Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Jumaat, 8 Julai 2011
~~Kiuh Kaswi Kicap~~
8/7/2011 Operasi kuih kaswi lagi ...kali ni guna cetusan resepi dari kk Zuraini Alias ada add kicap dlm 1 sudu nak nampak hitam dan bila dimakan..tak ada rasakicap..tp lebih lemak sedap...kenyal ... dan yummiiiii ..jom layan lagi kuih kaswi wat minum ptg......:)
Aida operasi lagi wat KUIH Kaswi....kali ni masuk dalam loyang pulak....masih berlesung pipit tp tak berapa dalam....heheh kali ni aida cuba resepi cetusan rasa dari kak Zuraini Alias, tqvm kk zu... .Bagi kekawan yg baru nak mencuba wat kuih kaswi ini lebih mudah sbb sukatnya guna cawan...moga kali ini lebih berjaya ..JOm operasi ..Jom layannn ... dan salam sayang dari Aida di SRKM... Jom follow....:))
bahan bahan (sukatan cawan )
11/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung ubi
1/2 sudu kecil kapur makan
1 cawan gule merah (cap bintang lbih baik untuk kueh kasui lbih kehitaman)
1/2 cawan gula pasir
1000 ml air (4 cawan )
daun pandan.
**bole letak 1 sudu besar kicap pekat untuk menambahkan lagi kehitaman.(jike suke je )
care2
Masak gule merah,gule ,daun pandan dan 500 ml air...masak hingge gule hancur dan berbau wangi daun pandan.Biarkan sejuk seketike
Bancuh kesemue bahan bersame baki air yng tinggal tadi (500 ml )...kacau sebati dan tapis adunan kedalam loyang.Nak blender pun bole..
Kukus selame 1 jam.
Bile kueh telah masak biarkan kueh betul2 sejuk baru dipotong dan digaul kelape parut putih yng dicampor sedikit garam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan