Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Sabtu, 29 Oktober 2011
~~Nasi Ayam~~
Assalammualaikum semua, Hari ini terasa nak wat Nasi ayam dan kek caramel tanda kesyukuran sbb hubby dah sembuh dan baik seperti sedia kala....utk hidangan makan tengah hari aida sefamily bersama adik ipar hari ini 29/10/2011...moga hubby terus sihat ..sihat....dan sihat.....itu saja doa dari kami semua wat hubby tersayanggggggg.....10q juga yg tidak terhingga pada kekawan yg telah mendoakan kebahagiaan hubby and kami sefamily...Salam sayang juga dai Aida di SRKM....muahhhhh :) <3
Nasi ayam biasa set hidangan mesti ada sup, ayam samada dipanggang atau digoreng, sos cili untuk nasi ayam dan ulam timun, tomato dan daun salad.kekadang sambal kicap manis pun ada...Jom lah tengok kita resepinya..lepas tu boleh operasi dan Jom layan Nasi Ayam..hemmmm memang sedapppp...
BAHAN NASI AYAM :-)
3 cawan beras , cuci dan toskan - Aida guna beras cap Langsat...
4 cawan stok sup ayam (resipi dibawah)- sukatan ikut beras apa yg di gunakan
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 1/2 camca besar marjerin (mat guna mentega)
Garam secukup rasa
BAHAN SUP AYAM :-)
1 ekor ayam sederhana besar
15 cawan air / hingga keseluruhan ayam tenggelam
1 1/2 inci halia, hiris kasar dan titik
5 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
2 kiub pati ayam "Maggi"
1 camca teh lada hitam, tumbu halus
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI HALIA :-)
5 biji cili merah
1 biji tomato
3 ulas bawang putih
1/2 cawan stok sup ayam
1/2 inci halia, dititik
Gula dan garam secukup rasa
BAHAN PERAP AYAM :-)
2 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 camca besar mentega
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
BAHAN HIASAN/ULAMAN :-)
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK SUP AYAM :- Ayam dipotong 4, cuci bersih dan toskan. Dalam periuk satukan semua bahan2 untuk sup . Jerang hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit. Keluarkan ayam tadi dan biar kan sejuk. Cedok keluar 4 cawan stok untuk memasak nasi dan 2 cawan lagi untuk sos cili . Kemudian masukkan lada hitam, terus memasak hingga mendiidh , Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK NASI AYAM :- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum, masukkan halia, bawang putih dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit. Alih beras tadi dalam rice cooker, tuang stok ayam dan gaul. Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, balik2 kan nasi, tapi jangan ganas2, nanti beras basmathi patah2...tak cunn... Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK AYAM PANGGANG SEGERA :- Ayam yang telah disejukkan tadi, dilumur dengan bahan perap kecuali mentega dan perap selama 30 minit. Sudukan sedikit mentega pada setiap bahagian ayam dan lumur rata. Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian. Hidangkan bersama ulam2 dan sos cili halia.
UNTUK SOS CILI HALIA :- Cili merah, bawang putih dan tomato dikisar halus, tuang dalam periuk, masukkan stok ayam dan halia. Masak hingga mendidih, masukkan gula secukup rasa dan sedikit garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga pekat. Biar sejuk dan boleh hidangkan bersama nasi ayam tadi...
Buat juga kek Caramel colour purple , oren dan perisa keladi....selalu wat kan org punya aje..ari ni baru dapat lihat dalamnya dan dapat makan kami sefamily....Jom layan jap....ehemmmmm....sedappppp jugakkkk...cepat aje dah nak abisssss...
Rabu, 26 Oktober 2011
hubby dibenarkan balik....
Alhamdulillah ...my Hubby dah dibenarkan keluar wad pada pukul 8.30 mlm tadi , dan balik ke rumah...doa dan sokongan dari kekawan semua Aida dahului ribuan terima kasih yg tidak terhingga.....keadaaanya bertambah baik... Aida dan anak2 seronokkkkk sesangat..
Selasa, 25 Oktober 2011
1st dpt tempahan kek Caramel berdeko... 1 Cabaran......
Assalamulaikum wat semua....
1st dapat order kek caramel siap berdeko dgn buah peach ....harap2 Mastura Yasak akan berpuas hati ......:))
Mendeko kek caramel order dari Mastura Yasak utk adik ipar dan MILnya 10q....dekorasi org baru nak belajar....picit memicit nozel dan bermain2 dgn buttercream (BC)..heheheh...gini le rupanya...
Alhamdulillah akhirnya siap juga mendeko kek caramel order dari Mastura Yasak ..For delivery pada 24/11/2011 ... ..
Jom kita cuba2 mendeko...Aida ni deko mendeko hanya ikut gerak hati dan tangan...alhamdulillah menjadi....syukuran...
kek caramel sebelum masuk oven.....
1st dpt tempahan kek Caramel berdeko... 1 Cabaran......alhamdulillah akhirnya ginilah hasilnya....
Isnin, 24 Oktober 2011
~~ Hubby ku masuk Hospital~~23/10/2011
Assalamulaikum wat semua kekawan yg di sayangi...dah beberapa hari tak dapat nak berblog dan melayan FB....Tanggal 23/11/2011 hubby dikejarkan ke Pantai Hospital gara sakit perut yg teramat..Doakanlah ya moga hubby aida tak ada apa2 yg menganggu kesihatannya..Ya Allah......tiba2 aje lepas magrib tadi dia mengadu sakit perut yg teramat.....aku terkejut , terharu dan kasihan sungguh tengok keadaannya yg terguling2 menahan kesakitan...lepas selesai solat aku memandu kereta bawa hubby ke klinik ..Malam Ahad...almaklumlah kebanyakan klinik semuanya tutup.....terus aida hantar ke klinik penal TM 24 jam , lepas upload gambar kek Caramel tempahan dari Mastura Yasak..Alhamdulllah dah siap...tp doktor klinik minta refer ke Hospital ....bila diberi ubat tiada perubahan.......
Di Hospital Pantai terus ke ruangan kecemasan tunggu,check-up,x-ray. chek-up dan urusan apa yg perlu...doktor tak dapat kesan apa puncanya sakit perut ....kena check-up susulan...ambil darah .....dll...ni Hubby kena tahan wad...Aida sampai rumah pukul 1.15 pg......Esok pagi aida akan ke Hospital lagi.......
Malam 24/10/2011 Hubby tido lagi di hospital....dah 2 mlm hubby kena tahan wad....Alhamdulillah sakit perut dah beransur pulih ...ptg tadi ada demam dan darah kurang pulak...tu yg tak dibenarkan balik rumah lagi..INsyAllah sentiasa bertawakal dan sabor , redoi dan aku berserah pada mu saja atas apa yg telah berlaku "hanya Allah saja yg" lebih mengetahui akan segala kejadian ini...AKU REDOI atas ketentuannya mu dan sentiasa akan terus berusaha.....menjadi yg terbaikkkkkk...
Terima Kasih Aida ucapka kepada semua kekawan yg telah mendoakan kesihatan hubby Aida ( Shamsul Nizam).....w/p masih ditahan di wad Hospital Pantai...Syukur ...Alhamdulillah dgn berkat doa dari semua hubby dah beransur sembuh cuma ptg tadi ada demam sikit dan tekanan darah rendah....tiada kes teruk dlm perut ...cuma doktor syak salah makan ..sbb punca sakit tak dapat dikesan ...keputusan x-ray semua organ dalaman dlm keadaan baik....Syukurrrran.....Baru lega rasa dihati ku....
Di Hospital Pantai terus ke ruangan kecemasan tunggu,check-up,x-ray. chek-up dan urusan apa yg perlu...doktor tak dapat kesan apa puncanya sakit perut ....kena check-up susulan...ambil darah .....dll...ni Hubby kena tahan wad...Aida sampai rumah pukul 1.15 pg......Esok pagi aida akan ke Hospital lagi.......
Malam 24/10/2011 Hubby tido lagi di hospital....dah 2 mlm hubby kena tahan wad....Alhamdulillah sakit perut dah beransur pulih ...ptg tadi ada demam dan darah kurang pulak...tu yg tak dibenarkan balik rumah lagi..INsyAllah sentiasa bertawakal dan sabor , redoi dan aku berserah pada mu saja atas apa yg telah berlaku "hanya Allah saja yg" lebih mengetahui akan segala kejadian ini...AKU REDOI atas ketentuannya mu dan sentiasa akan terus berusaha.....menjadi yg terbaikkkkkk...
Terima Kasih Aida ucapka kepada semua kekawan yg telah mendoakan kesihatan hubby Aida ( Shamsul Nizam).....w/p masih ditahan di wad Hospital Pantai...Syukur ...Alhamdulillah dgn berkat doa dari semua hubby dah beransur sembuh cuma ptg tadi ada demam sikit dan tekanan darah rendah....tiada kes teruk dlm perut ...cuma doktor syak salah makan ..sbb punca sakit tak dapat dikesan ...keputusan x-ray semua organ dalaman dlm keadaan baik....Syukurrrran.....Baru lega rasa dihati ku....
Jumaat, 21 Oktober 2011
~~Japanese Strawberry Cheese Cakes~~
Assalamulaikum dan selamat mlm wat semua...Hari ini Aida cuba2 mendeko lagi ...kali ini cuba operasi Japanese Strawberry Cheese Cake pula ...resepi asal dari Rms Benhadria..inspirasai dari Kak Zaharah Omar...terima kasih buat kedua2nya....:))..memang sedap....saja tak mahu BCnya tebal2...sapu nipis2 saja...
operasi Japanese Strawberry Cheese Cake...memang sedapppp....lembut dan gebu...yang paling suka adalah anak2 sbb mama dia dah pandai cikit2 mendeko.....Aida cuba2 lagi mendeko...operasi Japanese Strawberry Cheese Cake...anak suka sangatttt layannnn aje lah....))w/p sebenarnya baru nak mencuba2 mendeko...picit2 BC dan alhamdulilah menjadi ...
Bila dah terasa nak berxeperiment jom kita tengok resepinya memang mudah bahannya...tu yg terus tercuit hati nak beroperasi...JOMlah operasi.....Jom deko mendeko dan Jom Layannnnnn...
dan salam sayang dari Aida di SRKM...
Japanese Strawberry Cheese Cake...
bahan2nya:
4-5 keping cheddar cheese
200 ml susu segar
...4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm tpg kek
70 gm butter
1 sudu bsr strawberry emulco/perisa strawberry
sedikit pewarna merah jambu
cara2nya:
1.koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200 ml susu segar,msk dgn api perlahan,kacau selalu..masukkan butter,tutup api.
2.asingkan telur putih dan merah,pukul telur putih dgn 70 gm gula halus hingga menjadi kembang@meringue,kemudian pukul telur merah hingga kembang,masukkan dlm adunan ciz tadi(1)...(*adunan meringue saya buat akhir sekali...*)
3.masukkan tpg sikit demi sedikit,kacau perlahan,sekiranya berketul boleh ditapis,kemudian masukkan adunan meringue tadi,kaup dan sebatikan adunan.Masukkan perisa strawberry dan sedikit pewarna merah jambu...kacau rata.
4.lapik acuan 7x3 inci loyang bulat,tuang adunan kedlm acuan.
5.letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas,masukkan kedlm ketuhar yg telah dipanaskan 20 min pd suhu 170c selama 20 minit kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus membakar selama 40 min.
*teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sgt lembut dan mudah terbakar.
*masa penyediaan:20 min..
*masa membakar:1 jam.
** Untuk mendeko Aida guna buttercream ( BC) saja ..ni resepi dari Mastura Yasak..
100g butter cup
100g lemak sayuran
150g @ 200g gula ising - aida cuma letak 150g manis nya pun dah cukup...tp suka lebih manis bolah tambah lagi .....
- Putar butter cup dan lemak sayuran hingga kembang dan tambahkan sikit2 gula ising ...pukul sampai pekat dan kembang dan bubuh perwarna yg di sukai ..dah boleh deko mendeka , sebelum tu masukan BC dlm piping bag utk mendeko .....nozel juga perlu ada baru cantikkkkk dekonya nanti...
operasi Japanese Strawberry Cheese Cake...memang sedapppp....lembut dan gebu...yang paling suka adalah anak2 sbb mama dia dah pandai cikit2 mendeko.....Aida cuba2 lagi mendeko...operasi Japanese Strawberry Cheese Cake...anak suka sangatttt layannnn aje lah....))w/p sebenarnya baru nak mencuba2 mendeko...picit2 BC dan alhamdulilah menjadi ...
Bila dah terasa nak berxeperiment jom kita tengok resepinya memang mudah bahannya...tu yg terus tercuit hati nak beroperasi...JOMlah operasi.....Jom deko mendeko dan Jom Layannnnnn...
dan salam sayang dari Aida di SRKM...
Japanese Strawberry Cheese Cake...
bahan2nya:
4-5 keping cheddar cheese
200 ml susu segar
...4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm tpg kek
70 gm butter
1 sudu bsr strawberry emulco/perisa strawberry
sedikit pewarna merah jambu
cara2nya:
1.koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200 ml susu segar,msk dgn api perlahan,kacau selalu..masukkan butter,tutup api.
2.asingkan telur putih dan merah,pukul telur putih dgn 70 gm gula halus hingga menjadi kembang@meringue,kemudian pukul telur merah hingga kembang,masukkan dlm adunan ciz tadi(1)...(*adunan meringue saya buat akhir sekali...*)
3.masukkan tpg sikit demi sedikit,kacau perlahan,sekiranya berketul boleh ditapis,kemudian masukkan adunan meringue tadi,kaup dan sebatikan adunan.Masukkan perisa strawberry dan sedikit pewarna merah jambu...kacau rata.
4.lapik acuan 7x3 inci loyang bulat,tuang adunan kedlm acuan.
5.letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas,masukkan kedlm ketuhar yg telah dipanaskan 20 min pd suhu 170c selama 20 minit kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus membakar selama 40 min.
*teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sgt lembut dan mudah terbakar.
*masa penyediaan:20 min..
*masa membakar:1 jam.
** Untuk mendeko Aida guna buttercream ( BC) saja ..ni resepi dari Mastura Yasak..
100g butter cup
100g lemak sayuran
150g @ 200g gula ising - aida cuma letak 150g manis nya pun dah cukup...tp suka lebih manis bolah tambah lagi .....
- Putar butter cup dan lemak sayuran hingga kembang dan tambahkan sikit2 gula ising ...pukul sampai pekat dan kembang dan bubuh perwarna yg di sukai ..dah boleh deko mendeka , sebelum tu masukan BC dlm piping bag utk mendeko .....nozel juga perlu ada baru cantikkkkk dekonya nanti...
Selasa, 18 Oktober 2011
~Cupcakes Strawberi ~~
Assalamulaikum pada semua kekawan dan selamat pagi...sebenarnya experiment Cupcakes ni telah Aida operasi semalam wat percubaan dan sambil2 tu boleh juga utk pemanis mulut wat berbuka pose aida dan my hubby sempena anak2 yg 3 org tu mula menduduki peperiksaan akhir tahun bermula 18/10/2011 hingga jumaat 21/10/2011 ni....
Cuba operasi Cupcake perisa strawberry dan cuba mendeko2 juga ...Alhamdulillah siap juga make-upnya...taram aje picit2..tangan masih keras ni....anak dah tak sabar2...nak layannnnn.....percubaan pertama..memang teruja....hehehe :))
Dalam satu adunan dapat lah 16 biji aida guna peparcup saiz 9...jadilah ..dah tengok resepinya ..jomlah operasi dan dah siap jom layannnnnn.....dan salam sayang dari Aida di SRKM...Anak2 cukup seronok dan cakap " Mama macam capcakes kat kedai lah "....my hubby pun cakap sedappppppp dan dah ada peningkatan...:))10q juga pada kk Zuraini Alisa dari semanis gula atas perkongsian resepi ini.....10q kk zu...
~~CUPCAKES Perisa STRAWBERI ...~~
Bahan2nya:-
3 biji telur diasingkan putih & kuning
110 gm (3/4 cup) gula castor
125 gm (1 1/4 cups) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1 tablespoon susu pekat
7 tablespoon (1/2 cup) minyak jagung (minyak masak pun oklah)
1 tablespoon chocolate emulco
Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga jadik meringue baru masukkan kuning telur kesemuanya.
GUNE KAEDAH KAUP BALIK...
Masukkan tepong , gaul. Masukkan susu, minyak jagung, essen.Gaul hingga sebati.
Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak.
bunge buttercream....
RESEPI MB dan ALONG DIANA../ Mastura Yasak
1/2 cawan butter / 100g
1/2 cawan shortening/ 100g
4 cawan gula icing / 150g- 200g ....ayak dulu...bole kurangkan gula icing sbb adunan ni agak keras( aida cuma masukan 2 1/2 cawan saja )
4 sudu besar susu pekat..
garam beberape cubit...suke hati kome nk cubit brape..
esen vanilla
putar butter n shortening hingge kembang..masukkan gula icing sedikit2...masukkan esen vanilla dan susu pekat..
wah ! tu dia cupcake strawberi bersama butter cream..jom layannnnnn.....:))
Jumaat, 14 Oktober 2011
~~Cupcakes Coklat Moist ~~
Assalamulaikum ....salam sayang dari Aida di SRKM ..wat semua kekawan dan pengunjung2 SRKM yg di kenali @ hanya singgah2 saja di sini...Teruja Aida dgn tempahan dari seorang cikgu Menangah sekolah anak...minta dibuatkan sejenis cupcake/ muffin utk anak2 muridnya ..tu yg terdetik di hati nak cuba operasi Coklat Moist Cupcakes ini...selalu operasi main lebuh aje dlm loyang dan bako...kali ni kita wat comel2 dan masuk dlm pepercake tu yg di panggil muffin cupcake kot..hehehhe ...GASAK lah..apa nak panggil apa yg penting ianya sedapp dan cute....dgn lempahan coklat dan taburan coklat rice warna warni....
Ini contoh2 desingnya nanti ..dan akan ditambah sedikit dekonya nanti ...
Alhamdulillah comfom 2/11/2011 ni jadi operasinya ..dapat tempahan 100 ketul karipap dgn 50 biji cupkek / muffin coklat moist dan sebotol air mineral request dari cikgu Fauziah......untung tak banyak tak apalah utk 50 org anak2/ budak2 sekolah je....apa yg penting niat kita ikhlas nak membantu kerana Allah Ta'alah dan mudah2an dipermudahkan dan diberkati segala urusannya nanti..JOm kita tengok apa bahan2nya nak operasi nanti cukup ke tak?...klu tak cukup kena pi cari dan jom lah operasi.....
satu adunanan dpt dlm 30 biji saiz mediam pepercake...
Bahan2nya:-
2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
1 cawan minyak masak
*2 cawan tepong gandum
*1/2 cawan coco powder
*1 1/2 tsp bicarbonate soda
*1 tsp baking powder
1 1/2 cawan susu cair ..susu segar pun bole
1 tsp coffee emulco (ataupun nescafe segera)
1/2 tsp vanila
yang bertande *...ayak kan.
cara:)
-Pukul telur sampai kembang kemudian masukkan gula, pukul lagi, masukkan minyak. Pukul hingga sebati.
Ayak tepong, cocoa powder, soda, baking powder.
Masukkan coffee emulco kedlam susu cair & kacau sampai sebati.
Di dlm adunan telur tadi, masukkan adunan tepong berselang seli dgn adunan susu. Masukkan vanila
Pastikan adunan dikacau hingga sebati. Tuang kedalam acuan & bakar selama 1 jam suhu 160C
Utk cupcake, masukkan 1/2 saja ke dlm paper cup & bakar dgn suhu 150C .bakar sehingge masak. Cucuk dgn lidi utk pastikan ianya masak betul.
TOPING COKLAT
1) 100ml susu segar panaskan atas api perlahan dah mengelegak manja matikan api
2) masukkan 1/2 sudu butter kacau hingga sebati
3) masukkan 200g coklat masakan yg dah diracik kacau2 hingga pekat dan berkilat
4) agak2 dah nak sujuk apalagi curah je lah atas kek dan ratakan
5) last sekali taburlah atas coklat ikut suka hati nak...coklat rice warna warni ke badam ke walnut ke kacang ke kalau suka cuba...
Isnin, 10 Oktober 2011
~~kek caramel lagi~~ Memang Sedapppp lemak berkrim....
Assalamulaikum dah tengah malam baru dpt wat enti ni....seharian sibuk bebenor bertapa di dapur seharian.. Hari ini utk siapkan tempaha karipap dari kawan yg berkenana....sibuk dgn mengentil dan mengelim karipap dan sibuk juga nak hantar dan ambil anak2 balik sekolah.....tu yg pepagi lagi dah siapkan juadah makan t/ ari ....supaya tak kalang kabut ...
Expresss rakyatttt...Expresssss memasak....menu t/ari siap 10/10/2011.....masak yg ringkas tp sedapppp....Ikan siakap sweet sour dan sayur kobis + cendawan tiram beningggg.....
Berbalik dengan cerita kek caramel yg Aida operasi lagi ni..siap saja mempackig karipap..terus saja operasi cake caramel pulak... sebenarnya aida watkan utk cikgu anak yang nak merasa....kesihan pulak tu yg operasi hari ini..w/p badan penat sebenornya tp alhamdulillah lah terubat juga sbb dah menjadi dan cantikkk pulak ...ubat penat lah tu...hehehe kali ni operasi ikut stail cha pulak gantikan gula coster dgn susu pekat dlm wat pudingnya tu..wallah lebih lemak berkrim.....memang mablessss...yg lain2 semua prosesnya sama....
Bahan2nya masih sama seperti yg diajarkan oleh munirah bahrom.....jom tengok resepinya ... cuma aida ada penambahan kat caramalnya tu je...nak kan caramelnya tebal sikit..jom cuba2 operasi dan jom layannnnnn.....Cake Caramel lemak berkrim......hehehe ..salam sayang dari Aida di SRKM..muahhhhhh :))
Bahan- bahanya :)
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jd perang- lengang2kan loyang .
(B) - Bahagian Atas
1/2 tin susu cair ...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)- aida bubuh 1 1/2 cawan
60gm gula kastor(bole diganti dgn susu pekat)
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)- ni aida tambah sebiji lagi telur ( kuning dan putihnya sekali)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum(1 1/4)
60gm gula kastor(1 1/4)
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk(3 SUDU BESAR)
(D)Merinque
6 bj putih telur
60gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)- aida guna 2 sudu jus lemon / air perahan limau kasturi
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam 10 minit suhu 150-160C - *ikut kepanasan oven masing2.... *40 minit pertama aida guna api bawah sahaja dan 40 minit terakhir guna api bawah dan atas....
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...yummyyyy...SELAMAT MENCUBA...DAH MAKAN MESTI NAK LAGI LAGI LAGI
Expresss rakyatttt...Expresssss memasak....menu t/ari siap 10/10/2011.....masak yg ringkas tp sedapppp....Ikan siakap sweet sour dan sayur kobis + cendawan tiram beningggg.....
Berbalik dengan cerita kek caramel yg Aida operasi lagi ni..siap saja mempackig karipap..terus saja operasi cake caramel pulak... sebenarnya aida watkan utk cikgu anak yang nak merasa....kesihan pulak tu yg operasi hari ini..w/p badan penat sebenornya tp alhamdulillah lah terubat juga sbb dah menjadi dan cantikkk pulak ...ubat penat lah tu...hehehe kali ni operasi ikut stail cha pulak gantikan gula coster dgn susu pekat dlm wat pudingnya tu..wallah lebih lemak berkrim.....memang mablessss...yg lain2 semua prosesnya sama....
Bahan2nya masih sama seperti yg diajarkan oleh munirah bahrom.....jom tengok resepinya ... cuma aida ada penambahan kat caramalnya tu je...nak kan caramelnya tebal sikit..jom cuba2 operasi dan jom layannnnnn.....Cake Caramel lemak berkrim......hehehe ..salam sayang dari Aida di SRKM..muahhhhhh :))
Bahan- bahanya :)
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang dan masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jd perang- lengang2kan loyang .
(B) - Bahagian Atas
1/2 tin susu cair ...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)- aida bubuh 1 1/2 cawan
60gm gula kastor(bole diganti dgn susu pekat)
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)- ni aida tambah sebiji lagi telur ( kuning dan putihnya sekali)
(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum(1 1/4)
60gm gula kastor(1 1/4)
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk(3 SUDU BESAR)
(D)Merinque
6 bj putih telur
60gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)- aida guna 2 sudu jus lemon / air perahan limau kasturi
Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam 10 minit suhu 150-160C - *ikut kepanasan oven masing2.... *40 minit pertama aida guna api bawah sahaja dan 40 minit terakhir guna api bawah dan atas....
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...yummyyyy...SELAMAT MENCUBA...DAH MAKAN MESTI NAK LAGI LAGI LAGI
Sabtu, 8 Oktober 2011
~~cheese cake~~Versi kukus....
Assalamulaikum wat semua kekawan ....Hari ini 8/10/2011 Aida cuba operasi cheescake versi kukus dilimpahi dgn bluebary skodeng resepi dari Ustaz Abdullah Mahmod..10q abah...memang lembutttt dan sedapppp , my hubby dan anak2 wallah bukan main sukanya..mamam tak hengattt dah nak abissss....wah! mama dah pandai wat ciskek kan....Jom layannnn..jgn mengencessss.....klu meleleh juga jom operasiiii....heheh :))
~~cheese cake~~Versi kukus...
resepi cheese kek.
1buku butter cup- 250g
150g gula kastor
4 biji telur
250g tepung bluekey ayak 3x- tepung naik sendiri..
4 sudu sunquick
200ml susu segar
5keping cheesedel
CARA
1.pukul butter ngan gula hingga kembang
2.cairkan cheesedel ngan susu segar dgn api perlahan dan ketepikan
3.masukkan tepung pukul selang seli ngan telur dlm adunan butter dan gula tadi.
4.masuk 4 sudu sunquick kacau rata- nak rasa lebih sedap dan kurangkan rasa muak kek bila di makan....
5.masukkan susu segar yg dicairkan ngan cheesedel pukul perlahan biar sebati
6.masukkan adunan dlm loyang yg dah disapu ngan butter tutup ngan alumunium foil
7.masukkan dlm pengukus yg dah dipanaskan terlebih dahulu
8.kukus 1 jam setengah
fillingnya aida bubuh bluebary..adoi..masa ni le puas mencari merata kedai..Tak jumpa..Tesco, Mydin pi panjat dan cari .. kat kedai bake pulak tutup....adoi..wallah tak ketemu...klu nak guna time tu lah abisssss lah tak jumpa lah....akhirnya my hubby kat kedai Runcit ...terima kasih BABY..sbb bersusah payah memenuhi permintaaa AYANG ni ....Alhamdulillah jadi lah cuma dapat jem bluebary aje wat make-up si ciscake yg gebu ni...disebabkan jem ni pekat dan kental...terpaksalah Aida add sikit air bagi dia cair sikit dan cantikk aje bubuh kat atas ciscake tu meleleh2 ....
yummm2 .....mamam memang lazatttttt.....
wat minum petang pun sodap....a'ah termengncssss nampak apa kata jom operasi dan jom layannnnn..ciscake ni memang sodapppppp dan lembut sekali tp perlu diingat bila makan tu mesti BERINGATTT....Jgn TAK HENGATTTTT tau....hingga jumpa lagi dientri yg lain....akhirnya sambutlah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di SRKM......:))
~~cheese cake~~Versi kukus...
resepi cheese kek.
1buku butter cup- 250g
150g gula kastor
4 biji telur
250g tepung bluekey ayak 3x- tepung naik sendiri..
4 sudu sunquick
200ml susu segar
5keping cheesedel
CARA
1.pukul butter ngan gula hingga kembang
2.cairkan cheesedel ngan susu segar dgn api perlahan dan ketepikan
3.masukkan tepung pukul selang seli ngan telur dlm adunan butter dan gula tadi.
4.masuk 4 sudu sunquick kacau rata- nak rasa lebih sedap dan kurangkan rasa muak kek bila di makan....
5.masukkan susu segar yg dicairkan ngan cheesedel pukul perlahan biar sebati
6.masukkan adunan dlm loyang yg dah disapu ngan butter tutup ngan alumunium foil
7.masukkan dlm pengukus yg dah dipanaskan terlebih dahulu
8.kukus 1 jam setengah
fillingnya aida bubuh bluebary..adoi..masa ni le puas mencari merata kedai..Tak jumpa..Tesco, Mydin pi panjat dan cari .. kat kedai bake pulak tutup....adoi..wallah tak ketemu...klu nak guna time tu lah abisssss lah tak jumpa lah....akhirnya my hubby kat kedai Runcit ...terima kasih BABY..sbb bersusah payah memenuhi permintaaa AYANG ni ....Alhamdulillah jadi lah cuma dapat jem bluebary aje wat make-up si ciscake yg gebu ni...disebabkan jem ni pekat dan kental...terpaksalah Aida add sikit air bagi dia cair sikit dan cantikk aje bubuh kat atas ciscake tu meleleh2 ....
yummm2 .....mamam memang lazatttttt.....
wat minum petang pun sodap....a'ah termengncssss nampak apa kata jom operasi dan jom layannnnn..ciscake ni memang sodapppppp dan lembut sekali tp perlu diingat bila makan tu mesti BERINGATTT....Jgn TAK HENGATTTTT tau....hingga jumpa lagi dientri yg lain....akhirnya sambutlah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di SRKM......:))
Jumaat, 7 Oktober 2011
~~ Pecal Citrasa Aida ~~Jom layannnnnnn ........
Assalamulaikum dan salam sayang dari Aida di SRKM....apa kabar semua ?..harapan aida semoga semuanya dlm keadaan sihat walafiat ..bagi yg kurang sihat tu jgn lupa berjumpa doktor ...makan ubat dan take care ya....semoga cepat sembuh didoakan...
Dah makan t/ari belum?....menu t/ari Aida untuk hari ini 7/10/2011 ,simple dan mudah saja...cuma wat pecal dan ikan Cencaru Bakar bersama perencah Sambal Aqila kiriman kk Enjit Enjit Semut tempohari yg masih ada berbaki lagi....Aida tak nak cerita ikan bakar..nak kongsikan wat pecal adik -beradik Gado2 kot....klu ratah wallah sodappp....Makan pun tak hengatttttt....klu cili padi lebih lagi terangkat pedasss kuahnya...pasti ummppppppp....Jom lah kita tengok resepinya ...
