Rabu, 31 Oktober 2012

Daging Korban Masak merah ..wallah sedappp...

Assalamulaikum dan salam AidilAdha wat semua pengunjung2 SRKM semua..apa kabar?...banyak dpt daging korban? dah masak ke belum?....aida dpt banyak juga ..Alhamdulillah tahun ni dpt dekat 5 kg..dan ada sebungkus tulang lembu....banyak idea nak operasi ni..tp tak boleh wat hari2...selang 3 ,4 ari nanti boleh operasi ....nak kawal juga klosterol dlm badan dah betambah2 ni dlm badan..heheh konon2nya dah tersenarai dlm  perancang daging korban akan di wat steak, masak hitam manis , sup , kicap dan lain..ehenee banyaknya nak operasi....maklum le daging korban banyak kan dlm stock...nanti kita layan jeee....:)


 Menu t/ari tadi ..Daging korban masak merah utk familys....bungkusan pertama di masak utk hari ini.. request dari hubby dan angah Syafiq HR..mama dia layan jeee...:)..sungguh meyelerakan sekali..apa kat kita tengok dulu reseipnya lepas tu kita operasi dan nikmati..Sebenarnya Daging masak merah ni sama je macam Ayam masak merah..cuma penambahan sikit bahan2.tu je...ni merupakan lauk peberetttt dlm family aida..... 


~~Daging Korban Masak merah ~~
Bahan-bahan:
1 kilo daging - dipotong nipis dan di rebus hingga empuk
4 sudu besar cili kering kisar

Bahan tumisan: 
rempah 3 beradik ( kayu manis, bunga lawang , buah pelaga )
1 inci halia- tumbuk 
4 ulas bawang merah - tumbuk 
1 inci lengkuas - titik 
3 biji bawang putih - diketuk
2 batang serai - dititik
minyak utk menumis

Bahan tambahan :
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram

1 biji bawang besar - dipotong bulat2 biji lada merah di potong serong .
Daun limau purut - dikoyakkan
Garam dan gula secukup rasa
Ajinomoto jika suka
 


Cara membuatnya:

-Daging di potong nipis .
-Panaskan minyak. Tumiskan bahan tumisan  hingga naik bau. 
-Masukkan cili kering kisar.dan masak sehingga terbit minyak. 
-Masukkan sos cili, sos tomato, dan sos tiram dan sedikit air diikuti dengan daun limau -purut dan Kacau rata. 
Kemudian masukkan garam, gula, dan ajinomoto Kacau sebentar, kemudian masukkan daging yang telah di hiris tadi bersama , bawang besar, dan lada merah . 
Setelah kuah nampak pekat, rasa secukupnya dah ok boleh diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih.


Rabu, 24 Oktober 2012

AGAR-AGAR GUDEL @ GULA MELAKA ~~ Khas utk majlis kenduri di surau....

Assalamulaikum dan selamat ptg semua...
Alhamdulillah menjadi juga operasinya utk hari ini ..


AGAR-AGAR GUDEL @ GULA MELAKA....bertapa dulu dlm i/box..sebelum tiba waktunya utk dinikmati...Jom layan mata jap..cuaca pun panas sungguh ptg ni sabor je........:)

10q Liliwati Kasdidan Anie Japri atas bantuannya..Syukuran....dapat juga aida mengadaptasikannya di sini...:)

Tapi yang ni Aida nak bawa ke surau bersama karipap kentang citrasa aida tu , sempena majlis bacaan doa dan tahlil utk ayah dan bonda Aida yg berada di Tanah suci Mekkah untuk  menunaikan rukan Islam yg ke -5...
Pastinya tanggal 25 october bersamaan dgn 8 zulhijjah di saat dan ketika ini para jamaah haji sedang bergerak menuju ke Arafah utk berukuf....moga ayah dan bonda ku akan diberi kesihatan yang sejehtera.. dipermudahkan mengerjakan ibadah haji dan selamat pulang ke tanah air nanti serta mendapat haji yg Mabrrur InsyAllah..Aminnn...:)
JOm kita follow resepinya ..Jom cuba2 operasi dan Jom layannnnn



 AGAR-AGAR GUDEL @ GULA MELAKA  ~ copy dan paste dari mak jemah style (Liliwati Kasdi)..10q lili...

* 1 ketul beso gula melaka + gula merah skit utk warna mengancam sukmaku...msk dgn 2 cwn air dan daun pandan pastu tapiskan dan sukat  air gula..kalo x dpt 2 cwn xpe...

Bahan A
1 pkt agar2 serbuk
6 cwn air (termasuk air gula tadi ~ kalo kurang takut keras plak x nyut2 masuk tekak)
~ Masak sampai mendidih
tambah gula pasir (ikut kemanisan msg2..kdg2 gula melaka ni manis sgt..kdg2 x manis ikut saiz gula tu arr)

p/s : disebabkan aida guna agar2 tali 20g aida tambah lagi 2 cawan air ...

Bahan B
1 kotak santan aida guan jenama KARA 200ml. ( kotak kecil)
1 kotak air sukat guna kotak santan
1/3 sdt garam
2 biji telur (nak bubuh 1 pun bole kalo kecik 2..kalo beso 1)

~satukan semua n kacau sebati
Masukkan dlm periuk dan jgn di kacau ..kecil /perlahan api ..
Agak2 dah nampak blup..blup mendidih tu terus tuang kat acuan n sejukkan..
Dah sejuk bertapa kan dlm i/box...pastinya cuaca panas2 ni wallah nyaman je klu lalu di tekak...ppsssttt pose sabor ,jap je lagi waktu berbuka...@ Enak di makan begitu saja....



** nak senang keluar basahkan acuan ...sebelum tuang agar2....
selamat mencuba dan salam sayang dari aida di SRKM...muahhhh sampai jumpa lagi.....:)



Selasa, 23 Oktober 2012

Ayam Goreng Ketumbar Jintan. Stylo chef Joha...


Alhamdulilah dah selamat menikmati hidangan t/ari dengan Ayam Goreng Ketumbar Jintan. stylo chef Joha Hassan..ehemmm memang sedap dan menyelerakan , memang kegemaran anak2 Ayam goreng...10q chef sumber inperasi dan perkongsian resepinya....:)
Aid mohon mengadaptasikan resepi ini di sini ya chef...

Fried chicken with spicy coriander. Ayam Goreng Ketumbar Jintan. ( chef Joha)

Bahan2nya
1kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk).
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara2nya
Potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji bijian, bawang putih, halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen). Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus serbuk dan rempah yang di tumbuk. Di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lebih, lagi lama lagi baik. Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing. Sajikan panas2....sesuai untuk picnic atau juadah ringan.....





Isnin, 22 Oktober 2012

Salmon Steak Dengan sos Putih...1st menikmatinya..wallah....


Salmon Steak Dengan Sos Putih


Alhamdulillah dah selamat berbuka puasa sunat Isnin utk hari ini dgn berlaukkan Salmon Steak Dengan soso Putih.......1st operasi  grilled salmon dengan white sos  … puas juga ku telek2 resepinya di Mak "google " dan di blog kekawan   ...Sebenarnya first time makan grilled salmon ni!! Memang sedap dan lemak…. sebenarnya hasrat membeli ikan salmon ni pun setelah diberitahu oleh seorang perempuan cina di TESCO ari tu pegang2 juga  ikan ni...katannya sungguh elok makan ikan ni.. ..dia  ambil 2 ketul bahagian kepala ....sedap yoo katanya ... org dah biasa makan le tu nampak gaya nya....aida pun nak cuba juga ...belek2  ambil 2 keping jee bahagian badan ...
Bila dah beli tak tahu lak nak masak apa tu ...heheh . cuba tanya2 kekawan dah jumpa  ...nampak resepi dan bahan2nya pun mudah aje...sumber ilham rasa dari sue suhaida mohaini dan dari  blog Potert Kasih 10q Aida ucapkan.......
Maka jam 6.30  operasi pun bermula hehehe...apa  kata  jom kita sama2 tengok resepinya, lepas tu operasi dan jom layannnnnn   ...
Resepi Grilled Salmon Dengan Sos Putih
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 keping ikan salmon
1 sudu besar minyak zaitun
Secubit garam
Secubit lada hitam
sayur-sayuran ikut suka ( contohnya karot, brokoli, jagung, asparagus dsb – di celur atau di grilled dgn sedikit garam dan lada sulah,  sedikit lemon)
Bahan-bahan untuk sos ( White Sause )
2 sudu besar mentega
1/2 biji bawang besar (dicincang)
1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu kecil daun parsli kering (herb lain pun boleh)- saya gantikan dgn  origano
1 cawan susu segar
Secubit garam
Secubit lada hitam
Cara penyediaan
1. Sediakan sos putih: Panaskan mentega dlm periuk kecil, goreng bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga rata.
3. Masukkan susu segar, herba, garam dan lada hitam.
4.Kacau dan masak hingga mendidih. Matikan api dan diketepikan.
5. Ikan diperap  bersama garam dan lada hitam.
6. Gorengkan dgn minyak zaitun sehingga perang/masak.
7. Hidangkan bersama sayur-sayuran, hirisan lemon dan white sos.

sos Putih 


Anak2 pun suka siap bubuh sos putih gaul makan dgn nasi....Sekali sekala makan lauk cara org putih apa salahnyakan.... Layannn Jeeee....

Ahad, 21 Oktober 2012

KEK KAREMEL CARA KU versi kukus...


Assalamulaikum ....kek caramel versi kukus Nora Dany Harry...alhamdulilah menjadi nampaknya...jom layan wat minum ptg..mohon aida mengadaptasikannya di blog SRKM ya nora.....JOm kita tgk resepi mudah je...tak perlu nak pukul ganas2 dan wat merinque...cuma main pukul guna  whiskie je kata nora....bahannya pun mudah...

versi kukus ni  gula hangus dan caramelnya sama...tp adunannya kek agak berbeza sikit..tp ni lebih mudah...tp keknya moist dan berat sikit..klu bakar tu ringan kan..........keknya tak guna merinque ( telur putih yg di pukul sampai bertanduk tu...) ni main bubuh telur sebiji demi sebiji....dan dipukul pun guna wishki sampai sebati semuanya adunan .....

sumber inperasi dari Nora Dany Harry..10q...aida copy dan paste ya...


KEK KAREMEL CARA KU... versi kukus 
KEK KAREMEL SGT MUDAH :)



Buat karemel dulu yerrr..

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...jgn terhangus pulak nanti pahit....heheh 

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair - nak tebal tambah le ....
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur - aida tambah 1 lg telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 20 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...kemudian keluarkan- Aida test rasa dgn jari ....dah keras sikit baru masukan adunan kek ....

RESEPI KEK








Resepi kek ni dr kak @Nina Azerin Abd Nina Azerin Abd Mufti cuma nora tmbh sket jer...TQ akak....

Bahan2 nya;

1 cawan Minyak Masak
1 tin Susu Pekat( sy xbuh 1tin,kurangkan)
3 biji Telur
2 cawan Tepung Kek (self rising)
essen vanila1sudu
emulco oren & kopi (buh je perisa yg anda suke)


Cara-cara nya ;
1. Mula2 pukul Minyak bersama Susu Pekat hingga sebati
2. Masuk kan essen vanilla & Kemudian masukkan Telur satu persatu, pukul lagi hingga sebati
3. Masukkan Tepung Kek sikit demi sikit dan pukul lagi.
4. bahagikan adunan td kepada 2bekas & letak emulco yg anda suke dlm 1sudu
5. masukkan adunan td berselang seli dalam loyang karemel & kukus selama 45minit...dgn api perlahan yer..tutup penutup kukus dgn kain napkin bersih...

(bakar cara steambath pun boleh,tp karemel harus bakar dulu sbb adunan kek ni berat xsama dgn kek karemel biasa)




MEE HOON SINGAPURE @ mee hoon putih laaa...

Assalamulaikum...Ini sebenarnya sarapan pagi semalam..tp ari ni baru dpt masuk en3nya..Menu simple je ,sebelum keluar pi rewang rumah jiran wat kenduri semalam .... pepagi dah beroperasi goreng Tempura Chicken Nuggets dan Mee Hoon Putih ( singapura) di dapur wat sarapan anak2 .... tidak ketinggalan siap sekali dgn lada jeruk....anak2 layan jeeeee..... 




Mee Hoon Goreng Putih/Lada Sulah / singapura.

Bahan2nya:)
  • 400 gm meehoon (direndam sebentar)
  • sedikit dada ayam di dadu.
  • 10 ekor/lebih udang../tak letak.. tak da stok
  • 1 btg carot dipotong memajang(3cm)
  • 2 pokok  sawi
  • secawan kobis.
  • 4 ulas bawang kecil*
  • 2-3 ulas bawang putih*
  • 2 cm halia*
  • sedikit garam, serbuk lada putih
  • daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
  • 1 bungkus kiub ayam.
  • sedikit minyak untuk menumis
  • 1 cwn air

** Hiasan : daun sup , bawang goreng , hirisan timun ,limau kasturi dan jgn ketinggalan lada jeruk.


sempat juga gorengkan anak2 Tempura Chicken Nuggets



Cara-cara


  1. Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.masukan kiub ayam.
  3. Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.masukan air biarka mendidih .
  4. Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi,kobis  biarkan 2-3 minit.
  5. Rasa secukup rasa dan hidangkan ....Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah, limau kasturi dan lebih enak adanya lada jeruk..wallah..sedappppp....

Rabu, 17 Oktober 2012

CAKE PANDAN LAYER...Alhamdulillah sungguh syokkk....wallahhh



Assalamulaikum dan selamat ptg wat penggunjung tersayang SRKM...semoga semua di dlm rahmat ilahi dan mendapat berkat dari nya...

Itu dia "Cake pandan Layer" Sesungguhnya lama dah save resepinya..Alhamdulillah baru hari ini Aida dpt ber" experiment "dan syukurrr dpt menikmatinya ..eheemmmmm sedapppp !!...10q kekawan dikaulah sumber inperasiku terlaksana ...muahhhh2 ♥♥


    

Jom kita tengok resepinya , Jom kita operasi , dan nikmatinya wat minum ptg dgn cakes Pandan Layer....ehemmmm sedappp ...rasa cake dan carstardnya sungguh lembutt sekali....


Cake Pandan Layer...
Bahan-bahan ( Saiz kek (8 x 8 x 3) inci )

BAHAN2 UNTUK KEK:-
5 biji telur Gred A
160 g gula
125 g tepung gandum*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
75 ml minyak jagung
15 g ovallate .;Aida letak 1 sudu makan
1 camca teh paste pandan
2 camca besar susu segar/cair

BAHAN2 UNTUK KASTARD:-
1050 g santan
225 g gula
10 g serbuk jelly
1 camca teh paste pandan
100 g tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 helai dan pandan dgn 75 ml air, kemudian tapis)
Secubit garam


Cara-cara:

UNTUK KEK:- 

-Satukan telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
-Masukkan minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga permukaan kertas dgn mentega.
-Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan. 

- Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bhg tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong mendatar sebanyak 3 keping.

UNTUK KASTARD:

- Satukan semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan berkilat. 
-Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.

UNTUK MEMBUAT KEK LAPIS PANDAN:

- Gunakan tin berukuran (8 x 8 x 3) inci. 
-Tuang 1/3 adunan kastard dan ratakan. 
-Lapiskan dgn sekeping kek. Tekan sedikit. 
-Tuang lagi 1/3 kastad dan lapiskan dgn sekeping lagi kek. 
-Ratakan biar memenuhi bhg yg kosong. 
-Lapiskan lagi dgn sekeping kek dan kemudian kastard dan diakhiri dgn kek.
- Isi ruang2 tepi kek dgn lebihan kastard.
-Kemudian masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. 

-Keluar kan kek dari acuan dan salut dgn kelapa kering.
-Bahagian yg ber kastard tu di atas dan kek dibawah. Ini bermakna kek nie dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..


**Satu petua....gunakan tin utk membakar kek tadi, cuci tapi tak payah guna sabun, cuma buang kerak2 yg tertinggal, lepas tu keringkan, kerana saki baki mentega yg kita guna utk mengris tin tu masih ada dan ini memudahkan kek yg telah dilapis dgn kastard utk dikeluarkan...



 salam sayang dari aida di SRKM dan selamat beroperasi utk family tersayang....muahhhh sampai jumpa lagi...dahhhhh..:)





Selasa, 16 Oktober 2012

CREPE DURIAN....derhaka ....Jadilah "CREPE MANGGA"...



CREPE DURIAN doyan ohh doyan .....derhaka  ....Jadilah "CREPE MANGGA"... ... Assalamulaikum semoga semuanya dlm rahmat ilahi hendaknya...., .. 
Dek tergoda ngan tayangan crepe di sana sini... hati berbunga2 nak mencuba operasi , ramai yg wat guna durian,..dah puas Aida mencari doyan tak mai2...my be musim doyan dah berlalu...nasib baik  Musim mangga  ada lagi   ..apa lagi aida taram  aje lah isi mangga utk dibungkus bersama2 kepingan crepe , masukan hirisan buah mangga segar dari pokok depan rumah jeeee...
sedap juga seimbang dgn rasa FC yg lemak dan manis dgn isi mangga yg masam manis eehemmm perahhhhh wallahhh....

Alhamdulillah hilang mengencesss juga w/p belum berpeluang nak merasai "Crepe doyan yg sebenar dpt operasi dan menikmati "Crepe Mangga" pun jadilah....syukur selamat dibedah....nyummm2 :)
10q kekawan sumber inperasi ku terlaksana juga ari ni terutama wat Anie JapriSuhaida Mohaini,Zue Zunaidah dan lain2....:)



Maka terhasillah 'CREPE MANGGA'...ehemmm nampak sungguh enak lebih2 lagi bila dah dibertapakan dlm i/box.....


Operasi lah jugakk..maka jadi lah ...."Crepe Mangga"...hilang  mengencess dan boleh wat 
 buka pose nanti.....sementara tunggu waktu berbuka Aida bertapakan dulu dlm i/box...
Jom kita skodeng resepinya dan jom operasi dan nikmatinya..wallahhhh sedapppppp !!..dan salam sayang dari aida di SRKM..muahhhh :)..BOLEH PILIH DAN CUBA2 MANA2 RESEPI INI...YANG DIRASAKAN MUDAH ...


a) Crepe Durian (anie Japri.)

 Bahan utk kulit:
50gm tepung gandum,
1 sudu besar tepung ubi,
1 biji telur,
2 sudu besar gula halus,
3 sudu teh butter-cairkan,
160ml air,
40ml susu cair,
1 sudu teh esen vanilla,
pewarna dan perisa kesukaan.

cara2:
satukan semua bahan.tapis dan buat mcm ketayap atas kuali non-stick.

inti:
-Isi durian...saya taram isi mangga jeee..heheh
-fresh cream-mix sampai kental...
Ambil kepingan tadi,pastikan bahagian licin kat luar.letakkan 1 sudu fc,1 sudu inti dan lapiskan 1 sudu lagi fc.lipat kepingan tadi.sejukkan sebelum di makan.


b) crepe durian(azlita aziz)

bhn2:
250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
-1 cawan Non dairy Whipping Cream
-Isi durian secukupnya
-Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
-Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit
-Bentangkan 1 keping crepe Letakkan Whipping Cream di tengahnya Letakkan isi durianTutupkan semula dengan Whipping Cream Lipatlah crepe Kemudian simpan dalam peti ais sebentar Enak di hidangkan dingin








Isnin, 8 Oktober 2012

Roti Lapis Ayam ... guna isi ayam pulakkkk wallah.....

Roti Lapis Ayam pulakkk....operasi lagi kali ni guna isi ayam seyyyy...
Permintaan dari anak2 ..ptg semlm operasi lagi Roti Lapis ..kali ni wat lapis daging ayam kisar pulak..dpt lah bawa sikit rasakan anak yg di asrama abangAmirul Hisham....yg dah beberapa minggu tidak dpt balik sbb nak exam PMR mulai 9 oct ni hingga 16 oct...semoga dipermudahkan dan berjaya hendaknya mama doakan.....






nyum2..terliur tak ?jom kita tgk resepi ..dan jom operasi.....nyummm2 memang nyot2....


~~Roti Lapis Ayam ....
Bahan2nye
400g daging lembu cincang /daging ayam kisar 
1 biji bawang besar, dicincang halus

3 ulas bawang putih - di dadu
1 camca teh lada sulah ( ditumbuk kasar)

2 biji kentang - di dadu
2 camca besar minyak masak

halia sikit.- di cincang  halus.
roti keping sandwich dipotong tepinye - secukupnya- aida potong dua2...guna loyang 8 x8 '
sebungkus kecik serbuk kari - ni aida tambah hehe 

sebungkus rempah kurma 
garam dan gula - secukupnya

Adunan telur "

5 biji telur, dipukul sederhana
2cawan air **

2 sudu tepung gandum
3 sudu besar susu pekat
1 camca teh daun parsli atau herba- aida tak letak no stok
1 camca teh garam halus
( campurkan ke smua bahan2 ni)



Cara2nye
1) Panaskan Minyak , tumis bawang sehingga naik bau, masukan rempah2 tumis hingga garing add air sikit , Masukkan daging cincang,kentang,  lada sulah  dan tumis lagi..sehingga daging masak, pecahkan sebiji telur masak hingga kering ..Ketepikan....

2) Blenda sekejap adunan telur dan ketepikan 


3) Sapu minyak pada loyang (tapi saya sapu butter je)..Masukkan roti sebagai dasar, kemudian daging, siram sebahagian adunan telor, ., kemudian roti lagi.., lapisan daging......adunan telor...tutup lapisan dgn roti di bahagian yg paling atas sekali..Biarkan 10 min sebelum di bakar...

Sebelum membakar, tutup loyang dengan foil dan bakar pada suhu 160c selama 20 - 30 minit @ sehingga adunan masak dan roti kelihatan keperangan .

- Biar ianya sejuk dan baru lah potong dan dihidangkan , nak makan dgn sos pun boleh ..klu tak makan bergitu saja punn sodappppppp.....


SELAMAT MENCUBA ...:)
)