Jumaat, 4 April 2014

Kari Hijau Thai.(Ayam)


Assalamulaikum 

~~Kari Ayam Hijau Thai...Alhamdulillah hari ini Aida baru dpt mencuba operasi dan merasai setelah berminggu2 cari dan cukupkan bahan2nya.... Kari Ayam Hijau Thai homemade resepi dari chef bos Harry 10q.....barangkali bergini le rasanya ikut rasa dan selera sendiri berpandukan resepi dari chef bosKhairi Mansor itu ,,,Sungguh nyummmm2 w/p 1st kami sefamily menikmatinya....dan anak2 pun suka...mulanya ingatkan masa masak td takut mereka tidak makan sbb bau aroma daun2 tu ( selasih ketumbar dan bahan2 lain) serta tgk warnanya yg hijau tuu....tp syukurann setelah dihidangkan mereka makan bertambah2 hingga menjilat jari ehemmmm sedapppnyaa ...next time dah boleh operasi lagi ....layan dgn nasik putih hangattttt....ter (y)




Kari Hijau Thai.(Ayam) :chef Khairi Mansor

*4-5 bawang putih

*1-5 cili hijau
*1 ulas bawang merah
*1 inci lengkuas
*2 btg serai
*1/2 cwn daun& akar ketumbar
*1/2 cwn daun kemangi/selasih
*1/2 tsp. ketumbar biji
*1/2 tsp. jintan kasar
*1/2 tsp. lada putih
3 Tbsp. sos ikan
1 tsp. belacan udang 
1 Tbsp. juice limau nipis
1 tsp. gula melaka
1 cwn santan
3 helai daun limau purut
500 gm isi ayam

- kisar kesemua bahan bertanda sehingga halus.
- tumis sehingga naik bau dan masukkan 400-500 grm isi ayam.
- biarkan merenih dan jika perlu tambah air sehingga ayam empuk.
- akhir skali masukkan santan & juice limau.
- tambah sos ikan kiranya kurang masin.
- boleh juga ditambah dgn sayuran seperti terung, kacang panjang @ timun tua












Tiada ulasan:

Catat Ulasan