Sabtu, 6 Ogos 2011

~~Bakso Daging~~


Juadah berbuka puasa Aida sefamily 5/8/2011.....BAKSO..wallah​ perahhhh sungguh sedap ..lama tak pekena bakso..terliuh bila Sasha Rahmat dah pos pic Bakso...tu yg beroperasi....lebih2 lagi layan dgn sambal cili kicap dan sos cili perahhhhh ....memang sedap...slurpppp2..sungguh​ yummi.Pelengkap hidangan Pudding Caramel sebagi Pencuci /Pemanis mulut ... SELAMAT BERBUKA DI UCAPKAN PADA SEMUA...
klu dah makan BAKSO wallah tak hengat....slurppppp..slurppppppp sungguh yummiiii :)) tqvm cha atas perkongsian resepinya memang meblessssss....Jom tengok resepinya dan cuba operasi dan layannnnn BAKSO.. salam sayang dari Aida Di SRKM....:))

Bakso Daging nak tak nak mesti ada bebola daging baru meblesssss...Bebola daging ni aida operasi sendiri...tp klu nak dibeli pun ada ....klu wat terjamin lah sikit ....bersih tanpa was- was....heheh betultak ? watnya pun senang aje....


BEBOLA DAGING
Bagannya:)

400 gm daging kisar
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung ubi
1 putih telur
lada sulah & garam secukup rasa
3 sudu besar bawang goreng

***jika menggunakan daging beku pastikan dinyahbeku & ditos terlebih dahulu potong kecil2 kemudian dikisar keing.

CARA2 NAK WAT BEBELO DAGING :)
-satukan semua bahan gaul hingga sebati
-gentel / bulat2 kan berbentuk berbola daging.
-hasil jadian bebola dagin tu - sejukkan sekurang2nya 1/2 jam dlm i/box.

PENYEDIAAN KUAH :)

1000ml air rebusan daging (bole jg guna kuib daging)
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inch halia - ditumbuk
1 btg celery - potong kecil
1 sudu besar kicap cair


panaskan minyak pd periuk
- Tumis halia & bwg putih
-Masukkan air rebusan daging,celery & kicap cair
biarkan mendidih
-Perlahankan api & masukkan bebola daging tadi
sedikit oyster sos,garam, gula & lada sulah secukup rasa


Penyedian Mee Bakso:)

celur mee atau bee hoon
bebola daging yg dh siap
sambal cili kicap , sawi yg dicelur, bwg goreng & daun sop & daun bwg
sos cili wat menambahkan lagi kesedapna makan Bakso daging.....

*** klu nak ikut cara yg betul kata sasha Rahmat lada cili ditumbuk & di campurkan sedikit kuah sop di hidang bersama sedikit sos tomato dan kicap manis, tapi Aida buat shortcut hanya dgn sambal kicap sahaja dan sos cili ....

** TQVM di ucapkan kepada sasha Rahmat dlm perkongsia ilmu utk penyedian wat operasi Bakso daging Aida ini...muahhhhh dan sekali lagi terima kasih di ucapkannnnn....:))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan