Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 6 September 2011
~~kek Sarang Semut~~ tanpa pemerapan...sesekali derhaka....:)
Alhamdulillah berjaya juga Aida mengexperimet kek Sarang Semut yg menjadi peberttt aida ni....sebenarnya kek ni sepatutnya kena perap 4 jam sebelum di bakar tp penderhakaan telah berlaku .... lepas siap aje adunan aida terus bakar..... ini lah hasilnya...mcam tak percayakan......TQVM aida ucapkan pada kak JUNE AHMAD dan yg empunya resepi yg sudi berkongsi resepi dan ilham rasa kek ini.....Jom layan kesenian lubang2 kek sarang semut aida ini..wallah.......heheheheh ....yummiiiiii..:))
kek Sarang Semut...xperap langsung lepas adun terus bakar...ini resepi asal yg aida dapat dari kk June Ahmad - copy dan paste aje )..
bahan2:
1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air panas
2 sudu mkn butter/ majerin
-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...
pastu masukkan air panas perlahan2...tutup api...
masukkan butter...sejukkan...
bahan kek:
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
4 bj telor
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
cara:
1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
2) pukul telor hingga kembang...
3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan vanilla...
4) masukkan bahan ayak td...pukul lg...
5) masukkan gula hangus td...kalau berketul, tapis dunan...kacau sebati...
6) perap 4 jam dlm bekas itu juga...(tutup semasa perap)
7) dh 4 jam, gris loyang ngan butter dan tuang adunan..
.(PENDERHAKAAN TELAH BERLAKU AIDA TAK PERAP PUN TAK KUASA NAK TUNGGU.......:))
8) bakar 40 minit suhu 160c...api bawah je...
9) dh msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...
10) kuarkan kek dan restkan 10 minit , baru potong...
p/s...tudung bekas adunan , perap 4 jam tanpa buka penutup...kalo x terbantut prosesnye nanti...baru jd sarang...
** (tp yg ni Aida xperap pun terus aje bakar guna oven yg bulat tu...petik suis dan tunggu hingga kek masak.....Alhamdulillah....:))))
nmpk moist ni keknya aida!!
BalasPadamya moist dan sungguh sedappp....lebih seronok sarang2 menjadi cha! ....
BalasPadam