Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Sabtu, 20 Ogos 2011
Biskut SUJI .....macam main pondok2 lak.....
Salam sayang dari Aida di SRKM...Assalamulaikum ...Hari ini adia operasi lagi cookies utk Hari Raya. kali ini kuih Biskut suji pula yg ingin Aida cuba....Terima Kasih yg tida terhingga adiapada Puan Puteri Manja yg sudi berkongsi resepi ini . mohon izin aida Adaptasikannya di SRKM....Jom operasi...JOm Mamam dan Jom Layannnnnn....:)
nak mengentil nya pun teruja....macam main pondok2 lak terkenang masa zaman2 kanak2 lol......hehehh
ini dia minyak sapi yg aida guna..berasaskan dari buah kelapa sawit.....InsyAllah terjamin mutu dan kebersihannya....
~~Kuih Biskut Suji ~~copy dan paste dari pic puteri Manja...."Suji Pelangi "
BAHAN-BAHAN ( 40-50 KEPING )
• 100 G MINYAK SAPI
• 80 G GULA ICING - AYAK
• SECUBIT DUA GARAM HALUS
• 220 G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING SODA - DIAYAK BERSAMA TEPUNG
• 50 G BADAM KISAR (SEBAIKNYA GUNA BADAM CINCANG DADU LEBIH SEDAP..TAPI PUTRI TAKDE STOCK BADAM CINCANG SO PAKAI APA YG ADA)
• PEWARNA IKOT SUKA MASING2
• SECUKUP GULA HALUS - UNTUK TABUR
• SECUKUP PAPER CUP(OPTINAL)
***PERHATIAN....SEKIRANNYA MENGGUNAKAN BADAM CINCANG....HENDAKLAH DIBAKAR TERLEBIH DAHULU.....KALAU BADAM KISAR TAK PERLU BAKAR YERR.....HARAP MAKLUM***
CARA-CARA
1. MINYAK SAPI,GULA ICING DAN GARAM DIKACAU HINGGA SEBATI(CUNA SUDU/SENDUK JERR.MASUKKAN BADAM KISAR/CINCANG DAN KACAU RATA.
2. MASUKKAN PULA TEPUNG SEDIKIT2 SAMBIL DIULI HINGGA MENJADI DOH YANG TAK MELEKAT PADA TANGAN DAN MANGKUK.JIKA DOH MASIH MELEKIT,TAMBAH TEPUNG SECUKUPNYA LAGI.
3. BAHAGI DOH KEPADA 3 ATAU 4 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MERAH,KUNING,HIJAU DAN 1 BAHAGIAN WARNA ASAL.
4. AMBIL SECUBIT ADUNAN DRP KEEMPAT2 DOH BERWARNA,CAMPUR DAN BULAT2KAN SEBESAR GULI.
5. SUSUN DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR SELAMA 20 MIN PD SUHU 160C ATAU SEHINGGA GARING BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.
6. GOLEKKAN BISKUT DGN GULA HALUS DAN MASUKKAN KE DALAM PAPER CUP. (Aida TAK LETAK PUN BIAR GITU JERR)
Jumaat, 19 Ogos 2011
~~Tart Nanas~~cookies pertama ku ....
Salam sayang wat semua TEMAN2 yg aida sayangi....apa kabar ? dah beberapa hari aida tak letak entri di sini....dua , tiga hari ni agak sibuk...Aida doakan semuanya sihat. kekawan dah mula operasi wat kuih2 raya ke?...almaklum lah Hari Raya pun akan menjelang...Aida hari ini baru berkesempatan operasi cookies ...sebelum minggu depan lebih sibuk....dengan nak siapkan tempahan , berkemas rumah dan pelbagai pekerjaan yg pastinya menunggu saban hari tu...
Operasi cookies aida yg pertama 18/8/2011....Tart Nanas ....ni curi2 masa..wat sikit2 mana2 yg terdaya....Dalam banyak2 kuih ..Cookies kuih TART lah yg selalu aida cari dulu setiap kali berkunjung berhari raya.....tak kira lah tart gulung ke @ pun tak berbunga cantik...pasti itu yg aida capai dulu...apa pun inti nanas mesti ada dan sediakan dulu....
Inti utk kuih Tart Nanas ..
Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas(diparut, jgn buang airnya)
Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar- aida tambah perwarna kuning sikit
1 biji buah pelaga dan kayu manis
Hari pun dah malam .sebelum ada ucapkan g.nite ..Aida tinggalkan dulu kekawan dgn resepi nak wat tart nanas ini....Resepi ini dpt diAdaptasikan dari idea2 kekawan juga terutama pada kama dari bloh Dunia Dapur Kama dan kk Relax yg banyak membantu TQVM ... Aida cuba operasi dan olah2 mana yg bersesuaian...tak derhaka cuma nak seimbangkan sukatan dan olahan rasa saja ...Aida bukan lah pakar dlm membuat cookies..hanya sekadar mencuba2 operasi dan berexperiment....Jom tengok resepi ..JOm layan dan jom makan....Salam Sayang dari Aida di SRKM...
cookies aida yg pertama "KUIH TART".....18/8/2011.
Bahan-Bahan Pastry:)
250g mentega
50g gula aising
2 biji telur
Sedikit esen vanilla
20g tepung jagung
370g tepung gandum @ ikut lembut
Cara membuatnya:)
-Pukul gula dan mentega sehingga sebati.
-Masukkan kuning telur dan esen vanilla -Kacau sebati
-Masukkan tepung jagung dan tepung gandum yang telah di ayak· Uli hingga menjadi doh.yg lembut .
-Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti.
** Masa ni lah yg paling leceh pastry melekat dan susah nak terap dgn cantik...aida cuba alaskan plastik ....nak trap ok..masa nak keluarkan pastry dari acuan tu adoi...hancusssss.....tak putus asa....cuba lagi kali ni cuba gentil di tapak tangan dan bentuk leperkan dan terap satu2 guna yg bentuk bunga besar dulu banyak2 dan letak dlm loyang pembakar.....dah siap baru ambil anaknya yg bercorak berbunga kecil tekan sekali lagi atas bentuk bunga yg kita dh wat tadi..adoi nampak macamlecehkan banya kerja wat beskot ni ...macam nak patah pinggan pun ada....heheh .tp ni lah yg paling senang dan mudah nak wat tart ni berbentuk cantikkkkk ..cepat aje siapnya.....lepas ti bubuh lah inti nanas.
· Hias dgn bunga padi(baki dari tepung tart)- Aida malas le nak wat ...:))
-Bakar hingga masak- dlm 15- 20 minit lebih kurang bergantung pada oven masing2......
Masa ni memang menduga ....asyik melekat2 kat acuan dan tak jadi2...hancurr aje pastry nya... adoi pengsannnn...last2 ditapak tangan je terap ..
Allhamdulillah cepat pulak jadinya sbb dah tau teknik....pinggang pun boleh tahan ....terap banyak2 dulu baru kita solek2 kan dia..
Simpan elok2 dlm bekas ....alas dgn paper cake ..takut hancur....rapuh sangat...
Operasi cookies aida yg pertama 18/8/2011....Tart Nanas ....ni curi2 masa..wat sikit2 mana2 yg terdaya....Dalam banyak2 kuih ..Cookies kuih TART lah yg selalu aida cari dulu setiap kali berkunjung berhari raya.....tak kira lah tart gulung ke @ pun tak berbunga cantik...pasti itu yg aida capai dulu...apa pun inti nanas mesti ada dan sediakan dulu....
Inti utk kuih Tart Nanas ..
Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas(diparut, jgn buang airnya)
Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar- aida tambah perwarna kuning sikit
1 biji buah pelaga dan kayu manis
Hari pun dah malam .sebelum ada ucapkan g.nite ..Aida tinggalkan dulu kekawan dgn resepi nak wat tart nanas ini....Resepi ini dpt diAdaptasikan dari idea2 kekawan juga terutama pada kama dari bloh Dunia Dapur Kama dan kk Relax yg banyak membantu TQVM ... Aida cuba operasi dan olah2 mana yg bersesuaian...tak derhaka cuma nak seimbangkan sukatan dan olahan rasa saja ...Aida bukan lah pakar dlm membuat cookies..hanya sekadar mencuba2 operasi dan berexperiment....Jom tengok resepi ..JOm layan dan jom makan....Salam Sayang dari Aida di SRKM...
cookies aida yg pertama "KUIH TART".....18/8/2011.
Bahan-Bahan Pastry:)
250g mentega
50g gula aising
2 biji telur
Sedikit esen vanilla
20g tepung jagung
370g tepung gandum @ ikut lembut
Cara membuatnya:)
-Pukul gula dan mentega sehingga sebati.
-Masukkan kuning telur dan esen vanilla -Kacau sebati
-Masukkan tepung jagung dan tepung gandum yang telah di ayak· Uli hingga menjadi doh.yg lembut .
-Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti.
** Masa ni lah yg paling leceh pastry melekat dan susah nak terap dgn cantik...aida cuba alaskan plastik ....nak trap ok..masa nak keluarkan pastry dari acuan tu adoi...hancusssss.....tak putus asa....cuba lagi kali ni cuba gentil di tapak tangan dan bentuk leperkan dan terap satu2 guna yg bentuk bunga besar dulu banyak2 dan letak dlm loyang pembakar.....dah siap baru ambil anaknya yg bercorak berbunga kecil tekan sekali lagi atas bentuk bunga yg kita dh wat tadi..adoi nampak macamlecehkan banya kerja wat beskot ni ...macam nak patah pinggan pun ada....heheh .tp ni lah yg paling senang dan mudah nak wat tart ni berbentuk cantikkkkk ..cepat aje siapnya.....lepas ti bubuh lah inti nanas.
· Hias dgn bunga padi(baki dari tepung tart)- Aida malas le nak wat ...:))
-Bakar hingga masak- dlm 15- 20 minit lebih kurang bergantung pada oven masing2......
Masa ni memang menduga ....asyik melekat2 kat acuan dan tak jadi2...hancurr aje pastry nya... adoi pengsannnn...last2 ditapak tangan je terap ..
Allhamdulillah cepat pulak jadinya sbb dah tau teknik....pinggang pun boleh tahan ....terap banyak2 dulu baru kita solek2 kan dia..
Simpan elok2 dlm bekas ....alas dgn paper cake ..takut hancur....rapuh sangat...
Sabtu, 13 Ogos 2011
~~Cendawan Tiram Goreng Tepung Rangup ~~
Creadit 10Q pada kk Sri Anda Salleh yg sudi berkongsi resepi cendawan Tiram Goreng tepung ni...wallah memang sedap dan mebles sekali ..betul kata org macam kita makan daging ayam aje rasanya vs pulak dgn sambal sos cili ada lagi lebihan wat cecah popia tempohhari....
Bagi pelengkap juadah berbuka pose aida sefamily utk hari ini 12/8/2011....memang wallah sedappppp ....ditamba mamamnya panas2 memang tak hengat....dah sepiring abis....Kepada kk Sri Aida mohon nak kongsikan bersama2 resepi ini dan mengAdaptasikannya di sini dgn pengunjung di SRKM..TQVM dan salam sayang dari Aida di sini....:)
~~Cendawan Goreng Tepung Rangup ~~
Bahan2nya;
Telur dikocok dgn sedikit garam. Boleh juga tambah lada sulah dan cili kisar. Tepung gandum + tepung beras (agak2 lah ya tengok berapa banyak cendawannya)
Caranya:
Tuangkan telur yg telah dikocok tadi kedlm bekas yg berisi cendawan.
Kemudian masukkan kedua2 tepung dan gaul rata.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Siap utk dimakan.
SELAMAT MENCUBA.......
Bagi pelengkap juadah berbuka pose aida sefamily utk hari ini 12/8/2011....memang wallah sedappppp ....ditamba mamamnya panas2 memang tak hengat....dah sepiring abis....Kepada kk Sri Aida mohon nak kongsikan bersama2 resepi ini dan mengAdaptasikannya di sini dgn pengunjung di SRKM..TQVM dan salam sayang dari Aida di sini....:)
~~Cendawan Goreng Tepung Rangup ~~
Bahan2nya;
Telur dikocok dgn sedikit garam. Boleh juga tambah lada sulah dan cili kisar. Tepung gandum + tepung beras (agak2 lah ya tengok berapa banyak cendawannya)
Caranya:
Tuangkan telur yg telah dikocok tadi kedlm bekas yg berisi cendawan.
Kemudian masukkan kedua2 tepung dan gaul rata.
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Siap utk dimakan.
SELAMAT MENCUBA.......
~~Daging Masak Hitam Manis~~
Daging Masak Hitam Manis lauk Juadah berbuka puasa Aida sefamily 12/8/2011.....Juadah berbuka puasa Aida sefamily 12/8/2011.....Daging Masak Hitam Manis , sayur kobis tumis air dan pengat pisang Cendawan Tiram Goreng Tepung Rangup pelengkap hidangan berbuka pose utk hari ini... 10Q pada kk Sri Anda Salleh yg sudi berkongsi resepi cendawan tepung ni...wallah memang sedap dan mebles sekali w/p hidanganya simple saja ...Alhamdulillah telah selesai berbuka selamat 12 hari kita berpuasa....:))"SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN SELAMAT BERBUKA POSE diucapkan pada semua ..dan Jgn lupa bangun bersahur ya.....:)Alhmadulillah setakat hari ini telah sempurna sudah 12 hari kita menjalani ibadah pose dgn penuh kesabaran dan keinsfan...
klu makan dgn nasi putih memnag terbaikkk ..boleh juga di makan dgn nasi empet / ketupat segara wallah memang meblesss ..sungguh yummiii....tak mahu cerita banyak ..jom le tengok resepinya......Jom operasi dan jom layannnnn :)) sambutlah salam kemesraan dari Aida di sini....
~~Daging Masak Hitam Manis ~~
Bahan:-
1/2 kati daging batang pinang - dipotong dan direbus bersama kicap (air rebusan disimpan)
1/2 cawan kicap manis (cap Kipas Udang)
3 sudu besar cili kering yang telah dikisar (Kalu nak pedas, tambah lagi)
Bahan A - (asingkan kepada 2 bahagian)
• 3 sudu besar jintan manis ] disangai dan
• 3 sudu besar jintan putih ] dikisar halus
• 3 ulas bawang putih }
• 4 ulas bawang merah } dikisar
• sedikit halia }
• Bunga lawang
• kulit kayu manis
• buah pelaga
• asam keping
.gula secukupnya
• Minyak masak
Cara Memasak:-
1. Daging yang dipotong/dihiris nipis direbus bersama kicap (simpan air rebusan).
2. Bila daging telah empuk, gaul dengan sebahagian bahan-bahan A. Goreng sekejap sahaja.
3. Asingkan daging ke dalam pinggan. Tumis pula lebihan bahan A tadi. Masukkan cili kering, kacau sebati.
4. Masukkan daging dan air rebusan tadi. Gaul rata. Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelag a dan gula .
5. Masukkan kicap pekat manis jika ingin nampak daging lebih hitam.
6. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat. Angkat.
Jumaat, 12 Ogos 2011
~~Rendang Ayam~~
Alhamdulilahjuada berbuka pose Aida sefamily 11/8/2011...Rendang Ayam ....tukar selera asyik masak yg biasa aje ...hari ini best sikit...hawa macam nak raya aje....heheh dan cendawan tiram ...pelengkap hidangan Roti Jhon my hubby beli di bazar dan Nasi lemak pemberian dari Jiran sedekah,..macam tahu2 aje aida nak makan nasi lemak teringat operasi Norma Azuwa Zakaria semlm berbuka dgn nasi lemak ..hari ini ada rezeki aida ..org berbudi kita berbahasa ....org memberi kita merasa....tak gitu...??...
sebenarnya Aida ni bukanlah pakar nak wat Rendang.....tp memang suka makan rendang ..Tiap tahun bila raya ..pasti Rendang tidak ketinggan wat hidangan utama tak dipagi raya ...Tak kira lah Rendang daging @ Rendang Ayam..yg pasti ada di atas meja setiap Hari Raya menjelma..Rendang Ibu memang yg terbaikkkk.....nak balik kg rasa lambat lagi aa tak ada aida pi godeh2 Googgle..Alhamdulilah jumpa juga resepi wat rendang g simple dan senang dari Blog Potret Kasihresepi Rendang Daging tp aida derhaka wat Rendang Ayam...sori dan 10Q di ucapkan..dgn tak sabarnya Aida operasi boleh juga wat idanga berbuka pose Aida sefamily utk ari ini...Jom semak Resepi dan JOm operasi dan jom layannnnn....:)) sejambak kemesraan dari Aida Disini....
Resepi Rendang Daging /Ayam ...copy dan paster, mohon izin share resepinya ya Potret Kasih..
1 kilo Daging lembu- Aida gantikan dgn sekor Ayam
1 biji kelapa – diambil santannya
daun limau purut ( di hiris )@ daun kunyit ( dihiris ) ( boleh gak nak masukkan kedua2nya )
1 – 2 keping asam gelugur@ 1/2 cawan air asam jawa
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa
2 sudu besar kerisik
Bahan kisar
10 biji cili kering di rendam dan dibuang biji- Aida bubuh dlm 3 sudu besar cili kisar.
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4-5 batang serai
1 sudu makan biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus- di sangai dan kisar halus
1 sudu teh jintan kasar- di sangai dan kisar halus
Cara penyediaan
1. Tumis bahan kisar hingga berbau harum. kemudian masukkan daging /ayam masak hingga daging kecut.
2. Masukkan santan masak hingga daging lembut. Jika daging belum cukup lembut masukkan sedikit air lagi dan masak lagi sehingga daging lembut.
3. Masukkan asam gelugur, gula, garam dan serbuk perasa. Last sekali masukkan kerisik, daun kunyit atau daun limau purut yg telah dihiris.
4. Bila sesuai kepekatannya bolehlah diangkat dan dihidangkan.
** Satu lagi cara masak rendang ialah satukan bahan kisar, santan dan daging kedalam kuali. Reneh dan masak hingga daging empuk dan sehingga santan mengeluarkan minyak. Kemudian masukkan air asam jawa@asam gelugur, gula,garam, perasa, kerisik dan daun kunyit atau daun limau purut. sesuaikan rasa… bolehlah diangkat!!!!
*** Cara yang nombor dua ni lebih mudah…. saya biasa masak ikut cara yang nombor dua. Rasa dia tetap sama!!!!
Rabu, 10 Ogos 2011
~~Popia Goreng Sayur~~
Hari ini Aida operasi wat Popia Goreng dan sambal sosnya wat sendiri....Juadah pelengkap hidang berbuka pose aida utk hari ini 9/8/2011....dah beberapa hari ni asyik memuding dan mengkukus....kuih...ari ni mengoreng pulak....wallah sungguh yummii makan popia ..lama juga tak mempopia ni....bila makan dah tak hengatttt ....ehemmm sedapppp...:))
..Dah berbuka pose lepas makan kurma dan minum air ..masing2 capai popia Goreng .....sedappnya kata anak2....dah abis sepiring ...ada pula YG BERSUARA ..Mama esok wat popia lagi ya....wallahh...:))
** Inti klu dah siap masak toskan dlm bekas ..supaya air dari sayur yg ada dapat diasingkan utk mengelakkan kulit popia dari basah semasa proses mengulung ...
Semua org tahu wat popia ...dah terlanjur beroperasi aida nak share juga resepi ini bersama 2..Sayur sebagai inti terpulang nak letak apa ya....ikut apa yg ada kat dapor dan bersesuaian..Aida punya Inti simpel dan mudah2 aje.... JOm Tengok resepinya ..Jom Operasi ..dan Jom Layannn..salam sayang dari Aida di sini...:)
Bahan-bahan:
Bahan kulit popia ~ secukupnya
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn 3 sudu besar sebagai gam kulit popia.
Bahan untuk inti:
Udang segar~ dipotong dadu
2 cawan taugeh
1 batang carrot ~ disagat/potong halus
1 mangkuk kobis ~ dimayam / 1/2 dari sebiji kobis aida guna kan .
1 labu bawang besar ~ dimayam
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang, bawang besar dan carrot, kacau rata.
3. Masukkan kobis, garam dan gula. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk.
5. Bubuh inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
7. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak.
sambal sos cilinya :
2 sudu cili kisar
sos cili secukupnya
garam dan gula serta air secukupnya
1 ulas bawang putih tumnuk
-Masukan lada kisar + air ke dlm periuk dan didihkan sekejap...
Kemudia baru masukan sos cili , garam dan gua scukupnya ....rasa klu dah ok boleh tutp api dan hidangkan dgn Popia Goreng tadi....
..Dah berbuka pose lepas makan kurma dan minum air ..masing2 capai popia Goreng .....sedappnya kata anak2....dah abis sepiring ...ada pula YG BERSUARA ..Mama esok wat popia lagi ya....wallahh...:))
** Inti klu dah siap masak toskan dlm bekas ..supaya air dari sayur yg ada dapat diasingkan utk mengelakkan kulit popia dari basah semasa proses mengulung ...
Semua org tahu wat popia ...dah terlanjur beroperasi aida nak share juga resepi ini bersama 2..Sayur sebagai inti terpulang nak letak apa ya....ikut apa yg ada kat dapor dan bersesuaian..Aida punya Inti simpel dan mudah2 aje.... JOm Tengok resepinya ..Jom Operasi ..dan Jom Layannn..salam sayang dari Aida di sini...:)
Bahan-bahan:
Bahan kulit popia ~ secukupnya
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn 3 sudu besar sebagai gam kulit popia.
Bahan untuk inti:
Udang segar~ dipotong dadu
2 cawan taugeh
1 batang carrot ~ disagat/potong halus
1 mangkuk kobis ~ dimayam / 1/2 dari sebiji kobis aida guna kan .
1 labu bawang besar ~ dimayam
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang, bawang besar dan carrot, kacau rata.
3. Masukkan kobis, garam dan gula. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk.
5. Bubuh inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
7. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak.
sambal sos cilinya :
2 sudu cili kisar
sos cili secukupnya
garam dan gula serta air secukupnya
1 ulas bawang putih tumnuk
-Masukan lada kisar + air ke dlm periuk dan didihkan sekejap...
Kemudia baru masukan sos cili , garam dan gua scukupnya ....rasa klu dah ok boleh tutp api dan hidangkan dgn Popia Goreng tadi....
Selasa, 9 Ogos 2011
~~Pudding Kasih Bertaut~~
Pudding Kasih Bertaut pelengkap hidangan berbuka pose utk ari ini 8/8/2011 ...masuk hari yg ke 8 hari ini kita berpuasa ...10Q Puan Azlita Aziz atas perkongsian resepinya yg memang wallah sedapp dan mencuit hati ..:)) ♥♥.
Untuk berexperiment dgn puding ni tak lah susah sangat.. bahan2 nya pun mudah ... kebanyakkan puding ni bila kita buat dia perlukan kreativiti untuk membuatkan ia lebih menarik.. macam2 sebenarnya kita boleh gayakan.. ikut kretiviti dan imiginasi masing - masing ...
Kasihnya Ibu membawa ke Syurga..kasihnya Ayah sanggup berkorban apa saja ..kasihnya anak2 harap2 menjadi anak2 yg soleh dan soleha yg dapat mendoakan ibu bapa jika telah tiada di dunia ini pergi wat selama2nya mengadap yang Maha Esa .....Mudah2 bergitu lah doa yg selalu ku pohonkan ....semoga Allah yg Maha pengasih dan penyayang mendengarnya....
Resepi puding ni dikongsikan oleh Puan Azlita Aziz dari blog Masam Manis...10Q kak Azlita .. kerana sudi berkongsi resepi yg menarik... tertarik... debommmm... hingga menguggat keinginan ku utk berexperiment dan beroperasi.. Akhirnya puding terlaksana juga sememangnya sedap dan nyaman aje lalu di tekak utk Aida berbuka pose sefamily sebagai pemanis mulut ...Aida minta izin tuk di Adaptasikan di SRKM ....dan sambutlah salam sayang dari Aida di sini..Jgn PENGSANNNN.....Jom tengok resepinya ..jom mula operasi dan jom layannnn Pudding Kasih bertaut macam juga SentuhanRasa KasihMama ini....MUAHHHHHH :)
Tengok tu bertapa cantikkk dan berkilat ..sungguh terpersona ku memandangnya....bak cermin....di sebalik bayang2....heheh
~~PUDDING KASIH BERTAUT~~
Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais...mamam sejuk2 baru terasa wallahh....heheh :))
Untuk berexperiment dgn puding ni tak lah susah sangat.. bahan2 nya pun mudah ... kebanyakkan puding ni bila kita buat dia perlukan kreativiti untuk membuatkan ia lebih menarik.. macam2 sebenarnya kita boleh gayakan.. ikut kretiviti dan imiginasi masing - masing ...
Kasihnya Ibu membawa ke Syurga..kasihnya Ayah sanggup berkorban apa saja ..kasihnya anak2 harap2 menjadi anak2 yg soleh dan soleha yg dapat mendoakan ibu bapa jika telah tiada di dunia ini pergi wat selama2nya mengadap yang Maha Esa .....Mudah2 bergitu lah doa yg selalu ku pohonkan ....semoga Allah yg Maha pengasih dan penyayang mendengarnya....
Resepi puding ni dikongsikan oleh Puan Azlita Aziz dari blog Masam Manis...10Q kak Azlita .. kerana sudi berkongsi resepi yg menarik... tertarik... debommmm... hingga menguggat keinginan ku utk berexperiment dan beroperasi.. Akhirnya puding terlaksana juga sememangnya sedap dan nyaman aje lalu di tekak utk Aida berbuka pose sefamily sebagai pemanis mulut ...Aida minta izin tuk di Adaptasikan di SRKM ....dan sambutlah salam sayang dari Aida di sini..Jgn PENGSANNNN.....Jom tengok resepinya ..jom mula operasi dan jom layannnn Pudding Kasih bertaut macam juga SentuhanRasa KasihMama ini....MUAHHHHHH :)
Tengok tu bertapa cantikkk dan berkilat ..sungguh terpersona ku memandangnya....bak cermin....di sebalik bayang2....heheh
~~PUDDING KASIH BERTAUT~~
Bahan-bahan A
1/2 paket @ 2 sudu kecil serbuk agar-agar (dari sepaket 10 gm serbuk agar-agar)
300 ml air
200 ml santan
1/2 cawan gula
1 biji telur
2 sudu kecil sirap Rose
2 sudu kecil perisa pandan + pewarna hijau
Warna ni boleh ikut selera kita
Cara Bahan A
Masukkan serbuk agar-agar, gula pasir dan air ke dalam periuk dan masak hingga gula dan serbuk agar-agar larut. Kecilkan api.
Pecahkan telur ke dalam santan dan kocak sikit dengan garfu. Tuang ke dalam periuk berisi larutan agar-agar tadi dan kacau sebati dan masak hingga mendidih (beware!! atas api perlahan tau!) Setelah mendidih, tutup api.
Bahagi larutan agar-agar kepada 2 bahagian dan masukkan ke dalam bekas yang berlainan. Masukkan sirap rose pada satu bahagian dan perisa pandan pada satu bahagian lagi. Kacau sebati dan biarkan ia mengeras. Kalau nak puding cepat mengeras, masukkan ke dalam peti sejuk.
Setelah keras, potong agar-agar menjadi kiub-kiub kecil dan masukkan kesemua potongan itu ke dalam satu bekas lain yang lebih besar.
Bahan-bahan B
1/2 paket serbuk agar-agar (lebihan dari paket agar2 di atas tadi, dlm 2 sudu kecil juga)
500 ml air
1/4 cawan gula
50 gm gula melaka 1 helai daun pandan (disimpulkan)
Cara Bahan B
Masukkan daun pandan ke dalam periuk bersama serbuk agar-agar, gula melaka, gula pasir dan air ke dalam periuk. Masak hingga larut dan mendidih. Tutup api dan tapis larutan agar-agar.
Cara Menyediakan Puding
Tuang larutan agar-agar B ke dalam bekas yang berisi kiub-kiub agar-agar A tadi. Biarkan keras dan boleh disejukkan di dalam peti ais...mamam sejuk2 baru terasa wallahh....heheh :))
~~Udang Goreng Tepung ~~
Assalamulaikum dan salam Ramaddan yg mulia kepada semua teman2 ...selamat menjalin ibadah puasa dgn penuh keimanan dan ketabahan....Hari ini Aida bukan nak cerita bab puasa tp nak cerita bab nak wat persiapan juadah makan sahur utk berpuasa pagi tadi.."Udang Goreng Tepung" wallah...klu nak beli sepiring ni pasti mahal...makan pun tak hanget.....sikit saja ..dapat seekor dua seorang hendak2nya klu macam Aida ni rakyat ramai ...adoi..mana nak puas ..wat taik gigi aje kan..ni le dah ada resepinya cuba operasi sendiri...kebetulan udang saiz XL pun masih ada dlm stok ( i/box le)..wallah berbaloi2... Aida nak kongsikan bersama resepi ini pada semua kekawan cara membuatnya .Harap2 ianya dapat membantu kekawan semua ...aida pun dapat ilham rasa ini dari rakan FB iaitu kk Rita Norlitah Hashral (MadammeButterfly) yg cantik molek orangnya 10Q diucapkan atas resepinya ....
Penyediaannya pun cepat ada mudah . Anak2 pasti mengemarinya aida wat ini untuk bersahur pagi tadi 9/8/2011....laju aje anak2 makan tak sedar 2 piring udang Goreng Tepung abis vs dgn soso cili .....ingatkan juga suruh tinggalkan sikit wat puteri aida yg seorang tu...BB Fatin yg puasa yang2 yok ..klu tak tahan kang boleh mamam :)) ...klu tak memang dah selamattttt semuannya...di mamam oleh anak2 waktu bersahur....heeh sedap banget lebih2 lagi VS dgn sos cili wallah makan tak hengat org belakang ...Jom lah kita tengok resepinya...Mudah saja...lepas tu operasi ya dan jom layannnnn...salam sayang dari Aida di SRKM...minta izin ya kk Rita utk dikongsikan resepinya bersama2 teman2 yang lain ...:))
BAHAN UNTUK UDANG GORENG TEPONG(Rita Norlitah Hashral)
600 gm udang sederhana besar, cuci buang kulit dan tos kan
BAHAN INI PULA DI JADIKAN SATU DAN DIPERAP SELAMA 15MIN PADA UDANG
1/2 sudu teh garam
...1/2 sudu teh gula
1 biji putih telor sahaja
1 sudu makan tepong jagung
1 sudu makan minyak masak
sedikit serbok lada putih
BAHAN BANCUHAN/UNTUK CELOP UDANG
250gmtepong naik sendiri
1 biji telor
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu teh garam
serbok perasa sedikt jika suka
2 tangkai daun sop dihiris jika ada
250ml air
minyak secukup nya untuk menggoreng
CARA NYA
Panaskan minyak didalam kuali, ambil udang yg sudah diperap tadi seekor seekor
lalu dicelopke adonan tepong dan goreng hingga garing..hidang ngan sos cili kegemaran :))
Penyediaannya pun cepat ada mudah . Anak2 pasti mengemarinya aida wat ini untuk bersahur pagi tadi 9/8/2011....laju aje anak2 makan tak sedar 2 piring udang Goreng Tepung abis vs dgn soso cili .....ingatkan juga suruh tinggalkan sikit wat puteri aida yg seorang tu...BB Fatin yg puasa yang2 yok ..klu tak tahan kang boleh mamam :)) ...klu tak memang dah selamattttt semuannya...di mamam oleh anak2 waktu bersahur....heeh sedap banget lebih2 lagi VS dgn sos cili wallah makan tak hengat org belakang ...Jom lah kita tengok resepinya...Mudah saja...lepas tu operasi ya dan jom layannnnn...salam sayang dari Aida di SRKM...minta izin ya kk Rita utk dikongsikan resepinya bersama2 teman2 yang lain ...:))
BAHAN UNTUK UDANG GORENG TEPONG(Rita Norlitah Hashral)
600 gm udang sederhana besar, cuci buang kulit dan tos kan
BAHAN INI PULA DI JADIKAN SATU DAN DIPERAP SELAMA 15MIN PADA UDANG
1/2 sudu teh garam
...1/2 sudu teh gula
1 biji putih telor sahaja
1 sudu makan tepong jagung
1 sudu makan minyak masak
sedikit serbok lada putih
BAHAN BANCUHAN/UNTUK CELOP UDANG
250gmtepong naik sendiri
1 biji telor
2 sudu makan minyak masak
1/2 sudu teh garam
serbok perasa sedikt jika suka
2 tangkai daun sop dihiris jika ada
250ml air
minyak secukup nya untuk menggoreng
CARA NYA
Panaskan minyak didalam kuali, ambil udang yg sudah diperap tadi seekor seekor
lalu dicelopke adonan tepong dan goreng hingga garing..hidang ngan sos cili kegemaran :))
Isnin, 8 Ogos 2011
~IKAN TEMPRA NYONYA~~
IKAN TEMPRA NYONYA 8/8/2011...menu utama wat berbuka Aida sefamily utk hari ke-8 kita berpuasa... Rasanya masam2 manis wallah memang sedap membuka selera kami sekelurga yg berpose seharian....Selalunya anak2 lah yg paling liat dan bercinta klu nak suruh makan ikan..anak2 sangat cerewet klu mama dia wat menu IKan...mulalah ada yg tak nak makan dan sangguh suruh mamanya gorengkan telur mata kerbau !....1st cuba masakan alah2 nyonya in..Alhamdulillah ternyata memang menjadi dan sodapppp.....anak2pun suka tqvm di ucapkan pada Puna Azlita Aziz dari blog Masam Manis dgn perkongsian resepi ikan ini....
Minta izin copy ya puan Azlita Aziz supaya dapat Aida Adaptasikan di Blog SRKM sebagai pengharagaan....dan perkongsian resepi yg sedap ini sesama pengujung blog ini.....terima kasih diucapkan sekali lagi...dan sejambak kemesraan dari Aida di SRKM...JOm semak resepi ...JOm operasi dan Jom layannnnn ......kesedapannya terasa bila ada taburan bawang goreng yg banyak wallah .....
Bahannya:
4 ekor ikan selar atau ikan kembung - di bersihkan (Aida guna ikan Jenak 2 ekor, belah dua)
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam
Bahan A ( Di goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris
Bahan B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai - di titik
2 biji cili merah - di potong menyerong
1 cm Halia - ini Aida tambah...
cara2nya:)
-Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
-Tumiskan bahan B sehingga wangi.
-Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
-Setelah mendidih bolehlah di masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
-Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
-Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan daun bawang juga.
Minta izin copy ya puan Azlita Aziz supaya dapat Aida Adaptasikan di Blog SRKM sebagai pengharagaan....dan perkongsian resepi yg sedap ini sesama pengujung blog ini.....terima kasih diucapkan sekali lagi...dan sejambak kemesraan dari Aida di SRKM...JOm semak resepi ...JOm operasi dan Jom layannnnn ......kesedapannya terasa bila ada taburan bawang goreng yg banyak wallah .....
Bahannya:
4 ekor ikan selar atau ikan kembung - di bersihkan (Aida guna ikan Jenak 2 ekor, belah dua)
Daun bawang
Garam
Gula
Asam jawa
Air secukup kegunaan
Minyak
Perencah pati ayam / Kiub pati ayam
Bahan A ( Di goreng garing )
12 ulas bawang merah _ d hiris
12 ulas bawang putih _ d hiris
Bahan B
5 - 8 biji cili padi
3 batang serai - di titik
2 biji cili merah - di potong menyerong
1 cm Halia - ini Aida tambah...
cara2nya:)
-Lumurkan ikan bersama garam dan asam jawa. Goreng dalam minyak yang banyak dan panas sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
-Tumiskan bahan B sehingga wangi.
-Kemudian masukkan air asam jawa, sedikit air, perencah pati ayam / kiub pati ayam, gula dan garam secukup rasa.
-Setelah mendidih bolehlah di masukkan ikan goreng dan renih selama 5 minit di atas api kecil.
-Masukkan 1/2 bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng. Gaul rata dan tutupkan api.
-Semasa menghidang taburkan 1/2 lagi bawang merah goreng dan 1/2 bawang putih goreng di atas ikan. Taburkan daun bawang juga.
Ahad, 7 Ogos 2011
~~Daging Sambal Serai ~~
Juadah berbuka puasa Aida sefamily 6/8/2011.....Daging Sambal Serai, Kerang rebus vs sos cili , sayur bendir goreng dan pelengkap hidangan Bubur Lambok dari surau.......Alhamdulillah selamat 6 hari kita berpuasa....:)Jom kita tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn dgn nasi putih hangat...Salam Sayang dari Aida di SRKM....muahhhhhh :))
BAHAN-BAHANNYA :-)
1kg daging + otot2nya lagi sodap , hiris, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris nipis*
3 ulas bawang putih, dititik*(*direbus hingga empuk)
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar sos cili
2 sudu besar kicap
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Daging ditoskan, asingkan 1/2 cawan stok air rebusan tadi. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan serai, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan cili sos, tumis hingga cili garing.
Masukkan daging dan gaul rata. Tuang jus asam jawa dan air rebusan daging tadi. Tambah garam secukup rasa dan gula. Kacau dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Masukkan bawang besar, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai.dan hidangkan...taburkan sikit dgn daun sop.walah sedapppnya...:))
BAHAN-BAHANNYA :-)
1kg daging + otot2nya lagi sodap , hiris, cuci dan toskan*
1 inci halia, hiris nipis*
3 ulas bawang putih, dititik*(*direbus hingga empuk)
5 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
2 camca besar sos cili
2 sudu besar kicap
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
Daging ditoskan, asingkan 1/2 cawan stok air rebusan tadi. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan serai, tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan cili sos, tumis hingga cili garing.
Masukkan daging dan gaul rata. Tuang jus asam jawa dan air rebusan daging tadi. Tambah garam secukup rasa dan gula. Kacau dan biar mendidih hingga pekat dan sedikit kering. Masukkan bawang besar, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Alih dalam bekas sesuai.dan hidangkan...taburkan sikit dgn daun sop.walah sedapppnya...:))
Sabtu, 6 Ogos 2011
~~Bakso Daging~~
Juadah berbuka puasa Aida sefamily 5/8/2011.....BAKSO..wallah perahhhh sungguh sedap ..lama tak pekena bakso..terliuh bila Sasha Rahmat dah pos pic Bakso...tu yg beroperasi....lebih2 lagi layan dgn sambal cili kicap dan sos cili perahhhhh ....memang sedap...slurpppp2..sungguh yummi.Pelengkap hidangan Pudding Caramel sebagi Pencuci /Pemanis mulut ... SELAMAT BERBUKA DI UCAPKAN PADA SEMUA...
klu dah makan BAKSO wallah tak hengat....slurppppp..slurppppppp sungguh yummiiii :)) tqvm cha atas perkongsian resepinya memang meblessssss....Jom tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn BAKSO.. salam sayang dari Aida Di SRKM....:))
Bakso Daging nak tak nak mesti ada bebola daging baru meblesssss...Bebola daging ni aida operasi sendiri...tp klu nak dibeli pun ada ....klu wat terjamin lah sikit ....bersih tanpa was- was....heheh betultak ? watnya pun senang aje....
BEBOLA DAGING
Bagannya:)
400 gm daging kisar
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 putih telur
lada sulah & garam secukup rasa
3 sudu besar bawang goreng
***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu potong kecil2 kemudian dikisar keing.
CARA2 NAK WAT BEBELO DAGING :)
-satukan semua bahan gaul hingga sebati
-gentel / bulat2 kan berbentuk berbola daging.
-hasil jadian bebola dagin tu - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam dlm i/box.
PENYEDIAAN KUAH :)
1000ml air rebusan daging (bole jg guna kuib daging)
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inch halia - ditumbuk
1 btg celery - potong kecil
1 sudu besar kicap cair
panaskan minyak pd periuk
- Tumis halia & bwg putih
-Masukkan air rebusan daging,celery & kicap cair
biarkan mendidih
-Perlahankan api & masukkan bebola daging tadi
sedikit oyster sos,garam, gula & lada sulah secukup rasa
Penyedian Mee Bakso:)
celur mee atau bee hoon
bebola daging yg dh siap
sambal cili kicap , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
sos cili wat menambahkan lagi kesedapna makan Bakso daging.....
*** klu nak ikut cara yg betul kata sasha Rahmat lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi Aida buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja dan sos cili ....
** TQVM di ucapkan kepada sasha Rahmat dlm perkongsia ilmu utk penyedian wat operasi Bakso daging Aida ini...muahhhhh dan sekali lagi terima kasih di ucapkannnnn....:))
~~Sambal Goreng Jawa~~
Lauk Menu bersahur Aida utk pagi ni 6/8/2011. Sambal Goreng Jawa... Hidangan ni pebrett kami sekelurga...lebih2 lagi my hubby....nostalgiaku…. Di kanpung saya, di Johor setiap kali raya atau kenduri kendara, mesti ada benda ni….. Dari kecil hingga besar, saya dibesarkan dengan sambal goreng jawa masakan mak saya!!! dan dah berkahwi pun dgn org keturunan jawa sama...Mak mertua saya pun dah jadi makan wajib di pagi raya... Masakan ni sebenarnya simple je tapi best sangat!! Kalau dah masak tu mesti nak rata sepiring wallah sedappp sekali....anak aida pun mengemarinya ..apa yg Mama dia org masak mereka ngappppp hingga licin mangkok..hehehe !Dahlah tu merangsang-rangsang saya suruh buat lagi…….. Dah namanya anak dan cucu jawakan nak buat macam mana.....
sikit2 tahulah juga masakan2 Jawa ni.....Apakata kita tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn "SAMBAL GORENG JAWA'
Bahan-bahan
3 keping tauhu ( di potong dadu kemudian di goreng)
2 biji kentang ( potong dadu dan di goreng )
1 keping tempe ( potong dadu dan goreng )
3 Keping babat / perut lembu ( rebus dan potong nipis)
2 sudu lada kisar
2 biji lada merah ( hiris nipis)
suun – ( rendam dan di potong sedikit )
tauhu kering ( di rendam dan potong kecil )
1/2 cawan ikan bilis/ udang ( buang kepala dan kulit )
3 -4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
kicap lemak manis secukupnya
gula sikit
1/2 cawan santan pekat- klu tak bubuh pun ok.
garam secukup rasa
Minyak secukupnya
serbuk perasa secukupnya
Cara Penyediaan
1. Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar dan lada hiris hingga garing dan wangi.
2. Kemudian masukkan udang hidup, santan, Suun, tauhu kering dan bahan2 yang telah di goreng tadi!!
3. Masukkan garam, kicap dan gula dan perasa kacau rata.Masakan org jawa mesti ada manis2 sikit
4. Bila telah masak dan rasnya pun dah ok sesedap lidah kita ...bolehlah diangkat dan dihidangkan.
** sesuai di makan dengan nasi panas, ayam kicap atau ayam masak merah!!..perahhhhh memang terbaikkkkkk....:))
sikit2 tahulah juga masakan2 Jawa ni.....Apakata kita tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn "SAMBAL GORENG JAWA'
Bahan-bahan
3 keping tauhu ( di potong dadu kemudian di goreng)
2 biji kentang ( potong dadu dan di goreng )
1 keping tempe ( potong dadu dan goreng )
3 Keping babat / perut lembu ( rebus dan potong nipis)
2 sudu lada kisar
2 biji lada merah ( hiris nipis)
suun – ( rendam dan di potong sedikit )
tauhu kering ( di rendam dan potong kecil )
1/2 cawan ikan bilis/ udang ( buang kepala dan kulit )
3 -4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
kicap lemak manis secukupnya
gula sikit
1/2 cawan santan pekat- klu tak bubuh pun ok.
garam secukup rasa
Minyak secukupnya
serbuk perasa secukupnya
Cara Penyediaan
1. Tumis bawang merah, bawang putih, cili kisar dan lada hiris hingga garing dan wangi.
2. Kemudian masukkan udang hidup, santan, Suun, tauhu kering dan bahan2 yang telah di goreng tadi!!
3. Masukkan garam, kicap dan gula dan perasa kacau rata.Masakan org jawa mesti ada manis2 sikit
4. Bila telah masak dan rasnya pun dah ok sesedap lidah kita ...bolehlah diangkat dan dihidangkan.
** sesuai di makan dengan nasi panas, ayam kicap atau ayam masak merah!!..perahhhhh memang terbaikkkkkk....:))
~~Pudding Caramel Berlapis~~
Assalamulaikum selamat berpuasa di ucapkan pada semua ....dah ada ke idea utk wat pencuci mulut/pemanis mulut wat berbuka pose ....Aida rasa macam nak memuding lah ari ini...tergoda dan terpanggil lepas pi skodeng blog sasha Rahmat...PUDDING KARAMEL MABLE KoKO CHA ...wallah macam sedap aje...bahan2 pun dah tersedia apa lagi jom le operasi.....
Alhamdulillah operasinya dah berjaya.....tqvm pada Sasha Rahmat yg telah mencetuskan ilham rasa ini pudding citrasa Aida" PUDDING CARAMEL BERLAPIS "....ramai kekawan dah memudding ari ini, Aida terpanggiL juga nak berexperiment ptg ni wat pemanis mulut waktu berbuka pose ptg nanti....5/82011...sebelum tu dok diam2 dulu dlm i/box ...watu berbuka pasti sedap mamam sejuk2.....nyamannn..je rasa hendaknya ...wallah ...:))
Apalah yg nak di operasi oleh Rohaida Rasdi tu ya....wat pemanis mulut waktu berbuka pose 5/8/2011 nanti....tekalah...:))
Ini ilham rasa resepi asal daripada Sasaha Rahmat ....tqvm ...Aida kongsikan bersama2 ya.....Resepinya )
Bahannya:)
3 sudu Besar, gula dimasak & dijadikan gula hangus tuangkan ke dlm loyang / acuan pilihan
bhn2
utk lapisan koko
*1 telur
*1/4 cwn + 1/3 cwn gula
*200 ml susu cair
*200 ml air
*3 sdB serbuk koko
*1 sdK nescafe
bahan2 * disatukan & pukul ringan
1 cwn air
2 sdK (5gm) agar2 serbuk
cara2
-1 cwn air & serbuk agar2 dimasak sekejap (api sederhana) tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dh mendidih tutup api
Bahan lapisan susu
*1 telur
*1/4 cwn + 1/3 cwn gula
*200ml susu cair
*200ml air
*sedikit esen vanila
bahan2 * disatukan & pukul ringan
1 cwn
air
2 sdK
(5gm) agar2 serbuk
cara2
1 cwn air & serbuk agar2 dimasak sekejap (api sederhana)
tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dh mendidih tutup api
CARA2 MELAPIS
bolelah melapis dimulakan dgn lapisan susu ke acuan yg berisi gula hangus tadi dan seterusnya...jika larutan jelly pudding sedikit memekat bole tmbhkan air kena tggu setiap lapisan hingga benar2 keras baru di lapiskan...bole jg letakkan ais pd dulang yg dialaskan dgn acuan / loyang.
Ini Pudding Caramel Berlapis Citrasa Aida ...disebabkan Aida guna agar2 bertali....faham aje lah rakyat ramai...anak2 le tu heheh ...dan sedekah kan sikit pada jiran sebelah...kenalah tambah sukatannyakan . Aida operasi dlm loyang dan acuan kecil2 comel aje ....sekali ngappppp perahhhh mablessss....:))
Bahannya:)
3 sudu Besar, gula dimasak & dijadikan gula hangus tuangkan ke dlm loyang / acuan pilihan
Bahannya utk lapisan koko:
*1 telur
*3/4 cwn gula
*200 ml susu cair
*400 ml air
*3 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil nescafe
bahan2 * disatukan & pukul ringan
1 cwn air
agar2 bertali 10g - potong pendek2
cara2
-1 cwn air & agar2 dimasak sekejap (api sederhana) tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dah mendidih tutup api.
Bahan lapisan susu
*1 telur
*3/4 cwn gula
*200ml susu cair
*400ml air
*sedikit esen vanila
bahan2 * disatukan & pukul ringan
2 cwn air
10gm agar2 bertali
cara2
2 cwn air & agar2 bertali dimasak sekejap (api sederhana)
tapis & masukkan bhn2 yg dipukul ringan, kacau selalu bila dah mendidih tutup api.
CARA2 MELAPIS
bolelah melapis dimulakan dgn lapisan susu ke acuan yg berisi gula hangus tadi dan seterusnya lapis koko lapis sehingg abis .Aida wat 3 senduk setiap lapisan....jika larutan jelly pudding sedikit memekat bole tmbhkan air kena tunggu setiap lapisan hingga benar2 keras baru di lapiskan...boleh juga letakkan ais pada dulang yg dialaskan dgn acuan / loyang ataupun Aida bubuh air macam kita nak bakor cake karamel tu.....pastikan agar2 sentiasa diatas dapor dgn api yg paling kecil.. sekali sekala kacau ...takut agar tu mengeras adn berketul2 ...sebelum sempat dilapis2 kan ....melapis makan masa sikit..perlu banyak sabar tp pasti hasilnya sungguh cantikkk dan terbaikkkkk...SELAMAT MELAPIS DIUCAPKANNN..:))
Penantian itu memang menyeksakan ...tp hasilnya InsyAllah pasti membanggakan..hehehh
lihatlah bertapa moleknya lapis demi lapisan pudding Caramel Berlapis ini.....CAYA LAHHHHHH.....:))