Isnin, 10 November 2014

Puding Sumi ..lapisan coklat susu


Percubaan 2nd berexperiment dgn Puding sumi coklat susu... Alhamdulillah...Menjadi sempurna hari ini ... baru puas hati...
Mastura Yasak , Anie Japri , Sha Hafizi , Zunaidah Che Omar , Zuriana Abd Latip , Hanie Safri , Norma Azuwa Zakaria , Azanie Zulaikha , Hadalela Bt Ismail Ida, kak June Ahmad , Puan lia Enjit Enjit Semut , Suhaida Mohaini , Liliwati Kasdi ,mak buyung Nora Nora Nora, Yanz Hizani Hamzah , syukuran ..tengok ni puding sumi ku telah menjadiii dan tidak lagi berenang2 kuah lentang @ kuah dada @ rampaian berirama....hihih :) :)
tq mas atas sumbangan bekas yg dikirimkan dri jauh labuan tuuu akan dimanafaatkan sepenuhnya dear muahhhhh....:* ♥ ♥
Nor Azlin: puding sumi ku yg tergendala semalam .. Hari ni ku sambung semula operasinya....dah siap... standby utk dinikmati dlm cuaca panas2 ni ...nyummmmm2 setelah bertapa dlm peti sejuk .... :P :P



Puding Sumi ..lapisan coklat susu
Bahan2nya
sebungkus agar2 tali 
1/2 cawan gula * ikut selera boleh tambah @ kurangkan
3 cawan air * ikut sukatan yg tertera pada bungkusan..

1 tin susu cair
5 sudu besar tepung kastad
serbuk  koko/ coklat / milo secukupnya
sumi secukupnya- susun rapat2 dan padat...

# susun sumi didasar acuan, masukkan dlm tempat beku sekejap saja....
# Masak agar2 dgn air hingga larut ....kemudian baru masukan gula , susu dan tepung kastard (bahan2 lain) kacau selalu supaya tidak berketul.. kacau hingga agak pekat dan semuanya telah larut....
# bahagikan 2 bahagian satu bahagian dicampurkan dgn koko / milo dan satu lagi biar plain ( susu)


# biarkan suam sebentar.. sambil dikacau supaya adunan tidak beku ...
# tuang adunan susu perlahan2 dlm acuan yg berisi sumi tadi...
# biarkan agak keras tuang pula adunan milo / coklat... dan sejukkan dlm peti sejuk .


# bila puding telah keras boleh lah terbalikkan dan lihat lah hasilnya ...pasti mempersonakan.....


** adunan boleh dipelbagaikan ikut citrasa sendiri.....
** sukatan air pun boleh ikut sukatan dan cara2 yg tertera pada bungkusan agar2 yg dibeli .. kekadang agar2 tidak sama beratnya....
** pesanan kawan saya klu takut agar2 lembik masuk kan seketul dua gula batu semasa memasak...
** pada kekawan yg nak cuba klu guna agar serbuk pun boleh @ yg instand... ikut lah mana2 yg biasa digunakan dan mahir..
Akhirkata sebelum saya menutup n3 utk kali ini... sambutkan salam penuh kemesraan dari saya di SRKM wat semua.. muahhhhh2 tq dan selamat menikmatinya......bertapa dlm peti sejuk ..mamam sejuk2...dlm cuaca yg panas.... memang nikmatttttt ...:)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan