Rabu, 25 Mac 2015

KUIH KERIA UBI KAYU ..NYUMMM2

Alhamdulillah...jeng...jeng... Dah siapppp breakfast pagi ni berasaskan ubi ...balas dendam nampakkk....sampai 2 menu pagi ni..hihih..lame x perkena ubi kayu beb 😀😀
Jom kita sarapan dulu dgn kuih keria ubi kayu dan getuk ubi drogen ball .. ...tinggal kan sikit ubi rebus tu utk hubby ku teringin nak colet2 dgn sambal tumis dan ikan kering ptg nanti...kita layannnnkan jerr...nyummm2...delicious.
P/s: ubi x sedap nanti masuk angin klu simpan lama2 ..tu yg kita rebus semua...
 — berasa disayangi bersama Shamsul Nizam Md Salim.



Kuih Keria
Resepi dikongsikan oleh Quinnie, 
  • 500gm keledek
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung ubi
  • 1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air
Cara-caranya:-
  1. Ubi keledek dikupas, dipotong kecil dan direbus sehingga empuk
  2. Toskan keledek dan kemudian lecek hingga lumat
  3. Campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama dengan keledek dan uli sehingga menjadi ketulan doh yang tidan melekat kat tangan.
  4. Sapu sedikit minyak dan sapu ditangan anda.
  5. Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan kemudian leperkan sedikit dan tebuk lubang ditengahnya mengunakan jari telunjuk anda dan buat bulat seperti gelang.
  6. Susun atas bekas yang telah disapu dnegan sedikit minyak dan buat sehingga habis doh
  7. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Toskan
  8. Panaskan gula dengan sedikit air didalam kuali yang lain dan kacau sehingga ia likat kemudian masukkan kuih yang telah digoreng tadi.
  9. Padam api dan kacau atau golek-golek kuih tadi sehingga terbentuk bunga gula diatas kuih. Angkat.
Nota:-
  • Pastikan keledek tidak direbus sehingga terlalu empuk sebab nanti doh akan menjadi terlalu lembik dan kuih tak berapa sedap.
  • Saya hanya guna 1 sudu makan gula sahaja sebab tak suka manis sangat
  • Untuk lebih cepat, saya selalunya akan panaskan 2 kuali sekali gus. 1 kuali untuk mengoreng dan satu kuali untuk masak air gula. Saya akan masukkan air dalam anggaran 1/2 cawan dan masak dengan api perlahan. Apabila kuih siap digoreng, air gula saya sudah likat dan saya terus sahaja masukkan dalam kuali kuih yang telah ditos tadi.







salam sayang dr aida di SRKM hingga jumpa lagi di N3 yg lain dahhhhh asalamulaikummmm...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan