Selasa, 1 November 2011

~~Lempeng Cair~~~


Assalamulaikum diucapkan kepada semua....Aida pecaya semua org tahu wat lempeng ..Ini adik beradik Pancake Malaysia lah ya A'ah ... Pancake org putih pun pebretttt..tp kita org Malaysia LEMPENG lah gyg paling sedappp..heheh lawan lak dgn sambal tumis ikan bilis ke, gulai semalam ke...atau apa saja yg sedap diwat cecah pasti tak ada yg menolak...wallah bestnya...makan 2,3 keping laju aje...Dah terlanjur bersarapan lempeng pagi semlm tu yg aida nak juga adaptasikannya di SRKM ni....Jom le kita layan dulu 2,3 keping lempeng.....lepas tu kita sambung semula kerja yg masih tertangguh....


Bahan-bahan ( 6 keping )

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 st garam
minyak masak
Cara-cara

Tepung gandum, air & garam masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan memang cair.
Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn , sambal tumis ikan bilis,kuah gulai / asam pedas semlm @ kari ikan atau sardin cili api...pun sedap ..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan