Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 5 Julai 2011
~~Kek Pisang/Banana Cake.~~
OPerasi membaking kek pisang....memang gebu dan sedap...bahan2nya pun senang dan mudah.....main masuk2 saja ..apa yg penting rasanya wallah sedappp dan boleh layannnnn....jom operasi...:)) salam sayang dari Aida di SRKM....
Bahan
200 gm tepong gandom
150 gm pisang /6 biji pisang emas yg bersize kecil
3 biji telor
150 gm gula castor
3/4 cawan minyak masak or planta cair(Aida guna planta cair)
1 camt soda bikarbonate
1 camt baking powder
1 camt esen vanilla
1 camca sedang ovalette
setitik pewarna kuning
sedikit chocolate rice
Cara membuat
1) Pukul gula + telor + ovalette sampai kembang (putih)
2)Masukkan pisang yang sudah dilenyek + planta cair + esen cair dan pukul
3)Masokkan tepong yang sudah diayak dengan baking soda dand baking powder dan garam
dan masokkan sekali setitik pewarna dan chocolate rice.
4)Grease loyang dngn butter/margerin dan taruk kertas baking
lalu di bakar dalam oven pada suhu pada suhu 180 darjah selama 1jam atau sehingga masak cucuk check dengan lidi.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan