarapan pagi atau pun minum petang bersama family tersayang ...salam sayang juga dari Aida di SRKM....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan