Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 1 November 2011
~~Lempeng Cair~~~
Assalamulaikum diucapkan kepada semua....Aida pecaya semua org tahu wat lempeng ..Ini adik beradik Pancake Malaysia lah ya A'ah ... Pancake org putih pun pebretttt..tp kita org Malaysia LEMPENG lah gyg paling sedappp..heheh lawan lak dgn sambal tumis ikan bilis ke, gulai semalam ke...atau apa saja yg sedap diwat cecah pasti tak ada yg menolak...wallah bestnya...makan 2,3 keping laju aje...Dah terlanjur bersarapan lempeng pagi semlm tu yg aida nak juga adaptasikannya di SRKM ni....Jom le kita layan dulu 2,3 keping lempeng.....lepas tu kita sambung semula kerja yg masih tertangguh....
Bahan-bahan ( 6 keping )
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 st garam
minyak masak
Cara-cara
Tepung gandum, air & garam masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan memang cair.
Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn , sambal tumis ikan bilis,kuah gulai / asam pedas semlm @ kari ikan atau sardin cili api...pun sedap ..
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan