Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 28 Jun 2011
~~Roti Naik ~~
Alhamdulillh experiment 1st wat roti naik Sasha Rahmat (cha) ni..wallha....sungguh sedap dan tak sempat nak wat sambal tumis ke atau kari dah abisss......memang sodap.. ymmmiiiii ....TQVM cha...muahhhhhh ♥ ♥ :)
Roti Naik sumber inspirasi Cha...Tks Cha...♥
Roti naik resepi sumber ibu mertua kesayangan sasha rahmat...thank you cha for sharing this simple recipe
(Bahan A)
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik
(Bahan B)
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
(Bahan C)
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
(Bahan D)
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
CARA MEMBUAT NYA...
1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.(tak perlu guna kan tepong ni sehingga habis)
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti
Tiada ulasan:
Catat Ulasan