Rabu, 14 Disember 2011

~~Pisang Pukul~~

Pisang Kepok muda oleh2 dari kampung ...wat Minum ptg aida sefamily dgn operasi pisang Pukul kah , Tumbuk kah @ Penyek kah namanya sumber inperasi resepi dari Jumatiah Amir Jibam 10q...1st wat dan makann....aida goreng ..tumbuk dan goreng lagi .....hemmmmm sedappppppp ..makan panas2 lagi mablesssss....kruk..kruppp bunyi nya saya lawan dgn sambal kicap je .....tp ada yg sarankan makan dgn sambal belacan pun sodappppp....nanti nak cuba jug amakan dgn sambal belacan pulak....hehehhe


kdp kwn2 yg nk mcubanya tu mmg senang.... ni aida copy dan paste dari JUma punya resepi ya..10q juma..

~~ Pisang Pukul ~~

**pisang tu dah buang kulit basuh n lumurkn sdkt garam..da tu goreng bulat2 mcm tu ,lepas tu leperkn guna lesung n goreng lagi sekejap smpi kekuningan sket..angkat dan toskan ...hidangkan dgn

untuk sambal tomato tu plk;-

bahannya:
bwg merah,
bwg putih,
sdkt belacan,
cili padi
garam,
aji n sdkt gula
caranya;-
smua bahan d tumbuk smpi sdkt lumat kecuali tomato klu rajin blh goreng tomato tu dulu bulat2 nnt sejuk br potong n tumbuk(pelan2 bb tomato tu akn terpecik)..pastu blhla d tumis smua bhn td smpi msk..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan