Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 29 September 2011
~~Ayam Masak Bersama Daun Kari~~
Assalamulaikum dan selamat t/ari semunya ..dah menjamu selera? Wah! nampak lauk2nya semuanya meriha dan menyelerakan sungguh ....Aida pun dah selesai ...Hidangan utk ari ni seperti biasa simple dan cepat disediakan...tp memang sedap dan dah menjadi pebrett anak2 aida iaitu Ayam Masak Bersama Daun Kari wallah memang lazatt...hingga menjilat jari gitu.... alhamdulillah ..lazattt...:))
di tambah dgn Sayur Bayam Bening Air dan pelengkap hidangan sambal belacan vs kacang Botol ..klu org jawa panggil kacang cipir...itu pun dah cukup .....
~~AYAM MASAK BERSAMA DAUN KARI ~~
bhn2nye:
1/2 ekor ayam
kunyit(lumur ngan ayam)
1 biji bwg besar(kisar)
3 ulas bwg putih(kisar)
cili kering dlm 2 sudu (kisar)
2 tangaki daun kari
air asam jawa secukupnya
1 inci halia
2 batang serai di ketuk saja..
kicap manis secukupnya
garam + perasa jika perlu
caranye:
~ ayam + kunyit dan garam dilumur dan di goreng sebentar...dan ketepikan
~ tumis bahna kisar (halia,bwg besar n bwg putih sampai naik bau nye,masukkan serai,daun kari,cili kering,tumis sehngga garing...
~masukkan kicap manis,masukkan garam n perasa juga...
~masuukkan air asam jawa...secukupnya
~akhir sekali,masukkan ayam yg d goreng tadi...
~kacau dia...agak2 pekat,blh lah d angkat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan