Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 28 September 2011
KEK ARANG BATU a.k.a Kek Coklat Moist lagi......
Kek Arang batu @ kek coklat Moist ...memang menjadi kegemaran ramai..lebih2 lagi kanak2..rasanya wallah..sedapppppp dan lebih moist lagi klu di simpan dlm i/box.....
Assalamulaikum dan selamat petang pada kekawan semua salam sayang dari aida di SRKM..lama rasanya tak mengkukus kek coklat ....inilah kek yg mula2 aida pandai wat bila mula berjenak2 dgn FB dan join group KR dulu....lama ku tak operasi dan hampir tak terfikir nak berexperiment ...le ni bila tengok Abah @ ustaz Abdullah Mahmod dah tayang kek Arang Batunya ..mula lah hati bagi di geletik2 utk beroperasi dan merasai balik....tak makan banyakkkk..cuma sikit2 saja...badan pun dah bam2...ni...nak lepas kan gian dan kempunan saja....tp anak2 lah yg paling seronokkkkk.....
Sambil masak , sambil mengkukus ....dah siap masak kek tak siap lagi...harap2 menjadi lah operasi kek Arang Batu ku ini....jgn jadi Batu Arang sudah le..... layan makan t/hari dulu lah....:)) 2 jam mengkukusnyaaa...wowooo...
Ikan Gelama goreng masak kicap dgn sayur kangkong goreng sos tiram...lawan dgn sambal tumis semalam dan nasi putih...layannn..
.Alhamdulillah Wallah..selesai juga mengkukus Kek Arang Batu ni setelah menunggu 2 jam.....inilah Hasilnya....tak make-up lagi tu....:))betul2 macam Arang Batu le rupanya ..macam kek Ibu Lesung Batu pun ada dahhhhh..'a'ah hahah
KEK ARANG BATU...10q Abah Aida pohon copy dan paste ya....
1) 200g gula+1tin susu pekat manis F&N+100ml susu segar+100g serbuk koko van hauten+180ml minyak jagung
=satukan semua gedebak dlm periuk, masak atas api perlahan hingga mengelegak manja dan berkilat..matikan api ..ketepikan
2)125g t/gandum cap sauh (siap ada brand lagi)+1 sdt b/powder+1sdt soda bikabonat+1sdt serbuk vanilla+100g susu tepung omega (ambik yg isteri punya)..
## klu ustaz ambil isteri punya susu tepung ..Aida skodeng dan ambil susu tepung BB ggirl Fatin punya ....Mama ambil sikit aje....hehehh ##
=ayak 3x...kalau suka main ayak suka hati nak berapa kali kemudian ketepikan
3) 5biji telur gred A+60ml minyak jagung+100ml air
=mixer laju 3 min hingga pekat
CARA:
1) masukkan no3 dan 2 kedalam no1 secara berselang seli dengan cara gaul mesra manja hingga sebati menjadi warna seperti arang batu
2) curah dlam loyang/periuk yg telah di lumur ngan butter dan tutup kemas dengan alumunium foil
3) masuk dlm pengukus yg telah di panaskan terlebih dahulu dan kukus selama 2 1/2 jam ( dua jam setengah ya)...kalau nak cepat test dulu cucuk ngan lidi..
TOPING COKLAT
1) 100ml susu segar panaskan atas api perlahan dah mengelegak manja matikan api
2) masukkan 1/2 sudu butter kacau hingga sebatI
3) masukkan 200g coklat masakan yg dah diracik kacau2 hingga pekat dan berkilat
4) agak2 dah nak sujuk apalagi curah je lah atas kek dan ratakan
5) last sekali taburlah atas coklat ikut suka hati nak...badam ke walnut ke kacang ke kalau suka cuba...
Jom layan Kek Arang Batu.......kena pakai spotlight terang baru memancor2 kilat coklatnya hahahah ...memang yummiiii....:))
Ya !Betul lah....tak tifuuuuu ....memang lebih mablesss dan sedap kek Arang Batu ni simpan dlm i/box esoknya baru mamam.....ehemmmmmm mamam sikit2 hingga menjilat jari ..wallah ..JOm lah operasi ..jom mamam dan jom layannnnn.....ehemmmmm lazatttttt ..:))
Askum Ida. trpanggil nak mencuba kek arang batu ni. nama dia sempoi sgt tp prcaya black is beauty kan, msti cedap ni. mohon share resepinya yer!
BalasPadamwsalam che kiah....nama pun dah Unik..rasanya lagilah memang mablessss...dipersilakan....kita kongsi2 kan resepinya bersama2 ya....selamat beroperasi ya...
BalasPadam