Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 27 September 2011
~~Tempeh Bacem ~~
Assalamulaikum dan selamat t/ari..dah makan semuanya?..makan lauk apa ? wah pasti meriah hidangannya ....Alhamdulillah aida pun dah selesai makan...tp kat sini tak nak tayang lauk apa yg aida masak utk menu t/ari tadi 27/9/2011 ...cuma nak tayang kudapannya saja...Ada sapa pernah makan "Tempeh Becam" vs sambal cili kicap ?...pasti ramai yg tak tahu dan pasti ramai juga yg pernah menikmati kesedapnya ...ni biasa org jawa aje yg biasa wat... ...dan pandai makan tp rasanya org tak jawa pun suka kot @ boleh cuba makan ....cuba lah ...sedap ....pasti klu dah makan sekeping tangan akan capai sekeping lagi..heheh ..asyik Makan tempeh goreng tepung aje cuba kita wat ni pula ....Ini pun Aida baru belajo dgn my mama ,bolehlah klu teringin,... tp masih tak boleh lawan dgn air tangan mak kesayangan klu wat lagi sedapp dan meletuppp...
watnya pun mudah saja ...cepat di masak dan sedap di makan...Apa yg penting mesti ada TEMPEH baru boleh operasi...nak makan banyak pandai2lah adjust ya bahannya ..ni pun aida main campak2 aje ni..tak sukat betul2..masak ikut rasa tekak aje ni ...
1) 4 keping tempeh potong 2- nak lebih boleh tambah
2) Campurkan 1/2 sudu jintan + 1/2 sudu ketumbar yg di sangan dan di kisar halus,
3) 1 sudu gula pasir , 1 sudu gula merah/ gula melaka , garam secukup rasa dan serbuk kunyit dan asam keping .Tambahkan air separas tempeh dan rebus dgn api yg sederhana.sebelum kering rasa semua bahan secukup rasa...
4) Rebus tempeh hingga kering dan jgn sampai hangus pulak nanti tak sedap... jaga2 dan sentiasa kacau balikkan supaya semua bahan2 rempah dpt meresap ke dlm tempeh....
1) Rebus Tempeh hingga kering airnya ..bergini lah rupanya bila dah kering.agak gelap kerana campuran gula dan bahan2 tadi dah meresap..Rupanya memang tak handsome ....tp rasanya wallah sedap..baunya pun dah menyusuk lubang hidung...tutup api ketepikan. .
2) Panaskan minyak dan goreng dlm minyak yg banyak dgn api yg sederhana ....hingga agak garing..
3) Angkat dan toskan dan boleh lah dihidangkan ....serta dah boleh makan pun ni...tp klu nak sedap lagi ...
4) Hidangkan bersama sambal cili kicap wallah pasti sedap dan terangkatttttt....nak wat sambal cili tumbukkan/ kisarkan cili padi + seulas bawang putih dan gula .....dah lumat campurkan kicap kacau rata ..klu takut perut tak tahan boleh didihkan sebentar sambal kicap pada api yg sederhana nampak dah mendidih tutup api ,itu saja senang kan nak operasinya....
oklah tempeh pun dah terhidang apa kata Jom cuba ..Jom operasi dan Jom layan Tempeh Bacem wat kudap2an ..serta salam sayang dari Aida di SRKM....Selamat mencuba Jom layannnnnnn .... wallah lazattttttt .....:))
tempeh bacem tu ape..walau pun ku jawa...ku x prnh lagi mkn ni aida...jawa murtad gituuu....
BalasPadamnk sebutnya camne...kang jadik tempeh beckham lak!!!
wahkahkahkah....ko dah ke LONDON le cha ....ni beger jawa kg...tempeh di rebus sama bumbu2 dan di goreng ,....lepas tu nak mamam dgn sambal cili kicap ..wallah enak bangetttttt...heheh
BalasPadamni masakan org jawa ni aida kn....pernah mkn yg goreng jer,yg cam gini lum pernah rasa lg...
BalasPadamya ...mak dan mak mertua aida kan org jawa tu yg pandai makan Ida..kat kg mak aida selalu wat...cuba lah ....harap2 ida pun akan menyukainya....
BalasPadam..klu Marhaban kat rumah (kg) mak aida tiap thn selalu wat, klu tak wat pasti tetamu ada yg bertanya " Mak Minah raya ni tak ada ke Tempeh Bacem...hahahah ..org tak jawa pun dah pandai makan....:))
BalasPadam