Salam sayang wat semua TEMAN2 yg aida sayangi....apa kabar ? dah beberapa hari aida tak letak entri di sini....dua , tiga hari ni agak sibuk...Aida doakan semuanya sihat. kekawan dah mula operasi wat kuih2 raya ke?...almaklum lah Hari Raya pun akan menjelang...Aida hari ini baru berkesempatan operasi cookies ...sebelum minggu depan lebih sibuk....dengan nak siapkan tempahan , berkemas rumah dan pelbagai pekerjaan yg pastinya menunggu saban hari tu...
Operasi cookies aida yg pertama 18/8/2011....Tart Nanas ....ni curi2 masa..wat sikit2 mana2 yg terdaya....Dalam banyak2 kuih ..Cookies kuih TART lah yg selalu aida cari dulu setiap kali berkunjung berhari raya.....tak kira lah tart gulung ke @ pun tak berbunga cantik...pasti itu yg aida capai dulu...apa pun inti nanas mesti ada dan sediakan dulu....
Inti utk kuih Tart Nanas ..
Bahan-Bahan Intinya
4 biji nenas(diparut, jgn buang airnya)
Masak hingga kering dgn 3 ketul gula batu, 2½ cawan gula kasar- aida tambah perwarna kuning sikit
1 biji buah pelaga dan kayu manis
Hari pun dah malam .sebelum ada ucapkan g.nite ..Aida tinggalkan dulu kekawan dgn resepi nak wat tart nanas ini....Resepi ini dpt diAdaptasikan dari idea2 kekawan juga terutama pada kama dari bloh Dunia Dapur Kama dan kk Relax yg banyak membantu TQVM ... Aida cuba operasi dan olah2 mana yg bersesuaian...tak derhaka cuma nak seimbangkan sukatan dan olahan rasa saja ...Aida bukan lah pakar dlm membuat cookies..hanya sekadar mencuba2 operasi dan berexperiment....Jom tengok resepi ..JOm layan dan jom makan....Salam Sayang dari Aida di SRKM...
cookies aida yg pertama "KUIH TART".....18/8/2011.
Bahan-Bahan Pastry:)
250g mentega
50g gula aising
2 biji telur
Sedikit esen vanilla
20g tepung jagung
370g tepung gandum @ ikut lembut
Cara membuatnya:)
-Pukul gula dan mentega sehingga sebati.
-Masukkan kuning telur dan esen vanilla -Kacau sebati
-Masukkan tepung jagung dan tepung gandum yang telah di ayak· Uli hingga menjadi doh.yg lembut .
-Kemudian, canai seperti tart biasa dan masukkan inti.
** Masa ni lah yg paling leceh pastry melekat dan susah nak terap dgn cantik...aida cuba alaskan plastik ....nak trap ok..masa nak keluarkan pastry dari acuan tu adoi...hancusssss.....tak putus asa....cuba lagi kali ni cuba gentil di tapak tangan dan bentuk leperkan dan terap satu2 guna yg bentuk bunga besar dulu banyak2 dan letak dlm loyang pembakar.....dah siap baru ambil anaknya yg bercorak berbunga kecil tekan sekali lagi atas bentuk bunga yg kita dh wat tadi..adoi nampak macamlecehkan banya kerja wat beskot ni ...macam nak patah pinggan pun ada....heheh .tp ni lah yg paling senang dan mudah nak wat tart ni berbentuk cantikkkkk ..cepat aje siapnya.....lepas ti bubuh lah inti nanas.
· Hias dgn bunga padi(baki dari tepung tart)- Aida malas le nak wat ...:))
-Bakar hingga masak- dlm 15- 20 minit lebih kurang bergantung pada oven masing2......
Masa ni memang menduga ....asyik melekat2 kat acuan dan tak jadi2...hancurr aje pastry nya... adoi pengsannnn...last2 ditapak tangan je terap ..
Allhamdulillah cepat pulak jadinya sbb dah tau teknik....pinggang pun boleh tahan ....terap banyak2 dulu baru kita solek2 kan dia..
Simpan elok2 dlm bekas ....alas dgn paper cake ..takut hancur....rapuh sangat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan