Ahad, 26 Oktober 2014

Puding Sumi.. nyummmm2 warna warni ..meriah...

1st operasi .... Alhamdulillah. .Puding sumi utk family dan buka puasa sunat. .. wat ptg td...jelly suminya tak berapa menawan. . Jelly sumi tak mahu duduk tetap. ..berenang2 lak semasa saya curah adunan puding. .. gasak lee..janji nyaman bila dimakan. .hihih
 — berasa disayangi.



Puding Sumi

- 1 Paket Agar2 Tali 37.5g
- 8 Cawan air
- 1 1/4 Cawan gula pasir
- 1 Tin Susu Cair
- 2 Paket Sumi
- PEWARNA

1- Masakkan agar2 tali hingga betul2 hancur,
2 - Masukkan gula dan kacau lagi hingga gula hancur,
3 - Masukkan seketul gula batu untuk elakkan agar2 cepat berair,
4 - Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati
5 - Perlahankan api.. Ambil sebahagian agar2 dan warnakan ..
6 - Sebelum tu susun sumi di dasar acuan,
7 - Masukkan agar2 sedikit demi sedikit agar sumi stabil dan melekat
8 - Boleh curahkan agar2 bila sumi dah melekat
9 - Lapiskan dengan lapisan kedua dan seterusnya..Sejukkan dalam peti ais.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan