Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 8 September 2011
~~SNAP CORNFLAKES MADU~~
Assalamulaikum....adoi baru hari ni berkesempatan nak tepek pic dan resepi snap yg sungguh mudah dan sedap ini .Semua org tahu wat saja aida nak kongsikan juga sbb dah terlanjur operasi.....sebenarnya Aida di operasi sebelum Hari raya lagi tp sibuk banget nak wat persiapan hari raya tu yg ditunda dahulu utk diabadika dalam blog "Sentuhan Rasakasih Mama ini...
Rasanya belum terlewat juga kan klu aida adaptaskan di SRKM.....baru 8 hari berhari raya ...kan sebulan kita meraikannya ....hehehhe ayat nak sedapkan hati..ok lah jom layan jap snap ni...tak raya pun boleh operasi....salam sayang dari Aida di sini....wah masih banyak rumah terbuka tu nak dikunjungi...jumpa nanti....:))
BAHAN2NYA
60 G BUTTER
¼ CAWAN MADU
1 SUDU BESAR GULA BIASA
4 CAWAN CORNFLAKES (DIRAMAS2 SEDIKIT)
½ CAWAN KACANG BADAM (DIBAKAR DAHULU PADA SUHU 180C SEHINGGA KEKUNINGAN DAN DISEJUKKAN SEBENTAR)
¼ CAWAN BUAH CERRY ADA KISMIS ADIA BUBUH SAJA....
CARA2NYA:
1. MENTEGA,GULA DAN MADU DIMASAK ATAS API YANG KECIL.
2. APABILA MENTEGA TELAH CAIR…MATIKAN API DAN KETEPIKAN PERIUK TADI.
3. SATUKAN CORNFLAKES DAN KACANG BADAM SERTA BUAH CERRY(OPTIONAL). KEMUDIAM MASUKKAN ADUNAN YG DIMASAK TADI KE DALAM MANGKUK CORNFLAKES...GAUL HINGGA RATA DAN SEMUA BAHAN DISALUTI MADU.
4. SETELAH ITU MASUKKAN ADUNAN KEDALAM MANGKUK KERTAS KECIK DAN BOLE DIBAKAR SELAMA 8-10 MINIT DENGAN SUHU 180C.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan