Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 29 Jun 2011
~~Bun Manis~~
Hari ini Aida cuba membaking lagi adik beradik roti....kali ini experiment wat BUN MANIS aida taburkan gula dan bijan...TQVM sumber inperasi resepi dari Suhana Sapuan....sungguh sedap dan lembut sekali Bun manis .....Alhamduillah menjadi....sungguh yummiiiiii dan salam kemesraan dari Aida di SRKM...:))
BUN MANIS ~~ Resepi kiriman dari Suhana Sapuan TQVM.....
** nak wat banyak,gandakan sukatanya....
bahan2 :)
~250gm tepung gandum
~140ml air suam
~2 sudu besar susu tepung
~2 sudu besar gula
~1 sudu kecil yis
~1/2 sudu kecil garam
~2 sudu besar marjerin
~1 sudu kecil bread improver
CARA2
~air suam ,yis dan gula disatukan...,biarkan berbuih sekejap.
~dlm mangkuk besar satukan semua bhn2 kering..
~masukkan yis tadi,gaul hingga x melekat kat tgn
~uli doh selama 5-10 minit
~tutup bekas adunan ,rehatkan hingga naik dua kali ganda(lebih kurang sejam)
~kemudian tumbuk2 doh bg mengeluarkan angin.
~bahagi doh kpd 9 bahagian
~biarkan naik sekali lg...
~sebelum bakar,sapu marjerin cair dan taburkan gula , Aida taburkan sikit bijan....
~bakar dgn suhu 180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan