Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 29 Jun 2011
~~Caramel Jelly Bintang Hatiku~~
Stok Agar2 bertali tu banyak...Lama rasanya Aida tak menjelly..dlm cuaca panas2 ni sedap jugak kan klu mamam pudding @ pemcuci mulut wat manis2 mulut ...A'ah terhasil lagi experiment Jelly Puding caramel ni ...wah sedapnya mengadapnya sejuk2...slurppppppp...perahhhhhhh Jom Layannnnn.....Puding Caramel tanpa telur ni....memang sedapppp..:))
CARAMEL JELLY BINTANG HATIKU... ilham rasa dari Sasha Rahmat TQVM dear
utk caramelnya :)
1 cwn gula
4 sudu besar air
--masak gulanya dgn api sederhana...bila dah cair dan mula perang masukkan air 2 sudu..
(berhati2 yea)then add kacau pastu add lg 2 sudu air..
masak hingga berbuih sikit dan masukkan dlm loyang atau acuan yg disukai
utk jellynya:)
7 grm serbuk jelly(guna 10 grm..camne nk timbang 7 grm tu..xkose...guna jer 1 packet stndrad 10 grm kan) @ klu guna agar2 bertali 20g ,guna separuh saja..(10g)
400ml susu cair
450ml air
1/2 to 3/4 cup gula- ikut manis
50ml air + 1 to 1 1/2 sudu besar tpg custard
1 sk esen vanilla.
-masak seperti biasa bila dh boil perlahan2 masukkan bancuhan tpg custard tadi masak hingga agak2 memekat tuang ke dlm loyang bila dh suam simpan dlm fridge...
sedap di makan semasa cuaca panas ...sejukkkkkk2....perahhhhhhh
Tiada ulasan:
Catat Ulasan