Alhamdulillah cuba2 Operasi Roti Sarang Tabuan bersama Butterscoutch Sause...tq sahabat dari Kelab Roti Lydia Honey atas perkongsian resepinya ... Geram semua kekawan dah mencuba kita baru terhegeh2 1st nak operasi pagi tadi wat sarapan.....hihih ..Betul2 demam Roti Sarang Lenag le di Fb sekarang ni... lepaskan mengencessss....
wallah nyummm2..tp tak boleh makan selalu kang ada yg kena potong kaki....layan sekali sekali ok je utk hilangkan mengencesss ....sedapppp dan anak2 pun suka.. klu dpt kurangkan manis dlm Butterscoutch Sause. lagi baikkkk...layannnn panas2 ehemmm sambil jilat jari
— di Taman Saujana Seksyen 2.
wallah nyummm2..tp tak boleh makan selalu kang ada yg kena potong kaki....layan sekali sekali ok je utk hilangkan mengencesss ....sedapppp dan anak2 pun suka.. klu dpt kurangkan manis dlm Butterscoutch Sause. lagi baikkkk...layannnn panas2 ehemmm sambil jilat jari
Mini Roti Bun Sarang Lebah
by : Lydia Honey
by : Lydia Honey
DOH✏️
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking
powder
1 sudu besar gula
pasir
¼ cawan plain yogurt,
suhu bilik
¼ cawan minyak sun
flower
1/2 cawan air
suam
+-**Almond flakes,
pumpkin seeds n butterscotch jika suka
1. Larutkan yeast dan
gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk
adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran
yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya
kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan
sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh
sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak
ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine
basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi
bagus.
5. Uli sehingga
elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas
uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam
oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya
keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda
dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan
rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis.
Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan
minyak je.
9. Taburkan dengan
pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda
sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting
180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven
panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit
terakhir pakai api atas bawah.
11.
Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan
butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.
NOTE:- 1)
doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa
nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti
dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia
lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak
abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda
dengan plastic kemas2.
BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar
bukan gula merah ok
1/2 cup whipping
cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla
essence
25g butter
1.Cairkan butter dakam
periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut
sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping
cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla
dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas,
sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.
NOTE:- Make
sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di
tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna
senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .
**Saya ganti je yogurt tu dgn whipping cream.
Kl nak bubuh yogurt jgk tp tak ada, senang je..perah sedikit lemon/ limau nipis ke dlm susu. Biar sebentar, jadi la yogurt
segera
sampai jumpa lagi di lain N3... sembutlah sejambak kemesraan dari adia dari dapur "Sentuhan RasaKasih Mama Aida ini..muahhhh :)
sampai jumpa lagi di lain N3... sembutlah sejambak kemesraan dari adia dari dapur "Sentuhan RasaKasih Mama Aida ini..muahhhh :)
tksh sudi kongsi resepi..nampk sgt sdp, saya akan cuba buat nanti.
BalasPadamkalau saya nak beli boleh??
BalasPadam