Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Sabtu, 6 Ogos 2011
~~Bakso Daging~~
Juadah berbuka puasa Aida sefamily 5/8/2011.....BAKSO..wallah perahhhh sungguh sedap ..lama tak pekena bakso..terliuh bila Sasha Rahmat dah pos pic Bakso...tu yg beroperasi....lebih2 lagi layan dgn sambal cili kicap dan sos cili perahhhhh ....memang sedap...slurpppp2..sungguh yummi.Pelengkap hidangan Pudding Caramel sebagi Pencuci /Pemanis mulut ... SELAMAT BERBUKA DI UCAPKAN PADA SEMUA...
klu dah makan BAKSO wallah tak hengat....slurppppp..slurppppppp sungguh yummiiii :)) tqvm cha atas perkongsian resepinya memang meblessssss....Jom tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn BAKSO.. salam sayang dari Aida Di SRKM....:))
Bakso Daging nak tak nak mesti ada bebola daging baru meblesssss...Bebola daging ni aida operasi sendiri...tp klu nak dibeli pun ada ....klu wat terjamin lah sikit ....bersih tanpa was- was....heheh betultak ? watnya pun senang aje....
BEBOLA DAGING
Bagannya:)
400 gm daging kisar
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 putih telur
lada sulah & garam secukup rasa
3 sudu besar bawang goreng
***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu potong kecil2 kemudian dikisar keing.
CARA2 NAK WAT BEBELO DAGING :)
-satukan semua bahan gaul hingga sebati
-gentel / bulat2 kan berbentuk berbola daging.
-hasil jadian bebola dagin tu - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam dlm i/box.
PENYEDIAAN KUAH :)
1000ml air rebusan daging (bole jg guna kuib daging)
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inch halia - ditumbuk
1 btg celery - potong kecil
1 sudu besar kicap cair
panaskan minyak pd periuk
- Tumis halia & bwg putih
-Masukkan air rebusan daging,celery & kicap cair
biarkan mendidih
-Perlahankan api & masukkan bebola daging tadi
sedikit oyster sos,garam, gula & lada sulah secukup rasa
Penyedian Mee Bakso:)
celur mee atau bee hoon
bebola daging yg dh siap
sambal cili kicap , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
sos cili wat menambahkan lagi kesedapna makan Bakso daging.....
*** klu nak ikut cara yg betul kata sasha Rahmat lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi Aida buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja dan sos cili ....
** TQVM di ucapkan kepada sasha Rahmat dlm perkongsia ilmu utk penyedian wat operasi Bakso daging Aida ini...muahhhhh dan sekali lagi terima kasih di ucapkannnnn....:))
Tiada ulasan:
Catat Ulasan