Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 7 Disember 2011
~~kueh Bingka / Bakar Labu~~
Alhamdulillah sambil mengentil karipap sambil membaking Bingka Labu resepi dari mamy Mem Besar....10q mamy aida cuba, try dan experiment wat ni ..guna loyang aje ni ..1 1/2 jam baru masaknya cantikkkk dan berkerak....tp tak boleh potong lagi masih panas....kata org klu nak bingka yg cantik potonganya tunggu sejuk betul2.....baru potong kan...kena tunggu mlm ni @ esok pagi lah ya....
Dah cukup SABOR rasanya tunggu nak potong kueh Bingka / bakar Labu yg aida operasi ptg tadi nak lebih sedapppp biarkan ianya bertapa dlm i/box...memalam jom layan kueh bingka Labu ni, klu ada lebih boleh wat sarapan esok pagi....hemmmmm sedappppp bangetttttt...10q mamy Relaxkejap Ok atas perkongsian resepinya ....dan aida mengadaptasikannya di SRKM sebagai tanda telaj mencuba dan penghargaan kerana mamy dah mengilhamkan serta mengizinkan aida utk mencuba Bingka Labu yg sungguh sedapp dan memang menjadi kueh pebrettt aida juga ..sungguh mablesss rasanya 10q mamy.....jom kita cuba2, try dan experiment BINGKA LABU dan jom layannnnnn ...
KUEH BAKAR LABU/KENTANG....Aida copy dan paster dari pic mamy Relaxkejap Ok,,,
Bahan2nya:-
300 gms kentang
200 gms gula pasir
150 gms tepung gandum
250 ml santan
50 ml minyak sapi
4 biji telur
1/2 tsp garam
pewarna kuning
Cara2nya:-
Kentang/ labu direbus & dihaluskan
Blend kesemua bahan2 termasuk kentang/labu tadi
Panaskan acuan kueh baulu/kuih bakar/loyang yg disapu mentega/minyak sapi
Masukkan adunan dan bakar hingga masak
Memandang kalau kuehnya dibakar menggunakan loyang.. dipotong.. dimakan.. rasanya cepat muak.. so I prefer dibakar menggunakan acuan kueh baulu/kueh bakar.. sbb rasa garing & sedap & cantik.Bakar atas api bila dah garing masuk oven sekejap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan