Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua....sebenarnya dah lama nak cuba , try operasi wat Tiramisu.....baru hari ni terlaksa hajatnya ..
Mama di rumah tinggal seorang...
Hajat di hati nak wat kejutan..
Operasi sempena bithday my hubby tersayang,
Kek keju TIRAMISU jadi pilihan ..
Alhamdulillah siap sudah operasi utk hari ini cuba operasi wat kek keju Tiramisu sempena bithday my hubby En.Shamsul Nizam 9/1/2012....bersama hidang tengah hari juga.....terima kasih pada kekawan HYSBnC yg membantu dan baik2 hati semua.....nyummm2 jom layan jap..TIRAMISU aida ni..
Tiramisu simple je ..hanya guna kek sponge cake sebagai base..yg ada org guna biskut lady fingers ..tp lama tak ketemu dgn biskut tu....kek span pun jadi lah....dan dah boleh mula beroperasi dan berexperiment......salam sayang dari Aida di SRKM......
~~Kek Keju Tiramisu simple~~
sumber inperasi dari umi_e@myresipi.com..terima kasih di ucapkan.....
Bahan-bahan :
1 biji sponge kek - klu malas nak membaking kek span (sponge) ,beli aje yg dah siap tu....heheh
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan - aida suka bubuh milo...
Cara-cara:)
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi- aida guna yg segera punya kopi.. ambil satu bungkus serbuk kopi segera power root Alicafe Tongkat Ali hubby punya heheh ....
Aida guna kan pisau jenis ni...lebih senang dan cantik potonganya.....rata dan kemas je kelihatan kek yg telah di potong dua..
-Dlm mix pengisar Satukan gula, cheese dan w/cream
-Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
-Potong kek pada 2 bahagian - gunakan pisau pemotong kek lagi senang...
-Tuangkan 1/2 bancuhan nescafe ke atas kek
-kemudian sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek.tapiskan serbuk koko/ milo di atasnya ..
-Susun lagi bahagian kek yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
-kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
-Hiaskan dengan serbuk koko / milo bila masa nak menghidangkannya...
Hiasan tepinya tu aida guna coklat masakan :
kepingan coklat
- coklat masakan secukupnya...x perlu banyak...
- coklat masakan putih
- baking paper
- board keras nk alas baking paper
cara cara
- cairkan choc cara d/boil...tuang atas baking paper
- ratakan ngan spatula atau sudu....ikut ketebalan mana nak
- cairkan choc putih cara d/boil
-masukkan dlm piping bag...corakkan atas choc hitam yg dah diratakan tadi
- biarkan keras....nk keraskan dlm peti ais pun blh...kejap je dah keras
- kuakan...bia lembut sket....agak2 boleh potong & x patah bila dipotong
- potong la ikut suka...blh disimpan atau digunakan terus.
*** nk siram choc tu atas aluminium foil pun blh gak...tp jgn lupa alas ngan kertas keras dulu..dan boleh lah di hiasi di tepi2 kek tadi...
*** kek Tiramisu ni hendaklah sentiasa dlm i/box klu kat luar crem tu mencair.....PUTERI LILIN kata kan..tak tahan panas....heheh ...dah ngapppp sekali pasti nak ulang ngapp lagi selagi TRIMASU tu tak abisssss.....
cntik la aida sue nak try wat mcm nie la pulak hehehe kepngan coklat tu sue x pernah buat....mcm senang je huhuhu x sabar nak cuber
BalasPadam10q eyda...cubalah senang je...heheh
BalasPadam