Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 6 Oktober 2011
~~Sambal Udang~~
Asalamulaikum wat semua..dah siap ke juadah utk makan t/a ri nanti... ."SAMBAL UDANG" ...Aida rasa semua org dah tahu buat sambal Udang ni kekadang siap tambah petai lagi..tp semlm dah terlanjur operasi Aida Adaptasikan juga lah di SRKM ni...klu2 dah kebuntuan idea nak wat apa udang yg bertapa dlm i/box tu...boleh juga wat lauk tambahan ...
Bahan-bahan
cili/ lada kering
4-5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
2 inci belacan di bakar
Air asam-ikut masam lah ya secukupnya
Minyak untuk menumis, jgn lupa gula, garam..
(Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)- ni aida tak ada stok petai ...
1 Labu Bawang Besar-Dihiris
Cara-cara
1- Blend bawang putih, bawang merah , belacan dan cili kering (cili kering yg telah di rebus)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..masukkan bawang besar yang telah dihiris.
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan perasakan dgn gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)klu dah ok rasa dan kepekatnya bolehlah dihidngakan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan