Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Isnin, 11 Julai 2011
~~Cake Chiffon~~
Alhamdulillah operasi Aida petang ini 11/7/2011 menjadi w/p cake chiffon ni merkah sedikit semasa proses membaking....agaknya kawalan kepanasan oven yg tak betul..heheh namun rasanya dan rupa chiffon kali ni tidak mengecewakan....tak mengecut seperti yg pernah aida wat...rasanya pun lembut dan sedapppppp..tqvm pada kk Sri...Sri Anda Salleh dan Wardah Berduri yg sudi berkongsi resepi ini dan aida sahut cabaran wat cake chiffon yg selalau mengecutttt....Alhamdulillah berjaya experimentnya...:))
Cake Chiffon wat minum petang memang yummmii wallah ..lembut, gebu dan sedap...jom opersi ..jom membaking dan Jom layannnn cake chiffon ..dan sejambak kemesraan dari Aida di SRKM.....
Bahan (A)
4 biji kuning telur
80gm gula caster (resipi asal 100gm)
70ml minyak sayuran
70ml santan
45ml air
150gm tepung gandum
1tsp baking powder
1/8 tsp garam
2tsp pandan paste
Tuang semua bahan di atas ke dalam bekas dan adun(stir) sehingga rata dan tidak berbintil2. Ketepikan sebentar.
Bahan (B)
4biji putih telur
70gm gula caster (resipi asal 90gm)
1/8 tsp serbuk Cream of Tartar
Pukul putih telur sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan cream of tartar. Terus memukul hingga pekat.(it shud look very stiff)
Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar di rak paling bawah pada suhu 175DegC selama 40min (depending on individual oven). Segera balikkan bila dikeluarkan dari oven. Bila dah diterbalikkan, BIARKAN GITU SAJE YE. Once cake dah sejuk baru boleh dikeluarkan daripada acuan.. 45ml air
150gm tepung gandum
1tsp baking powder
1/8 tsp garam
2tsp pandan paste
Tuang semua bahan di atas ke dalam bekas dan adun(stir) sehingga rata dan tidak berbintil2. Ketepikan sebentar.
Bahan (B)
4biji putih telur
70gm gula caster (resipi asal 90gm)
1/8 tsp serbuk Cream of Tartar
Pukul putih telur sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan cream of tartar. Terus memukul hingga pekat.(it shud look very stiff)
Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar di rak paling bawah pada suhu 175DegC selama 40min (depending on individual oven). Segera balikkan bila dikeluarkan dari oven. Bila dah diterbalikkan, BIARKAN GITU SAJE YE. Once cake dah sejuk baru boleh dikeluarkan daripada acuan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan