Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Ahad, 20 November 2011
~~Mee Betawi~~
Assalamulaikum dan selamat malam pada semua teman2 dan dan pengunjung2 setia SRKM...dah makan mlm?..pastinya sudah selesai semuanyanya kan ...dah jauh mlm ni ..tak kan nak "mentong" lagi kot! ...hehehh Menu makan malam aida utk mlm ni operasi Mee Betawi........nak abiskan sikit lagi tulang dan daging korban ...aida rebus dan dagingnya aida hiris2 wat "sup mee Betawi" watnya pun simple tapi enak...resepi ni dari sahabat aida kk @ Roselinda Abdullah ..10q atas perkongsian resepinya..aida wat Mee Betawi lagi kk rose....slurpppp2 ...jom layannnnnn menu makan mlm aida sefamily.....
BAHAN2 NYE
-tulang dan daging lembu direbus hingga empuk , wat sup ...
dah empuk aida asingkan tulang dgn isi , hiris kecil2 ...
4 BIJI BWANG BESAR
1 BIJI BAWANG PUTIH
4 BTANG LADA PADI
SEDIKIT LADA HITAM DI KISAR
1)PANASKAN MINYAK..TUMIS UDANG HINGGA MASAK...KETEPIKAN
2)TUMIS BAHAN2 KISAR DI ATAS HINGGA NAIK BAU(GUNAKAN BEKAS MINYAK GORENG UDANG)- aida campurkan dlm 2 sudu rempah serbuk sup/ soto, tumis garing .
3)KMUDIAN MASUKKAN AIR REBUSAN DAGING BERSERTA KICAP MANIS DAN KICAP MASIN SIKIT SERTA 2 ATAU 3 SUDU MAKAN CILI SOS....
4)MASUKKAN DAGING, FISH CAKE, FISH BALL DAN AKHIR SEKALI UDANG
5)MASUKKAN GARAM secukupnya ....
SAMBAL CILI PADI: CILI PADI DIKISAR BERSAMA BAWANG PUTIH DAN KICAP MANIS
HIDANGKAN MEE BERSAMA....SAYUR SAWI, TAUGEH DAN SAMBAL kicap dan bergedil ayam.....slurpppppp 2 pedassss...sedapppppp.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan