Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 21 Jun 2011
~~NAGASARI JAGUNG~~
salam sayang wat semua.....Lepas antarA anak2 pi sek sebelum memulakan operasi memasak menu t/ari sempat juga aida godeh2 FB dan nak sekodeng resepi NAGASARI JAGUNG KK RITA NORLITAH... Jagung dlm tin ada berbaki 1/2 tin lebihan wat talam Jagung semalam....Alhamdulillah jumpa....wallah Resepi dari KK Rita tqvm sungguh sedap rasanya bila dimakan sejuk2 dlm cuaca panas2 ni..Yummmiiii .. Bentuk macam Tempeh aje kan.... hehehe.. TEMPEH NAGASARI JAGUNG LEE TU...heheheh.... TAK CAYA JOM TENGOK YG NI...
Walaupun rupanya bagaikan TEMPEH namun rasamu wallah sedap banget..lemak2 manis..nak cakap banyak pun wat org mengencess apa kata JOM kita semak Resepinya ....wat dan JOM layannnnn NAGASARI JAGUNG....salam sayang dar Aida di SRKM..... :))
Bahan-Bahannya:)
1 tin jagung (whole kernel corn)
250 ml santan pekat (bubuhkan secubit garam)
450 ml air
175 gm gula pasir (1/2 cup + 1/4 cup) dan 1 helai daun pandan(450ml air campor ngan 175 gm gula, dimasak hingga mendidih dgn api perlahan lalu ketepikan dan disejukkan)
200 ml air
1 paket tepung Hoon Kwee jenama nona (100gm) (dicampur dan kacau rata)(ketepikan didalam satu bekas)
Cara:
1) Campuran air dan tepung Hoon Kwee dimasukkan ke dalam periuk dan dikacau sebentar dgn api yg kecil.
2) Kemudian, masukkan air gula dan santan pekat. Teruskan mengacau bancuhan ini dgn api perlahan sehingga menjadi adunan yg hampir pekat. Masukkan jagung dan terus kacau.(tetap mengacau , saya guna kan hand whisk lagi mudah dan rata)
3) Apabila adunan menjadi kental, tutup api dan angkat periuk.(tetap mengacau jer agar tak bergentel)
4) Bubuh lebih kurang 2 sudu makan adunan ke atas kepingan plastik atau daun pisang dan bungkus dgn rapi. Ini hendaklah dilakukan sewaktu adunan masih panas. Setelah selesai semua adunan, biarkan sebentar sehingga panasnya hilang sebelum dimasukkan dalam peti sejuk.
5) Nagasari Jagung ini enak dimakan ketika sejuk....
boleh tak guna tepung yang selain dari tepung hong kwee?
BalasPadamtumpang tnya..jagung tin tu di bilas dlu atau masuk terus ea.. sbb klu masuk trus warna tepung yg putih tu akan bertukar kuning la kan..
BalasPadam