Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Sabtu, 25 Jun 2011
~~Pizza untuk bintang Hati ku~~
Bahan-bahan wat roti :-
Klu terasa banyak sangat boleh wat separuh adonan saja ...sukatan pun kena 1/2 lah dari resepi ini ok..
-3 sudu mauripan + sedikit garam dibancurh dalam cawan denga air suam dan biarkan sebentar .
-sebungkus tepung gandm (1 kg) +3 sudu susu tepung +3 sudu majerin+ 1 biji telur ayam + 2 sudu lemak sayaran, di gaul dulu,dan jadi macam serbuk roti ( peroi)
-lepas tu baru masukkan air bancuhan mauripan dan mula menguli.dan tambahan air suam sedikit demi sedikit semasa meguli sampi adunan lembut dan tepung xmelekat kat tangan hingga menjadi satu doh yg lembut....
-tutup dan dibiarkn dlm 1-2 jam @ doh naik 2 kali ganda ,baru boleh dibentuk atas dulang pembakar @ atas tutup periuk saja dan wat bentuk pizza.
-untuk bedak2 ( inti atas ) ikut cita rasa ...apa2 nak bubuh boleh....isi lah sos , inti + keju + dan lain - lain ( inti terpulang citrasa sendiri apa yg nk letak .)
sebelum di bakar taburkan pizza dgn oregano leaves, jgn lupa keju ( mozzarella cheese) bahan utama pizza yg penting....lagi banyak ,lagi sedap.....tabur kat atas.....sedia untuk di bakar selama 20 minit
p/s- keju biar banyak lagi sedap makan panas2 boleh nampak macan getah..bila ditarik..
Anak2 pasti berbagga kerna Mama nya dah pandai wat pizza setanding dgn PIZZA HUT.....wallah dan salam penuh kasih sayang dari Aida Di SRKM......:))
Tiada ulasan:
Catat Ulasan