Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Isnin, 16 Januari 2012
~~Tiramisu lagi~~2nd round operasi.....
Tiramisu memang wallah sedapnya....my hubby request lagi..baru selang beberapa hari dah minta di watkan lagi..tengok tu betapa sedappnya kan..kan... klu dah mamam tiramisu sekali ,pasti nak lagi..masuk mulut je hilang..masuk mulut je hilang tu yg nak ulang2 makannya ...selagi tak abissss....hehheh sedappppppp bangettttt ...klu tak percaya jom le cuba operasi ....dan layan kenikmatanNYA...
BAHAN-BAHAN SPONGE CAKE:
175gm butter
200gm gula castor (kurangkan sikit gula, nanti manis sangat)
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking soda
sedikit garam
** klu nak senang pi beli je kek sponge perisa kopi ke @ pun perisa coklat tu ...banyak di jual kat tesco...lagi senang dan cepat operasinya..heheh ( ni keja nak senang dan cepat mamam le ni..hahaha ) ..tak payah nak operasi wat kek ....@ beli je biskut lady fingers / biskut marie pun sedap katanya...pun dah boleh operasi....tp Aida masih belum ketemu lagi dgn biskut lady Fingers tu....
BAHAN-BAHAN TIRAMISU:
250ml whipping cream
200ml cream cheese - aida guna cream cheese jenama TATURA
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu besar serbuk nescafe-aida guna yg segera punya kopi.. ambil satu bungkus serbuk kopi segera power root Alicafe Tongkat Ali hubby punya heheh ....
serbuk koko / milo untuk hiasan
CARA-CARANYA:
1) panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
2) Gunakan elektrik mixer untuk mix butter dengan gula sampai gebu
3) Masukkan telur satu persatu sampai sebati.
4) Masukkan esen vanilla dan pukul sampai sebati lagi.
5) Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sampai sebati.
6) Sapu loyang @ springform loyang guna butter, tuang bancuhan dalam loyang dan bakar selama 30 minit.
7) setelah sponge cake masak, sejukkan sementara.
8) sementara itu, bancuh nescafe tadi ke dalam 1 cawan air panas.
9) Pukul cream cheese, gula halus dan whipping cream. sampai kembang.
10) Sponge cake tadi bolehlah dibelah dua /tiga layer sama tebal.
11) tuangkan bancuhan nescafe menggunakan sudu ke atas bahagian bawah kek tadi.. ( 1/3 cawan)
12) letakkan bancuhan cream cheese tadi ke atas kek tersebut.
13) letakkan bahagian atas kek ke atas bancuhan cream cheese tadi...klu suka boleh tabur / tapis nipis serbok koko / milo - Aida suka serbuk milo.....tak berapa pahit sebab dah ada rasa kopi kan..
14) ulang balik step tuang bancuhan nescafe dan cream cheese.
15) akhir seklai bolehlah hias kek menggunakan serbuk koko / milo
16) sejukkan kek. Biar dia bertapa dlm i/box Baru sedap dimakan!
p/s: sedap rasanya sebab ada manis, masam, rasa nescafe. perfecta makan sejuk-sejuk!
pat pat siku lipat ..sapa cepat dia dapat..pat pat siku lipat ..sapa lama memang tak dapat....dah tinggal 1/4 je tu...kang kena operasi lagiiii...ehemmmmm sedappppp nyummmmiii2...salam sayang dari Aida di SRKM...wallah sedapnya TIRAMISUUUUU.......jom cuba operasi......
sapa cepat dia dapat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan