Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Isnin, 20 Jun 2011
~~Pudding Tembikai ~~
NAK TEMBIKAI TAK?? .......wallah sukanya jadi dan nampak macam tembikai kan...jgn tertipu..MAAF ya...inilah dia experiment Pudding Tembikai aida
mlm tadi ... PUDING TEMBIKAI sejuk2...cuaca pun sekarang ni panas , sesuai lah sangat makan ...segar dan nyaman aje lalu di tekak...sungguh yummiiii...heheh jom Layan tayangan free .....♥ :))
puding tembikai (resepi dari kak long lynn tqvm... )
bahan2nyer,..
8 keping roti gardenia di racik2kan, ketepikan,..
1 paket agar2 bertali - Aida guna yg 30g
6 cawan air
1 ¼ cwn gula (resepi asal 1 ½ cwn)- sedap manis2 buah..
1/2 tin susu pekat
pewarna hijau n merah
2 sudu marjerin @ butter
1 st esen vanilla
sedikit serbuk coklat (boleh gantikan ngan cincau)
cara2nyer,..
masak agar2 smp hancur,...pastu masukkan gula,..kacau smp gula larut,masukkan susu n marjerin,..kacau lagi,...padamkan api,...
ambik separuh adunan blend ngan roti dan esen vanilla ..masukkan semula adunan yg diblend td ke dalam baki adunan agar2 n hidupkan api semula,...kacau smp sebati,..
amik sikit adunan gaulkan dgn serbuk coklat,..just sikit jer utk buat biji tembikai.. (dlm 1 sudu besar).
sendukkan sedikit adunan (dlm 1 senduk) ke dalam loyang bulat atau 4 segi,...campurkan pewarna hijau,..kacau jer dlm loyang tu smp rata,..tebalnyer agak2 jer utk buat kulitnyer,sejukkan sekejap bagi beku sikit,..jgn terlampau keras nnt lapisan ke-2 x lekat,..
lapisan hijau da keras sikit masukkan lg adunan agar2 yg putih (dlm 2 senduk) xda warna utk lapisan putih kulit tembikai,...
baki yg dlm periuk tu masukkan kaler merah,..bila adunan putih da agak keras sikit2 jer masukkan adunan merah dan taburkan dgn hirisan cincau atau pun agar2 coklat yg telah di dadu,...sejuk.. keraskan dlm peti sejuk.. sedap di makan sejuk2...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan