Macam dah "TERGODA" jee...macam dah TERLIUR jee...DAN...Alhamdulillah...Akhirnya selamat juga ianya dioperasi dari dapur "Sentuhan RasaKasih Mama Aida"....Snow Cheese Cake meleleh...10q kekawan yg "MENGODA" sentiasa lalu2 di wall Aida tiap hari...10q aida ucapkan pada kekawan semua yg sudi brkongsi resepi yang menyeiurkan ini pastinya Nyot2 bila menikmatinya .... terutama pada sue Suhaida Mohaini, Anie Japri dan Mak Long Aishah sumber inperasi dan memanjang2kan resepinya ....muahhhh
** Bertapa dulu dlm peti ais..esok baru boleh menikmatinyaaaa...SABORRRR JEEEE.....mamam sejuk2 baru nikmatttt.. nyott2 jeee.... ter
Di sini Aida sertakan beberapa resepi yg telah disharekan oleh kekawan aida diFB....harap2 ilmu yg manafaat ini akan diberkati dan mendapat ganjarannya di akhirat nanti.... semoga kekawan yg bermurah hati ini akan dimurahkan rezeki dan dirahmati selalu InsyAllah..Aminnnn...
Resepi (1)
Aida operasi ikut resepi yg ini..... guna tepung optima lagi senang main masuk je semuanya.....last sekali masukkan minyak.... sumber resepi dari Suhaida mohaini ...10q sue.... Aida mohon C & P ok..
Bahan2
250g tepung optima -cari kat kedai bakeri
4bj telur grd A
4sudu mkn mnyak jagung
1s.teh vanila
caranya :)
* * pukul telur hingga betul2 gebu dlm 10 minit....kemudian masukn vanila. lepas tu masukan tepung optima
** Pukul sebati. akhir sekali masukan minyak jagung pukul hingga betul2 gebu....lnserkan acuan dgn minyak dan.lapis dgn baking paper
** bakar 45 mnit 170c. dah masak terus kelaurkan kek dan sejukan .belah 2 bahagian.
frosting
250g philadelphia - Aida guna tatura je...
1/2 tin susu manis tin kecil
50ml -UHT whipping cream - (add )aida agak2 je nak cair dan meleleh sikit...
- satukan pukul hingga gebu
- Adunan ini memang cair
cheddar kraft parut utk hiasan.
sapukan krim di tengah kek. kemudian salut seluruh kek..dah siap hias dgn parutan keju.
klu nak tabur dgn yg lain ikut suka kamu le mak2... kita yg wat dia dan nak makan pun kita jugakkk kan ikut suka kita nak bubuh apa kat atas tu.... coklat rice ke, badam ke , coklat cip ke @ kekacang lain boleh jeeeee
Resepi (2) - sumber dari suhaida Mohaini
Bahan2
3 Biji telur
250g mentega
1 cup Gula
2 cup Tepung kek
1 sudu teh esen vanila
1/2 cup susu cair
6 keping slice cheese
Cara-cara
Gula..susu cair & cheese dimasak hingga cair, kena kacau selalu tau..supaya tak bergentil2..(guna api perlahan je) kemudian ketepikan...
Pukul mentega...telur..& esen vanila hingga kembang.. selepas itu masukkn adunan yang dimasak tadi..kacau sebati.. kemudian masukkan tepung kek sedikit sedikit..kacau rata2.. sediakan bekas... Tuangkan adunan tadi...kukus lah hingga masak ..dlam 45mimit - 1jam
Bahan topping
250gm cream cheese (sy guna tatura)
1/4 Cawan susu pekat
1sudu peste lemon (kalau nak letak lah)
Cairkan cream cheese sekejap,masuk dlm microwave dlm 5 minit je#ni cara sy nak nampak meleleh...#
Mix kan dgn susu cair..
#kalau nak letak whipping cream pun boleh,tp tak tahan lama..coz sy dah pernah Cuba,,:p
Resepi (3)
cheese cake (kukus) - sumber dari suhaida Mohaini
Bahan2
3 Biji telur
250g mentega
1 cup Gula
2 cup Tepung kek
1 sudu teh esen vanila
1/2 cup susu cair
6 keping slice cheese
Cara-cara
Gula..susu cair & cheese dimasak hingga cair, kena kacau selalu tau..supaya tak bergentil2..(guna api perlahan je) kemudian ketepikan...
Pukul mentega...telur..& esen vanila hingga kembang.. selepas itu masukkn adunan yang dimasak tadi..kacau sebati.. kemudian masukkan tepung kek sedikit sedikit..kacau rata2.. sediakan bekas... Tuangkan adunan tadi...kukus lah hingga masak ..dlam 45mimit - 1jam
Bahan topping
250gm cream cheese (sy guna tatura)
1/4 Cawan susu pekat
1sudu peste lemon (kalau nak letak lah)
Cairkan cream cheese sekejap,masuk dlm microwave dlm 5 minit je#ni cara sy nak nampak meleleh...#
Mix kan dgn susu cair..
#kalau nak letak whipping cream pun boleh,tp tak tahan lama..coz sy dah pernah Cuba,,:p
Resepi (4)- Resepi yg agak populer.....
Snow Cheese Cake meleleh - sumber inperasi dan copy paster dari Mak Long Aishah
Bahan2nye:
6biji telur-buang 2biji putih telurnye
100g- gula halus
100g- tepung superfine / hong kong
60g- tepung jagung
50g-air dr peti ais
1sdt-baking powder
2sdm-ovalette
75g- minyak msk/minyak jagung/mentega cair
1sdt-esen vanila
Cream Cheese:
250g- cream cheese
1cwn- susu pekat
1sdb- perahan jus lemon
1cwn-uht whipping cream - (klu nk pekat )
* adunan ini memang cair
Cheddar Cheese- sagat halus
Cara2nye:
Pukul semua bhn kecuali mentega cair hingga gebu.Kemudian br masukkn mentega cair n gaul sebati. Masukkn ke dlm loyang yg tlh d lapik dgn baking paper. Bakar selama 1jam pd suhu 150c. Bile kek dah msk terus kuarkn n sejukkn ats redai. Bile kek sejuk potong dua n sapukn dgn cream cheese n taburkn cheddar cheese yg d parut d atsnye.
** Aida sertakan 4 resepi Snow Cheese Cake Meleleh di sini ....kekawn boleh pilih mana2 yg berkenan.....dan senang nak ikut ....cuba dan selamat beroperasi dan menikmatinya.....
Pic2 semua ni aida guna resepi (1) yg aida operasi je....
InsyAllah klu ada kesempatan akan cuba operasi resepi yg lain pulak...
versi kukus pun akan di cuba nanti ..kata kawan keknya lagi moist dan lembab.....
Operasi "Snow Cheese Cake meleleh ".. Alhamdulillah sempurna , menjadi dan nikmat rasanya.... — di Taman Saujana Seksyen 2.
Salam sayang dari Aida di " Sentuhan RasaKasih Mama Aida ...hingga berjumpa lagi di lain entry ..wallah dah pagi rupanya jam nak dekat pukul 2 lebih pagi beb....Jom kita tido....moga2 mimpi yg indah...sweet dream ....JGN Meleleh Yaaaa......
Salam. Nk tnye ,mcmane kalo buat dlm tuperware 4 segi tu
BalasPadamXbole..rosak tuppware tu
BalasPadamas salam ...salam perkenalan...akak nak tumpang tanya..berapa ukuran bekas plastik tu..dan berapa harga utk kedua2 tu....
BalasPadamwsalam...@norhaslinda: wat / balar kek dulu lepas dlm loyang lian...tu potong dan masukkan dlm bekas dan tuang cisnya....
BalasPadamya Norazlina betul tu : bekas tu xboleh dibakar ....kek bakar dlm loyang dulu ..baru masukkan dlm bekas..
BalasPadamkak ieta: aida tak pernah jual...ni wat utk family jeww..
BalasPadamSALAM SIS...MOHON SHARE RESEPI...BLH KE KTA BUAT KUKUS GNA BKS PLASTIC 2
BalasPadamthanks yer.....alhamdulillah byk cara yg berbeza dan mudah ,,tq nor
BalasPadamresipi no 1,,berapa lama nak putarkan tepung optima dengan minyak jagung tu
BalasPadamkak kenapa kek yang saya buat tidak naik atau kembang seperti saiz kek sebenar..dan satu lagi boleh ke pakai tepung naik sendiri
BalasPadambestnye ad banyak resepi..nak try buat...yeeeeahh
BalasPadamNorazehan : putar sampai kembang dan berkrim baru masukkan minyak jagung ...
BalasPadamSalam...
BalasPadamKak Aida nk tanye leh X tupperware segi4 tu kte kukus sX??? Lepas dh matang baru tuang cream cheese y...
Salam...
BalasPadamKak Aida nk tanye leh X tupperware segi4 tu kte kukus sX??? Lepas dh matang baru tuang cream cheese y...
Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂
BalasPadam