Alhamdulillah siap juga operasinya walaupun dah agak lewat malam .....Standby akan diambil esok....sementara menanti bertapa dulu dlm ais box..... :)
Hari ini 23/10/2013 Aida Operasi Cake Pandan Layer Custerd untuk Nana Fazana sempena Anniversarynya yg ke 4thn... Harap2 Nana & Shah suka ....Nana mahukan kek yg comel je... :* :) <3
Mula operasi Berat kek sponge cuma 438g je ..tp bila ditambah custerd dan dilayerkan ..dah siap deko timbang jadi 1674g beratnya ...guna loyang 7 x7' ...tak apa le Nana mana2 yg terlebih tu akak Aida hadiahkan sempena Happy Anniversary Nana ok...
Cake Pandan Layer Custerd istimewa utk Nana sempena Anniversary yang ke 4thn dan SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) juga di ucapkan .... — di Taman Saujana Seksyen 2.
Alhamdulillah Operasi Cake Pandan Layer Custerd untuk Nana Nana Fazanasempena Anniversarynya yg ke 4thn telah siap ... standby utk diambil hari ini...10q nana
Harap2 Nana & Shah suka akan dekorection dan citrasanya.... — di Taman Saujana Seksyen 2.
Diiringkan doa dan harapan semoga Mahligai yg telah dibina akan berkekalan dan berbahagia disampiing org yang tersayang hingga ke JANNAH hendaknya ..INsyAllah ..Aminnn....
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 24 Oktober 2013
Jumaat, 11 Oktober 2013
KEK BUAH khas operasi untuk ayah dan bondaku sempena AidilAdha....Alhamdulillah...
Hari ini Cuba2 operasi kek Buah pula...harap2 1st operasi hasilnya nanti tidak mengecewakan...Daku sanggup menunggu 3 jam ianya dikukus....sementara menanti kek buah masak dlm kukusan ... tangan menyambil menyiapkan tempahan karipap ... Harap operasinya dipermudahkan....10q Noor Dz Salleh sumber resepi nya dan Aida mohon share sumber inperasi kek buah kamu ok....:)
KEK BUAH khas operasi untuk ayah dan bondaku sempena AidilAdha....Alhamdulillah...
Alhamdulillah hari ni cuba2 operasi kek Buah...menjadi dan sempurna nampaknya buah2nya pun elok t....cubit sikit keknya memang moist ... try rasa....ehemmmm sedappppp dan manissss...
JOm kita intai2 resepinya.... dan cuba2 operasi..lepas tu apa lg ngappp lah..sedappppp :)
~~ kek Buah ~~
200g buttercup
3 biji telur A
3 cwn tepung gandum *
1sk baking powder *
1sk serbuk buah pala * diayak bersama
3/4 cwn gula halus (boleh kurangkan jika x mahu manis sgt)
100g susu pekat manis
500g mixed cherries fruits - gaul dgn segenggam tepung yg telah diayak tadi
1sk esen vanilla
1 cwn gula - dihanguskan hingga gula hancur kemudian tambah 1/4 cwn air panas - kacau rata - sejukkan
*Dalam resepi biar sejuk ..saya derhaka tak payah tunggu sejuk boleh terus masukan..klu sejuk gula hangus akan mengeras dan lekat ...puas lak nak keruk gula tu dgn sudu...adehhh.....
- pukul butter + gula halus hingga kembang
- masuk telur satu persatu bersama esen vanila sambil pukul
- masuk tepung + susu pekat manis + gula hangus - pukul rata
- masuk mixed cherries fruits - gaul dengan senduk hingga rata
- masuk dalam loyang yg telah dilapik kertas
- bakar dgn suhu 160C@1 jam 30 minit atau hingga masak - ikot kepanasan suhu memasing
@
- kukus selama 3 jam (loyang hendaklah ditutup dgn alumunium foil @ bungkus dgn plastik utk mengelakkan air terkena permukaan kek...BILA DAH MASAK,BIARKAN KEK BERTUTUP DGN ALUMUNIUM FOIL HINGGA AGAK2 SUAM,BUKA DAN LAP WAP AIRNYA,KEMUDIAN TUTOP BALIK DAN BIARKAN SEJUK..permukaan kek akan cantik dan lbh moist
SELAMAT MENCUBA
KEK BUAH khas operasi untuk ayah dan bondaku sempena AidilAdha....Alhamdulillah...
Alhamdulillah hari ni cuba2 operasi kek Buah...menjadi dan sempurna nampaknya buah2nya pun elok t....cubit sikit keknya memang moist ... try rasa....ehemmmm sedappppp dan manissss...
JOm kita intai2 resepinya.... dan cuba2 operasi..lepas tu apa lg ngappp lah..sedappppp :)
~~ kek Buah ~~
200g buttercup
3 biji telur A
3 cwn tepung gandum *
1sk baking powder *
1sk serbuk buah pala * diayak bersama
3/4 cwn gula halus (boleh kurangkan jika x mahu manis sgt)
100g susu pekat manis
500g mixed cherries fruits - gaul dgn segenggam tepung yg telah diayak tadi
1sk esen vanilla
1 cwn gula - dihanguskan hingga gula hancur kemudian tambah 1/4 cwn air panas - kacau rata - sejukkan
*Dalam resepi biar sejuk ..saya derhaka tak payah tunggu sejuk boleh terus masukan..klu sejuk gula hangus akan mengeras dan lekat ...puas lak nak keruk gula tu dgn sudu...adehhh.....
- pukul butter + gula halus hingga kembang
- masuk telur satu persatu bersama esen vanila sambil pukul
- masuk tepung + susu pekat manis + gula hangus - pukul rata
- masuk mixed cherries fruits - gaul dengan senduk hingga rata
- masuk dalam loyang yg telah dilapik kertas
- bakar dgn suhu 160C@1 jam 30 minit atau hingga masak - ikot kepanasan suhu memasing
@
- kukus selama 3 jam (loyang hendaklah ditutup dgn alumunium foil @ bungkus dgn plastik utk mengelakkan air terkena permukaan kek...BILA DAH MASAK,BIARKAN KEK BERTUTUP DGN ALUMUNIUM FOIL HINGGA AGAK2 SUAM,BUKA DAN LAP WAP AIRNYA,KEMUDIAN TUTOP BALIK DAN BIARKAN SEJUK..permukaan kek akan cantik dan lbh moist
SELAMAT MENCUBA
Sambutlah salam sayang dari Aida di "Sentuhan Rasakasih Mama" muahhhhh2x
kek Lapis Sarawak Stowberry Pandan Cinta Bersatu untuk Hantaran ...
Assalamulaikum aida ucapakan kepada pengunjung setia blog SRKM....Tida lama lagi kita akan menyambut AidilAdha....rasanya baru semalam Bonda dan Ayahanda ku pi menunaikan Haji....Alhamdulillah dah setahun rupanya ....cepat sungguh masa tu berlalu dan terus bergerak...
Hari ini Aida diminta oleh seorg sahabat utk operasi kek Lapis Sarawak Stowberry Pandan Cinta Bersatu versi Melaka utk Hantaran tunang adiknya .......Alhamdulillah syukuran ..
Jom kita intai resepinya ...wat pengetahuan sue hampir semua resepi kek lapis hampir sama ..cuma pandai2 kita nak adjust rasa dan dan bermain dgn warna....nak rasa stoberry kita bubuh perisa stoberry @ emulco stoberry kat warna pink tu.....biasa hijau senonem dgn perisa pandan...dll perisa klu nak ...itu saja...
KEK LAPIS STAWBERY PANDAN...sumber inperasi ari Aznie Rozima...10q Aznie...
BAHAN..
