Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 5 Julai 2011
~~Udang Sambal Tauco Peranakan~~
Ini menu mlm tadi 4/7/2011..Aida cuba masak wallah ternyata sungguh sedappp..TQVM pada kk Rita Norlitah Hashral (MadammeButterfly)pencetus idea yg sungguh perahhhhh ini..Jom torrai , Jom Masak dan Jom layan...
Udang Sambal Tauco peranakan:))
Udang hidup 400gm(buang kepala, biarkan kulit dibadan nyer cuci dan tos kan)
2 sudu makan serbok cili
2 sudu makn Tauco(dibilas sedikit, dan lenyek kasar kasr ngan sudu)
1 or 2 bawang merah dihiris
minyak untuk menumis dlm 4-5 sudu makan gitu
sedikit garam/perasa
cara nyer
gaul kan udang bersama serbok cili dan tauco kemudian ketepikan.
panaskan minyak dikuali, dan masak/masokkan udang tadi.Gaul selama lebih kurang 2 mins. bila udang dah separuh masak, boleh lah masokkan bawang hiris, gaul gaul lebih kurang 4 mins..kemudian masokkan sedikit garam/perasa(tauco dah masin)
aida!!!!memang sempoi mcm kakTa cakap..peluang cerah nak torrai..hehehehehe
BalasPadamsempoi dan tersedapppp ni imah..wallah jom torrai2...
BalasPadam