Selasa, 25 September 2012

PAVLOVA...OH...PAVLOVA...Alhamdulillah..nyummmm2 sedappppnya..


Assalamulaikum pada semua..rasanya lama Aida tak wat en3 di sini....Almaklumlah sibuk dgn raya2 sakan  dan anak2 nak ezam...Hari ini baru hajat terlaksana nak cuba operasi pavlova ke namanya.....lama nak rasa sangat sejak kekawan dok tayang kat FB...jiwa tak tenang selagi tak try operasi....

Cubaan operasi PAVLOVA...OH...PAVLOVA...Alhamdulillah..nyummmm2 sedappppnya....cuma ada buah mangga segar yg baru petik dari pokok depan rumah ...jadilah...heheh


Dalamnya seakan-akan marshmallow yang sedikit kenyal namun lembut, dimakan dengan lapisan atasnya whipping cream dan ditaburi buah2an segar....Jom kita tengok resepinya dan jom cuba operasi dan nikmati nya sendiri..wallah .....nyot2 jeee



**Jangan sekali-kali ambil jalan mudah gunakan acuan / loyang untuk bakar pavlova lapik guna kertas minyak jeee...klu guna loyang nanti pavlovanya mengecut bila dah masak....

Bahan-Bahannya.
4 putih telur
1 cawan gula halus - Aida wat 3/4 cawan jeeee
1 sudu besar tepung jagung
1sudu cuka- Aida gantikan dengan air perahan limau kasturi
1 sudu kecil esen vanilla
250g non - dairy .whipping cream  /fc

Buah2an segar seperti stowbery, kiwi, peach , anggur, mangga al apa2 jelah yg masam...heheh ikut tekak masing2.....

Cara membuatnya:)
- Panaskan oven pada suhu 180c dan buat satu bulatan berukuran 9" pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alaskan pada loyang pembakar ( gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti). ketepikan.
- Putar putih telur hingga berbuih , guna kelajuan tinggi, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan cuka(jus limau), terus putar hingga menjadi meringue yang kental dan bertanduk ...( angkat mangkok ianya tak jatuh)
-Masukan tepung jagung , kacau rata dengan spatula, masukan essen vanilla , gaul rata. 
- Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan seperti lingkaran pada kertas tadi.Bentukkan bulat dan tinggi sedikit guna spatula utk meratakan ...




- Turunkan suhu oven pada 130c dan bakar selama 1 jam 20 minit dengan api atas dan bawah .Bila pavlova nampak sedikit perang , matikan api oven , renggangkan sedikit pintu dan biarkan sejuk sendiri dlm oven .
- Bila sejuk, berhati2, alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai . pavlova sangat rapuh..

Cara-cara buat whipping cream:
 -pukul non - dairy whipping cream hingga kembang dan kental ( pastikan ia sejuk). Kemudian tuang dan ratakan atas pavlova tadi.pastikan pavlova dah sejuk betul2....

**Masukkan dulu dalam peti beku selama ½ jam sebelum di picitkan ke atas pavlova. Senang cerita, sebaik-baiknya buat whipping cream lepas pavlova sudah masak atau bila mahu makan pavlova tersebut. Kalau tidak, nanti whipp cream tidak nampak cantik…bertapakan dlm i/box....itu pun klu tak abis makannnn...

- Hiaskan dengan buah- buah segar dan hidangkan ...bertapakan dlm i/box pun sodappppp....






Sabtu, 15 September 2012

pudding nata de coco coconut...nyummmmmm2



Pudding nata de coco coconut yg aida operasi semlm utk di bawa ke rumah adik ipar wat
o/house dan jamuan hari raya..ehemmmmm memang sedapppp dan dah tertawan....tq pd 
kekawan FB semua .....terutama pada Zue Zunaidah,Norma Azuwa ZakariaAnie JapriSha HafiziSuhaida MohainiLiliwati Kasdi , kak June Ahmad dan Azanie Zulaikha..dan lain2 juga maaf tak dpt nak taip semua....semamangnya dikau semua sumber ilham ku....muahhhhh..
memang sedappppp... klu tak percaya cuba lah operasi dan nikmatinya sejukkkk2....Aida pasti sukar berhenti selagi tak abisssss......Jom kita tengok resepinya dan jangan lupa cuba2 operasi dan layannnnn....sumber resepi dari Puding laici Normah.....

pudding nata de coco coconut /laici

bahan2nya...


1liter air


1 packet agar2 serbuk(10g)- Aida guna agar2 tali sebungkus.....


1 liter santan cair - aida guna susu segar....


1 tin susu cair


1 cawan gula


1 tin laici( simpan Dlm peti sejuk) - aida ganti dgn 
 nata de coco coconut bersama nanas dlm tin

caranya,


masak air hingga mendidih,...masukkn agar2...masak hingga agar2 cair


masukkn gula...masak hingga gula hancur


masukkn santan/susu segar dn susu cair...msk hingga mendididh


tuang Dlm acuan yg dibasahkan....


bila agar keras....tuang air 
nata de coco coconut bersama nanas dan natanya  atas 

puding....dah siappp ,,,bertapakan dlm i/box.....lebih nyaman dan sungguh nyummmmm2...




                                                        Ini yg di bawa ke rumah adik ipar....
Gambar yg bawah pula operasi utk dinikmat seisi keluarga....anak sangat suka.....buah2an boleh di ganti dgn apa2 yg kita suka...Akhirnya sambut lah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di Sentuhan Rasa Kasih Mama.....

Isnin, 3 September 2012

kek Lapis Asam Manis..nyummmm sedappp

Alhamdulillah ,kek Lapis Asam Manis / hawflakes aida dah siap...walaupun tak secantik kekawan punya tp ku bangga dpt menyahut cabaran operasi kek lapis...Rasanya pun nyummm2...puas hati.....



Jom kita melapis ..lapis jgn tak lapis...bila dah menjadi hati berbunga ..bibir tersenyum girang..gian2 nak operasi lagi...


KEK LAPIS ASAM MANIS
sumber rujukan resepi dari pada Ct Zarith..10q ct 

Bahan-bahannya :)
10BIJI TELUR GRED A
130GM GULA HALUS
450GM MENTEGA
1 SUDU TEH OVELLET
1 TIN KECIL SUSU PEKAT MANIS
50GM JEM STRAWBERRY
250GM TEPUNG HONGKONG
100GM HORLICK
HAWFLAKES SEKCUKUPNYA

CARA
PUKUL MENTEGA,GULA DAN OVELETE HINGGA KEMBANG DAN PUTIH..
MASUKKAN TELUR SATU PERSATU..PUKUL HINGGA KEMBANG DAN PEKAT
KEMUDIAN MASUKKAN SUSU MANIS DAN JEM..GAUL RATA ATAU PUKUL DGN KELAJUAN RENDAH..
MASUKKAN JUGA TEPUNG HONGKONG DAN HORLICK...PUKUL RATA
BAHAGIAN KEPADA 3 BAHAGIAN
1) WARNA ROSE PINK
2) WARNA GREEN APPLE
3) PLAIN ATAU KUNING

GRISKAN LOYANG 8X8** DAN LAPIK KERTAS MINYAK...BAKAR SELAPIS SELAPIS DAHULU MULA DGN MERAH JAMBU HIJAU DAN PLAIN..PASTU TABUR HAWFLAKES..( KALU CT CT LTK D SETIAP LAPISAN START DR LAPISAN KE2..)
TEKAN SETIAP LAPISAN SBLM MELAPIS LG UTK MEMASTIKAN KEK CANTIK N PADAT.