Alhamdulillah Daging Korban Satay Goreng dah selamat di nikmati wat kami sefamily juadah t/ari tadi..ehemmmm resepi dr bonda tercinta memang ringkas ..senang dan Terbaik~ dan sedappppp.....Jom layannnnnn......:) usu Rose Rasdie...agak2nya sama dgn bonda punya tak?..w/p tak sehebat bonda tp lepas le kerinduan masakan bonda tercinta....wallah sedihnya.....:'(
Daging Korban bungkusan ke-2 beroperasi hari ini....Daging dlm proses pemerapan...utk lauk t/ari ini Sesungguhnya resepi "Daging Satay Goreng Resepi dari Bonda ku tercinta....ketika ini teringin sangat nak rasa air tangan bonda ku yg masih di tanah suci mekah.
...w/p pun rasanya nanti tak sehebat masakan bonda namun ilmu yg bonda ajari akan ku adaptasikannya hari ini.....lauk perbrettt kami , selalunya bonda hidangkan di hari lebaran....sayu seketika...:'(
~~Daging Satay Goreng citrasa Bondaku....
Bahan-bahan :1 kilo daging - dibersihkan dan dipotong kecil - potong berlawanan urat ok..
Gula pasir - rasa dan ikut sebanyak mana daging - tadi aida letak dlm 3 @ 4 sudu makan .BIasalah satay kan ada rasa manis..terpulang ikut citrasa masing2..
2 sudu rempah kari - jika suka .
Garam - secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya
Bahan-bahan :1 kilo daging - dibersihkan dan dipotong kecil - potong berlawanan urat ok..
Gula pasir - rasa dan ikut sebanyak mana daging - tadi aida letak dlm 3 @ 4 sudu makan .BIasalah satay kan ada rasa manis..terpulang ikut citrasa masing2..
2 sudu rempah kari - jika suka .
Garam - secukup rasa
minyak utk menumis
air secukupnya
** klu tak guna serbuk kari bubuh sikit serbuk kunyit / kisarkan kunyit hidup.
Bahan kisar (kasar)
2 sudu besar ketumbar biji - sangai
2 sudu kecil jintan halus - sangai
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah / sebiji bawang besar
1/2 jari halia
Bahan kisar (kasar)
2 sudu besar ketumbar biji - sangai
2 sudu kecil jintan halus - sangai
5 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah / sebiji bawang besar
1/2 jari halia
lengkuas
3 batang serai - hiris
3 batang serai - hiris
- Gaulkan bahan kisar pada daging bersama gula, garam dan serbuk kari hingga rata dan perap 1 jam atau lebih baik semalaman dalam peti sejuk.
- Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga agak layu .masukan air , tutup dan masak hingga daging empuk dan kuah pekat .sekali sekali kacau rata (biarkan naik minyak dan basah-basah sedikit), masak dgn api kecil .rasa dah ok boleh lah tutup api dan hidangkan.
- Enak di makan bersama nasi putih hangat .
- Lebih syokkk klu ada ketupat , kuah kacang, sayur lodeh wallah makan tak hinggatttt....
Selamat mencuba dan salam sayang dari Aida di sini.....sampai jumpa lagi...muahhh :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan