Sabtu, 20 Ogos 2011

Biskut SUJI .....macam main pondok2 lak.....


Salam sayang dari Aida di SRKM...Assalamulaikum ...Hari ini adia operasi lagi cookies utk Hari Raya. kali ini kuih Biskut suji pula yg ingin Aida cuba....Terima Kasih yg tida terhingga adiapada Puan Puteri Manja yg sudi berkongsi resepi ini . mohon izin aida Adaptasikannya di SRKM....Jom operasi...JOm Mamam dan Jom Layannnnnn....:)


nak mengentil nya pun teruja....macam main pondok2 lak terkenang masa zaman2 kanak2 lol......hehehh

ini dia minyak sapi yg aida guna..berasaskan dari buah kelapa sawit.....InsyAllah terjamin mutu dan kebersihannya....

~~Kuih Biskut Suji ~~copy dan paste dari pic puteri Manja...."Suji Pelangi "
BAHAN-BAHAN ( 40-50 KEPING )
• 100 G MINYAK SAPI
• 80 G GULA ICING - AYAK
• SECUBIT DUA GARAM HALUS
• 220 G TEPUNG GANDUM
• 1 SUDU KECIL BAKING SODA - DIAYAK BERSAMA TEPUNG
• 50 G BADAM KISAR (SEBAIKNYA GUNA BADAM CINCANG DADU LEBIH SEDAP..TAPI PUTRI TAKDE STOCK BADAM CINCANG SO PAKAI APA YG ADA)
• PEWARNA IKOT SUKA MASING2
• SECUKUP GULA HALUS - UNTUK TABUR
• SECUKUP PAPER CUP(OPTINAL)


***PERHATIAN....SEKIRANNYA MENGGUNAKAN BADAM CINCANG....HENDAKLAH DIBAKAR TERLEBIH DAHULU.....KALAU BADAM KISAR TAK PERLU BAKAR YERR.....HARAP MAKLUM***


CARA-CARA

1. MINYAK SAPI,GULA ICING DAN GARAM DIKACAU HINGGA SEBATI(CUNA SUDU/SENDUK JERR.MASUKKAN BADAM KISAR/CINCANG DAN KACAU RATA.

2. MASUKKAN PULA TEPUNG SEDIKIT2 SAMBIL DIULI HINGGA MENJADI DOH YANG TAK MELEKAT PADA TANGAN DAN MANGKUK.JIKA DOH MASIH MELEKIT,TAMBAH TEPUNG SECUKUPNYA LAGI.

3. BAHAGI DOH KEPADA 3 ATAU 4 BAHAGIAN DAN WARNAKAN MERAH,KUNING,HIJAU DAN 1 BAHAGIAN WARNA ASAL.

4. AMBIL SECUBIT ADUNAN DRP KEEMPAT2 DOH BERWARNA,CAMPUR DAN BULAT2KAN SEBESAR GULI.

5. SUSUN DI ATAS DULANG PEMBAKAR DAN BAKAR SELAMA 20 MIN PD SUHU 160C ATAU SEHINGGA GARING BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2.

6. GOLEKKAN BISKUT DGN GULA HALUS DAN MASUKKAN KE DALAM PAPER CUP. (Aida TAK LETAK PUN BIAR GITU JERR)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan