Jumaat, 11 Julai 2014

Biskut FramBozen Kenari.. terhasil sudahhhh... sempena lebaran 2014

Assalamulaikum wat semua kekawan aida yg disayangi...
Alhamdulillah mengcookies lagi ari ni ..... dari cerita lebihan putih telur pagi tadi ..terhasil sudahhhh operasinya tengah ari ni " Biskut FramBozen Kenari " ... ... jadilah wat tambah-tambah balang yang kosong di Aidilfitri nanti..hihih :*
Terima kasih diucapkan kepada kekawan yg telah memberi kan idea , respond dan citerasa kitarsemula lebihan putih telur ... mudah2an dpt di manafaatkan bersama2 :P


 Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah ....kena operasi juga sbb dah tertawan dgn rasanya pada Raya Aidilfitri thn lepas ....w/p biskutnya agak rapuh..namun sedapp beb... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..





Sebelom dibakar aida tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.








masukkan balik cutter dan bakar sama 

Alhamdulilah inilah hasilnya setelah bersaunan lebih 1jam dlm oven ..Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah .... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..



JOM kita intai resepinya dan JOm cuba operasi....pasti makan pun sedappp dan nikmat ....

BISKUT FRAMBOZEN KENARI

BAHAN BAHAN  A - Base  :)
10 oz /284 gm  tepung gandum/redrose
1.5 oz/45 gm gula caster
6 oz /180 gm butter

 TENGAH...bluberry atau stawberry filling

B- Topping (ROYAL ICING :)
60  gm putih telo
80  gm gula aising
1 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


TABURAN....almond flakes  

CARE CARE :)
1. Putar butter dan gula hingga kembang dan putih ,
2.Masukkan tepung yang  telah diayak dan gaul hingga adunan menjadi doh.

3.Tuangkan adunan ke dalam loyang -aida guna loyang  10 x 10 x1  inci
4. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu 
5. bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 20 minit pade suhu 170 c.
keluarkan doah setelah masak .
4. Bile dah masak  sejuk sikit  sapu bluberry atau stawberry filling

Toppingnya 
1. satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed  hingga adunan likat.

2. kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan .tabur pula dengan kepingan badam
3.Bakar dalam oven dirak tengah dengan suhu 90c selamat 1 1/2 jam.
bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah tuut suisnyaitu selamat 1 1/2 jam lagi supaya topping benar 

4 potong masa panas2 cepat2... hati2 masa potong ni le ianya mudah pecah... huh 


**Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah pecah

Biskut Frambozen Kenari....ready masuk bekas....standby... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..
selamat mencuba dan sambut lah salam sayang dari Aida di Dapur "Sentuhan rasa Kasih Mama" muahhh hingga jumpa lagi di entri yg lain....:)  <3 <3

1 ulasan:

  1. askm aida, saya pernah mencuba buat biskut ni, mmg sedap. cuma masalah saya ialah apabila biskut dah dibiarkan sejuk dan hendak keluarkan cutter dr biskut, cutter akan melekat pada jem biskut, jd kebanyakan biskut akan patah..aida ada tips tak untuk mudah keluarkan cutter supaya tak melekat2....

    BalasPadam