~~ Pecal citrasa Aida~~
BAHAN-BAHAN PECAL (ANGGARAN SAHAJA) :-)
Sayur yg di celur dan toskan :
seikat kangkong
secekak pucuk ubi,
Taugeh, buang ekor
Kacang panjang
Tambahan lain:
Timun, hiris memanjang
Tauhu, goreng dan hiris
Tempe, goreng dan hiris
BAHAN KUAH :-)
segemgam kacang tanah
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji isi cekur dan 3 helai daun cekur - klu tak ada ni memang tak sedap dan xumpppp pecal kita
1 inci belacan, dibakar
10 biji cili padi - klu nak pedas lagi pandai2 le tambah ya....
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
1.UNTUK KUAH :- Kacang tanah, digoreng hingga rangup, buang kulit dan kisar hingga hancur. Bawang merah dan bawang putih, digoreng, Goreng juga cili padi, angkat dan toskan. Kemudian kisar bahan untuk kuah kecuali air asam jawa, kacang tanah, garam dan gula. Kemudian gaul bahan kisar tadi dengan kacang tanah, tambah air asam secukupnya, tabah garam dan gula secukup rasa, jika perlu tambah air. Kuah perlu sederhana cair dan perlu ada rasa pedas, masam, masin dan manis (manis kena lebih sikit). Kacau rata dan ketepikan.
2.UNTUK PECAL :- Susun semua bahan2 sayur untuk pecal dalam bekas sesuai, tuang kuah secukupnya dan gaul rata. Hidangkan segera sebagai pembuka selera...
Khamis, 6 Oktober 2011
~~Sambal Udang~~
Asalamulaikum wat semua..dah siap ke juadah utk makan t/a ri nanti... ."SAMBAL UDANG" ...Aida rasa semua org dah tahu buat sambal Udang ni kekadang siap tambah petai lagi..tp semlm dah terlanjur operasi Aida Adaptasikan juga lah di SRKM ni...klu2 dah kebuntuan idea nak wat apa udang yg bertapa dlm i/box tu...boleh juga wat lauk tambahan ...
Bahan-bahan
cili/ lada kering
4-5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
2 inci belacan di bakar
Air asam-ikut masam lah ya secukupnya
Minyak untuk menumis, jgn lupa gula, garam..
(Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)- ni aida tak ada stok petai ...
1 Labu Bawang Besar-Dihiris
Cara-cara
1- Blend bawang putih, bawang merah , belacan dan cili kering (cili kering yg telah di rebus)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
2- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
3-Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..masukkan bawang besar yang telah dihiris.
4- Jika suka masukkan petai..
5- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan perasakan dgn gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)klu dah ok rasa dan kepekatnya bolehlah dihidngakan..
~~Ikan Kerapu Rebus Asam~~
Assalamulaikum dan selamat pagi...Sebenarnya ni menu buka pose merangkap makan mlm 5/10/2011 Aida sefamily mlm tadi ..... Masak Asam Rebus Ikan....resepi dari kak June Ahmad... termengences tengok kk Hanie Zubir, tayang ikan nyok2....ptg tadi sempat jug aida operasi wat berbuka pose......tp goreng ikan kerapu ( anak kerapu kot ) sedapppp....sikit2 macam masak singgang kan...ni aida terlebih serbuk kunyit tu yg nampak kuning sikit....10q atas resepinya....ada juga sambal udang dan sayur goreng bendir..
Menu yg lain2 tu aida tak nak cerita dulu nak cerita Ikan Rebus alah masak Singgan tu.memang sedappp ..klu dpt hirup kuahnya memang lazattt......Jom lah kita tengok resepinya dan operasi ...lepas tu layannnnnn memang mablessssss dan sedapppppp...salam sayang dari Aida di SRKM..muahhhhh :))
bhn2
bwg merah,bwg putih(x pyh hiris..biar sebiji2)
halia(hiris)
bwg bsr(potong bulat)
cilipadi
air asam jawa secukup masamnya
garam
serbuk perasa
serbuk kunyit
ikan apa2 jenis pun boleh(goreng dulu)
caranya
panaskan sikit minyak...masuk serbuk kunyit sikit...tumis bwg merah,bwg putih n halia....masuk air asam....masuk ikan,garam,serbuk perasa...akhir sekali masuk bwg bsr n cilipadi...kacau rata...siap..