Isnin, 3 Oktober 2011

~~PUDDING MANGGA KRISTAL ~~

Hari ini operasi sedapkan tekak ....Ini aida kes termengencesss pudding Pic si Fara Rafi tayang semlm ...lah tak ada buah pic dlm tin ,buah mangga ku taram saja ..jadilah nyamannn juga tekak dek PUDDING MANGGA KRISTAL dlm cuaca panas2 ni ..mamam sejuk2 perahhhh lazattttt...


PUDING MANGGA KRISTAL: resipi ini aida ambil dari blog K.Nor@SecubitGaram...watnya pun simple dan bahan2nya pun senang di cari...yg lagi syok rasanya yg sungguh mabales.....simpan dlm i/box..mamam sejuk..nyaman aje bila masuk tekak dlm cuaca panas wallah sedappp....
tak nak cerita banyak lah jom tengok resepinya ..jom operasi dan jom layannnn puding mangga kristal ni....




Bahan:
Lapisan berkaca (atas)
5gm serbuk agar2
600ml air
5 sudu besar gula
buah mangga ~ dipotong kiub


Lapisan puding (bawah)
5gm serbuk agar2
500ml air
1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula ~ bergantung pd manis mangga
120ml puree mangga

Cara :
Lapisan berkaca (atas)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak lagi hingga mendidih. Padamkan api
Ketepikan.


Lapisan puding (bawah)
Masak air bersama serbuk agar2 hingga larut dan masukkan gula.
Masak hingga mendidih dan masukkan susu cair.
Bila aduann puding hampir mendidih padamkan api dan masukkan puree mangga.

Utk membuat puding mangga kristal:
Basahkan mould yg akan digunakan.
Tuangkan adunan atas (berkaca) ke dalamnya dan tabur potongan mangga.
Biarkan mengeras bahagian atasnya.
Kemudian kelar2kan sedikit dgn garfu.
Tuangkan pula adunan puding dgn perlahan2 hingga habis.
Biarkan seketika hingga hilang panasnya dan sejukkan dlm peti ais.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan