Isnin, 30 Disember 2013

CHURROS CINTA HATI KU....ehemmm layannnn....


  
Alhamdulillah...Cuba2 Operasi CHURROS Cinta HATI KU...ehemmm layannnn sungguh ....sedapppp.....nikmatt....macam pisang goreng panassss ..sekejap je dah licinnn di layan dek anak2 tak sempat tunggu sejukk dahhhh....Terima kasih chef Khairi Mansor atas perkongsian ilham rasanya dan resepinya hilang mengencesss .....memang umppp lah ...ni baru layan dengan taburan gula ...klu ada lelehan coklat wallah pasti lebih bestttt  — di Taman Saujana Seksyen 2.

CHURROS 2

2 cawan air
100gm butter
Secubit garam
Satu sudu kecil gula kastor
2 cawan tepung gandum
2 biji telor
1. Panas kan air, garam, gula & minyak sehingga menggelegak. Alih dr dapur dan masukkan tepung, kacau sehingga rata .Sejukkan sekejap ( aida tunggu suam2 kuku) kemudain masuk kan telur kacau rata2 dan sebati.
 
 



2. Goreng adunan dgn memancutkan menggunakan nozzle bintang, bila dah kuning, angkat dan golek pada gula yg dah dicampur serbuk kayumanis.sedap juga dgn butter scotch @ klu ada coletan coklat kan..pun layannnnn....hihih 







anak2 suka ... mamanya lebih happy cooking...bakinggg.... and apa lagiiii eatingggg...



Akhirnya sebelum aida mengundurkan diri wat sementara waktu terima lah sejambak kemesraan yg berpanjangan dari Dapur "Sentuhan Rasa kasih Mama Aida utk semua muahhhh....Bila anak suka ...Mamanya mula Happy cooking... Bakingg and apa lagi JOMMMM Eatinggggg wallah nikmattttt ..:)


JOm OPerasi.....JOm nikmati dan JOm Layannnnn....

Ahad, 29 Disember 2013

Cake Pandan Layer BerCusterd beroperasi lagi...Alhamdulillah....nyummm2

Operasi Cake Pandan Layer lagi....kali ni untuk shima Roshima Baba sempena Bithday bondanya Tercinta....ALhamdulillah syukuran ..siap juga seperti yg dijanji pukul 12 t/ari 29/12/2013 telah selamat di ambil ....10q shima... SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) utk bondanya juga..
Kek Pandan Layer to Bithday My loverly Mother" ..bersama cream puff..:*


Jom kita tengok resepinya , Jom kita operasi , dan nikmatinya wat minum ptg dgn cakes Pandan Layer....ehemmmm sedappp ...rasa cake dan carstardnya sungguh lembutt sekali....

Cake Pandan Layer...
Bahan-bahan ( Saiz kek (8 x 8 x 3) inci )

BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred B
150 g gula ising - aida guna gula castor jee.
150 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
80 ml minyak jagung
1sdb ovallate .
1 camca teh paste pandan dan perwarna hijau 
80ml  susu segar/cair


BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1200ml  santan
1 cawan gula - ikut manis
10 g serbuk jelly / agar2
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
Secubit garam


Cara-cara:

UNTUK KEK:- 

-Campurkan telur, tepung , susu cair / segar dan overlatte... kecuali minyak. Beat dgn kelajuan maksima hingga gebu 2 kali ganda dari asal..
-Masukkan minyak jagung dan KAUP BALIK GUNA SENDUK SAHAJA ...gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
-Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. 

- Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.

UNTUK KASTARD:

- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam periuk. Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat., gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. 
-Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
 Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek.







UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:

- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. 
-Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. 
-Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. 
-Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. 
-Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. 
-Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek.
- Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
-kemudian hentak2 manja sikit loyang tu biar padat kasterd tu...
-Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. 
- Bila dah keras, tarik silit kasterd dari tepi2 loyang. Nanti nampak kasterd akan meregangdari tepi2 loyang.terbalikkan dan
-Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
-Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..

- Hias ikut kerativiti masing2...

 Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan sbb kek ni memang sedap dimakan sejuk.


**Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan...

** Bagi yang 1st membuat kek ni , may be semasa melapis kek dgn kasterd akan mengambil masa sedikit. Bila masa panjang , kemungkinan adunan kasterd akan mula mengeras dan ini menyukarkan proses merata kasterd pd kek.Tapi jangan khuatir... Kalau lihat kasterd di dalam periuk tu mula mengental ,just tambahkan sikit air biasa @ santan dan kacau kejap atas api dapur. Nanti kasterd tu akan cair semula. SO bolelah terus menyambung kerja2 melapis kek anda....
Ehemm ni tak boleh di intai dlmnya sbb ni kawan yg punyaaaaaa......hihih
Alhirkata sebelum aida mengundurkan diri wat sementara waktu sambutlah salam sayang dari Aida di dapur " Sentuhan rasakasih Mama Aida ini wat semua...muahh....sapai jumpa lagi di N3 yg lain dahhhhhh.....nikmati Cake Pandan Layer custard ...pastinya nyummmm2...