Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Jumaat, 9 September 2011
~~Experiment kek Caramel Mesra Manja~~
Assalamulaikum Pepagi Jumaat yg mulia ...lepas bersahur mula membaking...Teruja utk operasi kek Caramel Mesra Manja ilham rasa dari Ustaz "ABAH".....1st wat 1tin susu cair dan 4 biji telur kat caramelnya tu....wallah.....:))Alhamdulillah berjaya......Berkat Pagi Jummat yg mulia dan minat teruja ingin memcuba.....p/s untuk mendapat kan kek yg gebu dan lembut kata ustaz pastikan telur tu beratnya tidak kurang 63g....kacau dgn mesra dan manja2 saja ..plan2 lah tu.....tak mahu ganas2...utk adunana tepung dan kastard saja..merinque kena pukul ganas...
Masih mengikut resepi dari Munira Baharum dan tip2 serta ilham rasa yg amat berguna sekali di berikan oleh Ustaz Abdullah Mahmod.....sehingga terhasilnya operasi dan experiment 1st wat kek mesra manja ini..10q sekali lagi....mudah2an Allah memberkati usaha kita semua,,,,, InsyAllah ..Amin...:))
resepi dan Bahan2 serta cara watnya tetap sama macam wat kek caramel ..cuma ni aida tambah susu cair dan tepung dan telur utk caramel tebal sikit...itu saja...Aida juga tak guna COT (skrang was2 nak guna) Aida gantikan dgn jus limau kasturi ...perah ambil airnya saja..
JOm cuba experiment ..jom operasi ...jom makan dan JOm layanssss..Selamat Berhari raya dari Aida di SRKM wat semua teman2 tersayanggg......
~~ KEK CARAMEL MESRA MANJA ~~
(A)
2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.biar gula hancur dan warna tukar jadi perang. dan sejukkan . jgn risau dah sejuk ianya memang keras.bunyi macam kaca pecah.....
(B) -bahagian atas
1/2 tin susu cair (boleh tambah kalu nk karamel tebal sikit)- ## AIDA BUBUH 1 TIN SUSU CAIR ##
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur- ## TAMBAH 1 BIJI LAGI TELUR (putih dan kuning) ##
kacau semua bahan pelahan2 ,jangan sampai berbuih2,nanti caramelnye tak jadi.ketepikan ....
(C)-lapisan kek
140g tepung gandum - ## Tepung ni aida jadikan 150g ##
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
1sudu teh baking powder(guna sudu kfc)
45ml minyak masak
pukul telur kuning,minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih. pastu masukkan gula,pukul lagi sampai naik 1x ganda lg.( INI BOLEH PUKUL GANAS).last tu matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg diayak dlm penapis ,dimasukan secara tapis sikit2 dan kacau manja2 plan2 kaut balikkan hingga kesemuanya tepung abis jgn di pukul tepung tu dan jgn sampai cair agak dah rata/sebati dah lah adunana kek tu ...ni yg di namakan KEK MESRA MANJA...
(D)-merinque
6 biji putih telur(pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning)
70g gula castor
1 sudu tah krim of tar2(guna sudu kfc)--## NI AIDA GANTIKAN DGN 2 SUDU MAKAN JUS LIMAU KASTURI/ JUS LEMON PUN BOLEH ##
pukul sampai adunan jadi pekat dan bertanduk ...kalau kite terbalikkan bekas,adunan x jatuh...kalau jatuh,maknanye belum jd..pastikan putih telur x tercampur sikit pun dgn kuning telu.pastikan jugak bekas untuk letak putih telur dan mixer kering.
masukkan bahan B kedalm A.
camporkan adunan C & D,gaul dgn seduk hingga sebati.INGAT PLAN2 ..MESRA DAN KAUT BALIK MANJA2 AJE...:)
** INI YG USTAZ SARANKAN AIDA CUMA COPY DAN PASTE SERTA FAHAMKAN SAJA....UTK WAT LAYERNYA...
1.curah karamel atas gula hangus ambil ( AIDA AMBIL DLM 2 1/2 senduk lauk )adunan letak dlm satu bekas kemudian letak warna ( merah) dan kacau rata..lepas itu guna senduk kecil atau sudu , letak aduna itu atas karamel bila dan menutupi semua karamel ratakan..plan2....
ABISKAN
2. ambil semula 4 atau 5 ( AIDA AMBIL DLM 2 1/2) senduk adunan letak warna lain pulak ( kuning),,dan tindihkan atas aduna pertama tadi dan ratakan...ABISKAN
3.ambil lagi adunan dan bubuh warna yg sama dgn pertama( merah) dan tindihkan dgn warna ke dua (kuning)..
4.begitulah seterusnya hingga akhir dan bako...dan inilah hasilnya....aida cuma wat 3 layer saja...
-Letak di bahangian paling bawah sekali ..guna api bawah dan atas jika guna oven seperti ini....@ ikut kesesuai oven masing2 ya..
-bakar cara double boiling .maknanye letak loyang adunan kek ke dalm loyang yang lagi besar,pastu isi air panas.pastu baru bakar dalam 1 jam @ hingga masak ikut oven masing-masing .cucuk dgn lidi klu keluar bersih maknanya dah masak..
bila dah masak,angkat dan rest 10 minit barulah terbalikkan.
nak sedap makan simpan dlm peti sejuk dan lepas tu baru makan sejuk2.Tahan 5 hari dlm peti ais.Itu pun klu tak abis makan.....hehehe :))
dah di potong....cantik tak?....yummiiiii2....merah , kuning , merah Jambu ...bukan Jambu air @ jambu batu ya......heheheh :))
slm aida....tak tahu aida dh ada blog...teruskan aida, nice blog!Ida follow yer...nanti singgah2 blog ida sama yer
BalasPadamwsalam ida....10q dgn sokongan teman2 terhasil juga blog SRKM ini....salam sayang juga wat ida....InsyAllah itu pasti aida follow...selalu juga aida singgah di blog ida tu banyak resepi2 yg enak2 belaka....:))
BalasPadam