Rabu, 22 April 2015

ROTI LAPIS DAGING BERKEJU....nyummmmm...

Assalamulaikum....sahabat2 semua....
Jom sarapan pagi dgn roti lapis daging berkeju.... sarapan kami sefamily utk hari ini  
Beroperasi seawal pagi dengan Roti Daging Berkeju utk sarapan kami sefamily pagi ni......Alhamdulillah.... Jom sarapan.... LAYANNNN....Emotikon kiss Emotikon kiss
p/s :Baby fatin tapau bawa gi sek....
 — di Taman Saujana Seksyen 2.




~~ROTI LAPIS DAGING BERKEJU ~~
Resepi Oleh : Sarimah Md Nor
Sumber inperasi :  dari blog masam manis kak Azlita.. tq

12 keping roti - secukupnya utk melapis
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping slice Cheese
Keju Cedar parut
garam secukup rasa

Inti Daging


300 gm daging cincang atau 4 keping daging burger ~ di hancurkan
2 ulas bawang putih ~ cincang halus
1 labu bawang besar ~ di dadu
1/2 peket perencah daging black paper Maggi ( saya guna sos black paper Maggi  2 sudu besar )
1 sudu teh lada hitam ~ tumbuk halus  (  tambah )
2 batang cili padi ~ hiris halus (saya x bubuh takut pedas anak2 kurang makan pedas )
1 batang lada merah ~ hiris halus
daun sup dan daun bawang ~ di mayang
sedikit minyak untuk menumis
1 cawan  mix vegetables (saya tambah )
garam dan gula secukup rasa

Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan bawang besarhingga harum
Masukkan daging dan goreng hingga daging empuk. Tambah sedikit air jika terlalu kering.
Masukkan perencah black paper atau sos lada hitam dan gaul rata
Tambahkan serbuk lada hitam garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga kering dan daging empuk
Masukkan lada merah, cili padi, daun sup dan daun bawang
gaul rata
Tutup api dan biarkan sejuk




caranya;


Mula-mula, sediakan loyang atau bekas pembakar.
Oles bekas atau loyang pembakar dengan butter
Campurkan telur, susu dan secubit garam dan kocok hingga telur sebati dengan susu
Ambil roti dan celupkan dalam adunan susu dan telur tadi
Susun dalam loyang pembakar satu lapisan
Kemudian ratakan inti daging di atasnya
Susukan pula slice chese atas inti daging tadi
Kemudian ulang proses yang sama hingga habis roti
Baki susu dan telur tadi tuang dalam loyang pembakar
Lapisan terakhir letakkan inti daging
Kemudian taburkan dengan parutan keju
Bakar dalam ketuhar dengan suhi 170 ~ 180 C selama 40 minit
Angkat setelah masak
Tunggu  suam sikit dah boleh di potong
Makan panas-panas memang sedap sangat..





Akhirkata sebelum saya menutup n3 utk kali ini... sambutkan salam penuh kemesraan dari saya di SRKM wat semua.. muahhhhh2 tq dan selamat menikmatinya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan