Isnin, 17 November 2014

CREAMY BUTTER CHICKEN.. Alhamdulillah


Alhamdulillah. .. cuba wat creamy butter chicken saja lebihkan sos nya... 
Tq kpd kekawan yg bg resepi dan idea...nyummm2 dan sedapppp kata my hubby... bersama soup sayur campur pelengkap hidangan....


CREAMY BUTTER CHICKEN
Ada stgh resepi letak cheese ikut citarasa masing2 yer...
 
Bahan-bahannya
Bahan perapan
250g ayam (potong kecil2) 
1 sudu kecil garam 
1/2 sudu kecil gula 
1 sudu kecil serbuk kari ayam 
1 sudu besar tepung jagung 
1 biji telur

Bahan menumis 
2 sudu besar mentega
 
2 biji cili padi - jika mahu pedas lebihkan
 
1-2 tangkai daun kari segar
 
1/2 cawan susu cair
 
1 sudu besar gula (nak letak pati ayam pun boleh)
 
secubit garam & lada sulah secukup rasa



Cara-caranya 
1. Perap ayam minima 1 jam. Kemudian goreng ayam hingga masak & ketepikan.
 
2. Panaskan kuali, cairkan mentega. Tumis cili padi dan daun kari hingga naik bau.
3. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain.Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa.
4. Masukkan ayam & gaul hingga sebati atau boleh juga dicurahkan kuah di atas ayam. Dah siap..


 
 Selamat mencuba dan selamat menikmatinya seisi family.... 


Masalodeh aka Vadei nyummmm2 sedap dan mudah....

Salam ceria di hujung minggu bersama keluarga. .. Sarapan kami sefamily pg ni dgn Masalodeh layan bersama2 dgn sos cili dan lada hijo....memang delicious. .. baru ummmmppp!..  
Tq Anie Japri dan juana Zuriana Abd Latip atas sumbangan resepinya... muahhhh2...
 — berasa disayangi bersama Shamsul Nizam Md Salim 





Masalodeh aka Vadei nyummmm2 sedap dan mudah....

Bahan2 nya
2 cawan kacang dal - direndam dlm 3 jam
2 cawan nasi sejuk
** Blend kering bahan2 ini

- selabu bawang besar - di mayang / dadu 
- 2 tangkai daun kari 
- cili padi / cili kering .. potong dan ikut nak pedas 
- 1sdt jintan manis 
- 1sdt jintan putih 
-garam dan gula 





caranya 
- Gaul semua bahan .. nak goreng baru kepal2kan ..
-goreng denga api yg sederhana saja .. balik2kan supaya masak dlm dan luar hingga garing dan toskan dan hidangkan ..panas2....

.






** sediah utk dinikmati dgn lada hijau dan sos cili ...pastinya lebih nyummm2 dan umpppp !! 
Selamat mencuba dan menikmatinya utk sarapan pagi mahupun wat minum petang layannnnn.. :)


salam sayang dr aida di SRKM hingga jumpa lagi di N3 yg lain dahhhhh asalamulaikummmm...



Isnin, 10 November 2014

Puding Sumi ..lapisan coklat susu


Percubaan 2nd berexperiment dgn Puding sumi coklat susu... Alhamdulillah...Menjadi sempurna hari ini ... baru puas hati...
Mastura Yasak , Anie Japri , Sha Hafizi , Zunaidah Che Omar , Zuriana Abd Latip , Hanie Safri , Norma Azuwa Zakaria , Azanie Zulaikha , Hadalela Bt Ismail Ida, kak June Ahmad , Puan lia Enjit Enjit Semut , Suhaida Mohaini , Liliwati Kasdi ,mak buyung Nora Nora Nora, Yanz Hizani Hamzah , syukuran ..tengok ni puding sumi ku telah menjadiii dan tidak lagi berenang2 kuah lentang @ kuah dada @ rampaian berirama....hihih :) :)
tq mas atas sumbangan bekas yg dikirimkan dri jauh labuan tuuu akan dimanafaatkan sepenuhnya dear muahhhhh....:* ♥ ♥
Nor Azlin: puding sumi ku yg tergendala semalam .. Hari ni ku sambung semula operasinya....dah siap... standby utk dinikmati dlm cuaca panas2 ni ...nyummmmm2 setelah bertapa dlm peti sejuk .... :P :P



Puding Sumi ..lapisan coklat susu
Bahan2nya
sebungkus agar2 tali 
1/2 cawan gula * ikut selera boleh tambah @ kurangkan
3 cawan air * ikut sukatan yg tertera pada bungkusan..

1 tin susu cair
5 sudu besar tepung kastad
serbuk  koko/ coklat / milo secukupnya
sumi secukupnya- susun rapat2 dan padat...

# susun sumi didasar acuan, masukkan dlm tempat beku sekejap saja....
# Masak agar2 dgn air hingga larut ....kemudian baru masukan gula , susu dan tepung kastard (bahan2 lain) kacau selalu supaya tidak berketul.. kacau hingga agak pekat dan semuanya telah larut....
# bahagikan 2 bahagian satu bahagian dicampurkan dgn koko / milo dan satu lagi biar plain ( susu)


# biarkan suam sebentar.. sambil dikacau supaya adunan tidak beku ...
# tuang adunan susu perlahan2 dlm acuan yg berisi sumi tadi...
# biarkan agak keras tuang pula adunan milo / coklat... dan sejukkan dlm peti sejuk .


# bila puding telah keras boleh lah terbalikkan dan lihat lah hasilnya ...pasti mempersonakan.....


** adunan boleh dipelbagaikan ikut citrasa sendiri.....
** sukatan air pun boleh ikut sukatan dan cara2 yg tertera pada bungkusan agar2 yg dibeli .. kekadang agar2 tidak sama beratnya....
** pesanan kawan saya klu takut agar2 lembik masuk kan seketul dua gula batu semasa memasak...
** pada kekawan yg nak cuba klu guna agar serbuk pun boleh @ yg instand... ikut lah mana2 yg biasa digunakan dan mahir..
Akhirkata sebelum saya menutup n3 utk kali ini... sambutkan salam penuh kemesraan dari saya di SRKM wat semua.. muahhhhh2 tq dan selamat menikmatinya......bertapa dlm peti sejuk ..mamam sejuk2...dlm cuaca yg panas.... memang nikmatttttt ...:)