450g mentega
10 biji telur(A)
180g gula halus
10g overlatte
1 sudu teh esen vanila
375g susu pekat
200g tepung hongkong
4 sudu teh stawberry emulco
4 sudu teh pandan emulco
50g holick - Aida tambah.
caranya
-pukul mentega, gula ,overlatte ngan esen vanila sampai kembang...
- masukkan telur sebiji2... hingga sebati..
-kemudian tuang susu pekat sedikit2.. pukul hingga rata..
-akhir sekali masukkan tepung sedikit2 sambil dipukul hingga sebati...
-bahagikan kepada 3 bahagian...(1)plain (2) +stawberry emulco (3) +pandan emulco
-sediakan loyang 8'x8'...yang telah disapu ngan butter dan lapik ngan kertas kek...
-lapiskan adunan plain dan bakar pada suhu 180'c...lapis kan lg papisan plain....tinggalkan separuh untuk dilapis dibahagian atasnye nanti...
- lapiskan pula lapisan stawberry sebanyak 2 lapisan diikuti lapisan pandan 2 lapisan...
-ulang proses melapis hingga habis...
-untuk lapisan akhir....lapiskan ngan adunan plain....
* setiap kali melapis hendak lah ditekan ngan penekan supaya tidak ada gelembung udara didalam kek....SIAP... Alhamdulillah
Hari ini Aida diminta oleh seorg sahabat utk operasi kek Lapis Sarawak Stowberry Pandan Cinta Bersatu versi Melaka utk Hantaran tunang adiknya .......Alhamdulillah syukuran ..
Jom kita intai resepinya ...wat pengetahuan sue hampir semua resepi kek lapis hampir sama ..cuma pandai2 kita nak adjust rasa dan dan bermain dgn warna....nak rasa stoberry kita bubuh perisa stoberry @ emulco stoberry kat warna pink tu.....biasa hijau senonem dgn perisa pandan...dll perisa klu nak ...itu saja...
KEK LAPIS STAWBERY PANDAN...sumber inperasi ari Aznie Rozima...10q Aznie...
BAHAN..
450g mentega
10 biji telur(A)
180g gula halus
10g overlatte
1 sudu teh esen vanila
375g susu pekat
200g tepung hongkong
4 sudu teh stawberry emulco
4 sudu teh pandan emulco
50g holick - Aida tambah.
caranya
-pukul mentega, gula ,overlatte ngan esen vanila sampai kembang...
- masukkan telur sebiji2... hingga sebati..
-kemudian tuang susu pekat sedikit2.. pukul hingga rata..
-akhir sekali masukkan tepung sedikit2 sambil dipukul hingga sebati...
-bahagikan kepada 3 bahagian...(1)plain (2) +stawberry emulco (3) +pandan emulco
-sediakan loyang 8'x8'...yang telah disapu ngan butter dan lapik ngan kertas kek...
-lapiskan adunan plain dan bakar pada suhu 180'c...lapis kan lg papisan plain....tinggalkan separuh untuk dilapis dibahagian atasnye nanti...
- lapiskan pula lapisan stawberry sebanyak 2 lapisan diikuti lapisan pandan 2 lapisan...
-ulang proses melapis hingga habis...
-untuk lapisan akhir....lapiskan ngan adunan plain....
* setiap kali melapis hendak lah ditekan ngan penekan supaya tidak ada gelembung udara didalam kek....SIAP... Alhamdulillah
p/s :Misi Zila...Kek Lapis Stowberry Pandan Cinta Bersatunya dah ready... telah selamat delivery ...10q ya Zila...mana2 yg terkurang tu minta halal ya...1st wat kek Lapis utk Hantaran....Harap2 berpuast hati dgn citrasanya dan deko2nya .... — di Taman Saujana Seksyen 2.
Sambutlah salam sayang dari Aida di "Sentuhan Rasakasih Mama" muahhhhh2x